ZF 24

Raport JLL&iO Partners: Investiţiile totale în active imobiliare comerciale în Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi România au cumulat 5,1 miliarde de euro în 2023, cea mai mică sumă anuală din ultimul deceniu, dar perspectivele pentru 2024 sunt mai optimiste

Raport JLL&iO Partners: Investiţiile totale în active...

Autor: Roxana Rosu

13.02.2024, 13:50 76

Investiţiile totale în active imobiliare comerciale, cuprinzând spaţii de birouri, retail, spaţii logistice, industriale şi hoteluri, în Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi România, au cumulat 5,1 miliarde de euro în 2023, cea mai mică sumă anuală din ultimul deceniu, dar perspectivele pentru 2024 sunt mai optimiste.

Potrivit unui raport realizat de iO Partners în colaborare cu JLL, Polonia, România şi Slovacia au înregistrat cea mai semnificativă scădere în volumele anuale de tranzactionare, suferind o reducere de aproximativ 60% faţă de anul trecut.

În Cehia a existat o scădere mai mică, de doar 27%, în timp ce Ungaria a avut un declin anual de 30%.

La nivel regional, în cele 5 tări, investitiile au scăzut cu 54%.

"Anul 2024 a început într-o notă mai optimistă, cu prognoze de accelerare a creşterii economice la nivel global, precum şi în Europa Centrală şi de Est, anticipându-se o scădere a costurilor de împrumut şi pe fundalul unei performanţe robuste a pieţelor bursiere. Acest lucru se reflectă şi într-o activitate tranzacţională mai intensă pe piaţa imobiliară la începutul anului. Prin urmare, ne aşteptăm la mai multă lichiditate şi la apariţia unor noi repere de preţ care ar trebui să reducă diferenţa dintre aşteptările vânzătorilor şi ale cumpărătorilor.", a declarat Andrei Văcaru, CEE Head of Capital Markets la iO Partners.

Anul trecut, România a înregistrat o contracţie accentuată în activitatea de investiţii pentru toate clasele de active, inclusiv o reducere a numărului şi dimensiunii tranzacţiilor. Totuşi piaţa românească venea după un an record în 2022, când a atins investitii de 1,2 miliarde de euro. În plus, România a bifat anul trecut cea mai mare tranzacţie din regiune, respectiv achiziţia portofoliului de 25 de parcuri comerciale ale Mitiska REIM de catre LCP.

"În România, volumul de investiţii imobiliare a fost de aproximativ 500 de milioane de euro în 2023, o scădere de 47% faţă de media ultimilor cinci ani. Interesul pentru sectorul de retail a revenit în 2023, reprezentând 58% din acest volum, o tendinţă care anticipăm că va continua. Numărul de tranzacţii peste 5 milioane de euro încheiate în România în 2023 a scăzut cu o treime şi a ajuns la 24. În plus, dimensiunea medie a tranzacţiilor a ajuns la 20,7 milioane de euro, îmregistrând o scadere de aproximativ 40%. Investitorii locali au fost responsabili doar pentru 23% din volumul de investiţii.", a comentat Andrei Drosu, Senior Consultant la iO Partners.

O tendinţă remarcată în 2023 a fost lipsa tranzacţiilor mari, de peste 100 de milioane de euro, ceea ce a afectat semnificativ volumele anuale de tranzacţii. Schimbarea focusului investitorilor către tranzacţii de dimensiuni mai mici, care sunt mai uşor de finanţat, nu este surprinzătoare într-un mediu cu rate ridicate ale dobânzilor, se mai arată în raport.

Randamentele prime au înregistrat modificări anuale cuprinse între 50 şi 100 de puncte de bază în aproape fiecare categorie de active.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO