ZF 24

Reportaj ZF: Ce intelegi dintr-o calatorie de cateva ore in Georgia - galerie FOTO

Coada pentru bunatati. Bucataria georgiana este cu adevarat savuroasa.
23.09.2009, 14:04 89

Ora 5.30. Dimineata. Frig. Aeroport mic si aproape plin.Asteptam un avion care sa ma duca in Tbilisi dupa ce doar cu o ziinainte aflasem ca ma voi duce acolo. In primul rand credeam ca vafi un drum foarte lung, dar m-am inselat pentru ca numai in 2 oresi jumatate am ajuns in capitala Georgiei unde ploua si era destulde frig.

De sus, Tbilisi se vede ca un joc de Tetris, adica sunt multeblocuri patrate puse in diferite pozitii. Cand am aterizat peaeroport, ne-a luat un sofer care ne-a oferit experienta suprema inceea ce priveste condusul si recunostinta de a trai cand am coboratdin masina. Traficul din Bucuresti incepe sa ti se para o glumabuna in compatie cu ce se intampla in Tbilisi.

Si ce daca mergi pe contrasens si tai linia cu 100 de kilometri laora? Este normal si doar asa poti sa ajungi la destinatie. Cat ammers de la aeroport pana la primul loc unde trebuia sa coboram amascultat cel mai mare concert de claxoane la care am asistatvreodata. Esti blocat in intersectie unde fiecare masina isireclama indepedenta si adopta o pozitie proprie perpendiculara pecea din fata si la 30 de grade fata de cea de alaturi? Dai unclaxon! Mergi in locuri mai libere? Dai un claxon! Cum adica ceclaxonezi? Orice! Un copac, un copil speriat pe strada, cainelecare trece prin locuri neavizate, orice!
Strazile nu erau bune si revenind la o comparatie cu Bucurestiul,Capitala noastra iesea un fel de Austrie a astfaltului. Nicicladirile nu erau frumoase. Cea mai mare parte a acestora erauvechi si neingrijite, dar sub negreala timpului cred ca spuneau opoveste minunata odata. Cam atat am apucat sa vad si cu asta amramas pentru prima calatorie in Tbilisi. Ceea ce am apucat sa simtinsa este ca georgienii sunt tare mandri de ceea ce au reusit safaca in ultimii ani cand tara lor s-a schimbat semnificativ cuajutorul unui guvern tanar, dar extrem de intelept. Am indraznit saintrebam pe cineva daca in locul unde vom merge exista wireless.Raspunsul a venit promt: dar ce credeti ca sunteti in Africa?

Ceea ce am aflat totusi despre Georgia este uimitor. Acolo, din110.000 de bugetari in 2004, fara doctori sau profesori, au ramasdoar 70.000, iar din acesti 70.000 majoritatea sunt oameniproaspeti, tineri. Din 2004, salariile bugetarilor au crescutenorm, ceea ce a atras de la sine oameni pregatiti in sistem, si aredus drastic fenomenul coruptiei, atat de raspandit in Georgia cucativa ani in urma. Mai mult, Georgia si-a deschis granitele pentru82 de tari, renuntand unilateral la vize. De la 21 de taxe,georgienii au ajuns sa practice 6 taxe, ceea ce a facut din aceastatara una dintre cele mai putin corupte la nivel global prineliminarea birocratiei excesive.


Un alt lucru uimitor este schimbarea facuta in educatie. Georgia lefinanteaza studiile studentilor sai care aleg sa mearga launiversitati de prestigiu din afara si nu cere nimic in schimb.Adica, eu daca intru la Harvard sa zic, ma duc la statul georgiansi iau bani sa-mi platesc studiile si daca vreau sa ma duc sa maangajez oriunde dupa aceea, pot sa o fac pentru ca nu am nicioobligatie. Supriza este ca multi aleg sa se intoarca din mai multemotive: in Georgia acum apar oportunitatile, salariile castigateacolo pot fi mai mari decat un salariu din orice banca vestica, iarascensiunea profesionala este mai usoara. In Gerogia nu existaspitale de stat, totul a fost privatizat astfel ca acest sector seintretine singur. Oficialii de acolo spun ca nu resimt neaparatcriza din doua motive: au taiat taxele si au sprijinit investitiilein infrastrucutura.

In ceea ce priveste piata imobiliara nu a existat o bula ca la noi,care s-a spart si a facut ca unii sa-si piarda peste noapteaverile, job-urile sau sa-si regrete investitiile. Preturile incepsa creasca si acolo dintr-un motiv care tine mai degraba deschimbarea mentalitatii. Tinerii casatoriti nu mai stau cu parintiisi aleg sa traiasca pe cont propriu. Acest lucru a dus la o cereremare pentru locuinte mici si ieftine. Din pacate oferta nu esteindestulatoare. Asta a dus la cresterea preturilor dar este si unsemnal privind potentialul de a construi in Georgia.

In afara de Tbilisi, am ajuns din intamplare si la Batumi, cel maimare port la Marea Neagra din Georgia. Aici investitiile incep sase vada. Orasul arata mult mai bine decat Tbilisi, dar mai aremulte de facut. Sunt cladiri noi alaturi de unele care stau sacada. Practic nu exista plaja, ci multe pietre, dar oamenii spun catotusi se poate face baie vara. Turismul a inceput sa creasca sivin oameni din toate tarile sa vada cum creste Batumi.

Dar trebuie sa recunosc ca cea mai buna parte a acestei calatorii afost mancarea. Doamne, ce mancare! Peste prajit bun bun de tot sifel si fel de salate de nu mai stiam la un moment dat ce mancam.Fasole verde cu usturoi, oua fierte si puse intr-un bol cu sos derosii si mirodenii, totul foarte picant, placinte aurii cu multestraturi de ti se topeau in gura, oua la cuptor si cu multa branzarumenite, paste traditionale care erau ca un fel de lasagna, darumplute numai cu branza. Si inca ceva. Cum terminam un fel demancare, cum venea un chelner vioi sa ne inlocuiasca farfuria. Bineveti zice, dar asa este peste tot. Nu, voi raspunde. Nu peste totai 20 de feluri de mancare la o masa astfel incat pentru a le simtisavoarea sa iti fie necesara o farfurie noua la fiecare 5 minute.Superb!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO