ZF 24

Retrospectivă ZF - Top Tranzacţii 2022. Cele mai importante 100 de tranzacţii semnate în România în capitalism: Trei deal-uri au fost parafate chiar în 2022, dintre care două au intrat direct în top 10

Autor: Cristina Roşca

01.01.2023, 10:01 3081

În perioada 2000-2022, cea mai prolifică „eră“ pentru piaţa locală de M&A, cele mai mari 100 de tranzacţii anunţate în România au o valoare cumulată de peste 37 mld. euro ♦ Jumătate dintre cele 100 de acorduri au fost semnate în ultimii şapte ani, o perioadă intensă pentru piaţa românească de fuziuni şi achiziţii.

Cele mai importante 100 de tranzacţii semnate în perioada capitalistă a României, acele deal-uri care au creionat piaţa de M&A locală în ultimii 30 de ani, provin din domenii variate, de la agricultură la sport şi de la retail la auto. Totuşi, domină clar ca număr trei sectoare, şi anume energia, cu 20 de acorduri, adică o cincime din total, imobiliarele şi sectorul financiar, cu un număr similar fiecare.

În total, cele 100 de acorduri identificate de ZF au o valoare cumulată de peste 37 mld. euro. Au fost luate în calcul tranzacţiile anunţate an de an, cele a căror valoare a fost făcută publică sau acelea a căror valoare estimată se încadra în top.

Pragul de intrare în acest clasament a crescut an de an în ultima perioadă, semn că în pofida pandemiei şi a problemelor economice şi geopolitice globale din 2022, piaţa locală prezintă în continuare interes pentru investitori, fie ei strategici, fie financiari.

Spre exemplu, dacă în 2020 pragul de intrare în top era de 125 mil. euro, acum el a sărit de 130 mil. euro, conform analizei ZF.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii merge mână în mână cu economia, şi cum economia locală a crescut susţinut indiferent de provocări şi context, de 6-7 ani există interes pentru România din partea fondurilor de investiţii, dar şi a investitorilor strategici. Nume noi şi-au pus piaţa locală pe harta proprie, semn că aici s-au dezvoltat businessuri suficient de interesante pentru a atrage atenţia unora dintre cei mai mari jucători din lume.

Dovadă pentru acest lucru este faptul că jumătate dintre cele 100 acorduri istorice au fost semnate în ultimii şapte ani. Mai mult, trei deal-uri datează din 2022 şi alte opt de anul trecut. Iar dintre acestea, trei sunt în top zece. Este vorba de două tranzacţii recente, din acest an – achiziţia uzinei Ford de la Craiova de către turcii de la Ford Otosan şi preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei ame­ricane Exxon în perimetrul de mare adân­cime Neptun Deep. În ceea ce priveşte cea de-a treia, cea din 2021, este vorba de IPO-ul companiei UiPath, o firmă pornită dintr-un apartament din România, devenită unicorn, ulterior decacorn şi apoi listată pe cea mai puternică bursă din lume, cea de la New York.

Această tranzacţie din urmă, ca şi achiziţia făcută de Romgaz, au avut valori de 1 mld. euro sau peste, un prag extrem de important pentru piaţa locală care nu a văzut decât cinci deal-uri de o asemenea magnitudine în toată istoria sa. Şi preluarea activelor CEZ de către australienii de la Macquarie Infrastructure and Real Assets s-a apropiat de acest nivel. Iniţial, acordul a fost cotat la peste 1 mld. euro, dar el a fost anunţat ulterior a avea un preţ de 964 mil. euro.

Deşi în ultimii ani au început să apară astfel de tranzacţii majore, cunoscute drept mega-deal-uri, acorduri care pot să aducă România în atenţia unor nume gigant de peste hotare, în continuare la vârful clasamentului celor mai importante 100 de tranzacţii semnate local în capitalism stau trei achiziţii ce datează de 15-20 de ani sau chiar mai bine. Mai exact, nimeni nu a reuşit să „detroneze“ sau măcar să se apropie de ocupanţii podiumului.

Cea mai mare tranzacţie semnată vreodată în România este achiziţia BCR de către Erste, de la statul român, BERD şi IFC. Iniţial, grupul cu sediul la Viena a plătit 3,75 mld. Euro pentru 65% din BCR. Era anul 2005. În acelaşi an, Vodafone a preluat 79% din Mobifon-Connex pentru 1,9 mld. euro.

Doar 100 de milioane de euro desparte locul doi de locul trei, poziţie ocupată de kazahii de la KazMunaiGaz, care au cumpărat 75% din Rompetrol Holding Group cu 1,8 mld. euro, în 2008.

Deşi în ultimii ani s-a tot vorbit despre posibilitatea ca deal-uri mari să aibă loc în piaţă, cele de o asemenea amploare sunt rare şi asta pentru că sunt puţine companii ce pot obţine astfel de evaluări. Iar firmele autohtone care sunt totuşi la acest nivel, de cele mai multe ori nu sunt de vânzare.

Există însă o excepţie. Fondul Proprietatea vrea să listeze maximum 20% din producătorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat, în ceea ce ar putea fi cea mai mare vânzare de acţiuni pe bursă din istoria României. Valoarea ar merge spre 2 mld. euro sau chiar peste, astfel că IPO-ul şi-ar putea face loc foarte sus la vârful clasamentului celor mai mari tranzacţii locale.

Momentan însă, bursele traversează o perioadă dificilă, marcată de scăderi, iar o dată exactă pentru listarea Hidroelectrica nu a fost înaintată, acest eveniment – listarea – fiind discutat deja de mai mulţi ani. Ce este cert însă, e că dacă va avea loc, va fi una dintre marile tranzacţii ale României.

 

 

Domină clar ca număr trei sectoare, şi anume energia, cu 20 de acorduri, adică o cincime din total, imobiliarele şi sectorul financiar, cu un număr similar fiecare.

Cea mai mare tranzacţie semnată vreodată în România este achiziţia BCR de către Erste, de la statul român, BERD şi IFC.

Doar 100 mil. euro desparte locul doi de locul trei, poziţie ocupată de kazahii de la KazMunaiGaz, care au cumpărat 75% din Rompetrol Holding Group cu 1,8 mld. euro, în 2008. 


 

Metodologie:

Analiza ZF a celor mai importante 100 de deal-uri din istoria pieţei de M&A din România a luat în calcul mutările anunţate după 2000, mai exact în cea mai prolifică perioadă a economiei locale. Analiza a pornit de la valorile anunţate ale tranzacţiilor, iar în cazul în care acestea nu sunt publice, s-a făcut o estimare pe baza informaţiilor din piaţă.

Aceste mutări din domenii variate, de la IT şi telecom la agricultură şi de la energie la servicii medicale, sunt cele care au creionat piaţa de fuziuni şi achiziţii în capitalism. Sunt cele care au adus în prim-plan companii locale, fie ele afaceri antreprenoriale, fie operaţiunile din România ale unor multinaţionale, cum a fost cazul operaţiunilor CEZ.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO