ZF 24

Ritmul de creştere a creditării totale a rămas anemic, de doar 1,2%. Creşterea împrumuturilor în lei cu peste 14% a susţinut menţinerea creditării totale în teritoriul pozitiv în 2016. Creditele în valută scad cu 12%

Ritmul de creştere a creditării totale a rămas anemic,...

Autor: Claudia Medrega

26.01.2017, 19:30 119

Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii s-a menţinut anul trecut în teritoriul pozitiv, susţinută de avântul împrumuturilor în lei, însă ritmul anual de creştere a creditului privat a rămas anemic, de doar 1,2%, soldul ajungând la 220,1 miliarde de lei.

În timp ce creditele în lei sunt „pe val, graţie scăderii dobân­zilor, împrumuturile în valută şi-au continuat declinul. Ritmul de creştere al creditării totale a încetinit spre finalul anului, iar în decembrie s-a înregistrat chiar o scădere lunară faţă de soldul din noiembrie, de 0,2%, după trei luni consecutive de creştere.

România a rămas codaşa Europei în privinţa gradului de intermediere financiară, având printre cele mai scăzute ponderi în PIB ale activelor bancare şi creditelor.

Ponderea cre­di­tului privat în PIB a revenit la nivelul de di­nainte de 2007, co­borând sub 30%, pâ­nă la 29%. Iar pon­derea activelor ban­care în PIB a scăzut sub 60%. Tendinţa de restrângere a bi­lan­ţurilor băncilor con­trolate de ac­ţio­nari străini a fost greu de domolit în ul­timii ani în con­diţiile în care au avut de făcut curăţenie la nivelul por­tofoliilor de credite neperformante. Iar intensifi­ca­rea dezintermedierii şi-a pus amprenta asu­pra întârzierii revigorării accelerate a creditării.

„România continuă să înregistreze creştere economică aproape fără sus­ţinerea creditării, în condiţiile în care ponderea creditului privat în PIB a scăzut anul trecut spre 29% din PIB, minumul ultimului deceniu, de la 30,5% în 2015 şi un vârf precriză de aproximativ 40%“, scriu analiştii de la ING Bank. România a fost în ultimii ani pe podiumul european, având printre cele mai rapide ritmuri de creştere econo­mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO