ZF 24

Romania Libera: Siguranta energetica, in mana Gazprom

08.01.2008, 11:22 13

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Gabudeanu, nu este extrem de optimist atunci cand vine vorba despre independenta energetica a Romaniei, dar ne asigura ca rezervele - multe sau putine, mai exact cate sunt - vor fi bine gestionate.
In ceea ce priveste legatura dintre standardul de viata al romanilor si cresterile de pret la energie, petrol sau gaze, Bogdan Gabudeanu este convins ca "jocul de preturi care conteaza e cel extern".

"Romania nu are cum sa influenteze jocul international de preturi. Conjunctura interna depinde de stabilitatea preturilor, nu de neprevazutul unei situatii in care, de exemplu, Gazprom anunta o majorare de 30-40%, caz in care ar avea loc dezechilibre interne economice", spune, resemnat, presedintele ANRM.

Romania este categoric dependenta de tot ce inseamna import de petrol si gaze naturale. "Dependenta noastra de aceste elemente externe este totala. Putem influenta pana la un punct Transgazul, dar nu si gazul importat", conchide Gabudeanu. Cat priveste productia petroliera, Romania a atins varful in 1976 (14,7 milioane de tone), astazi avand o productie in declin, de circa 5 milioane de tone in 2006. Romania Libera

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO