ZF 24

Romtelecom şi Cosmote: Scăderea agresivă a tarifelor de interconectare va reduce investiţiile

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM

Autor: Mediafax

01.09.2013, 21:01 1119

Scăderea agresivă a tarifelor de interconectare va conduce la reducerea majoră a fondurilor disponibile în industria telecom pentru investiţii şi, prin urmare, va afecta negativ evoluţia pe termen lung a acestui sector, afir­mă oficialii companiilor Ro­mte­lecom şi Cos­mote.

Reprezentanţii celor două companii, controlate de grupul elen OTE, consideră că trebuie avut în vedere faptul că pe o piaţă foarte competitivă, unde pre­ţurile oferite utilizatorilor finali sunt deja printre cele mai scăzute din Eu­ropa, aceste descreş­teri extrem de abrupte ale tarifelor de terminare a apelurilor pot avea un impact semnificativ pe termen lung asupra industriei şi pieţei în ansamblu, nu neapărat în beneficiul consumatorilor.

În prezent, consumatorii români plă­tesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene - 1,9 eurocenţi/minut.

Romtelecom şi Cosmote analizează impactul pe care aceste măsuri l-ar putea avea asupra businessurilor lor şi vor comunica ANCOM o poziţie în termenul solicitat.

ANCOM propune reducerea drastică a tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile la puncte mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe.

„Tarifele de interconectare rămân cheia com­petiţiei în telecom. Pe piaţa de terminare fiecare operator are un monopol natural şi de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piaţă demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurenţa, inovaţia şi investiţiile în piaţa de comunicaţii din România. Sub presiunea concurenţei, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponenţial“, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 2.09.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO