Aproape un sfert dintre investitorii români (23%) activi pe platforma de tranzacţionare eToto spun că principala lor preocupare este recesiunea economiei locale, urmată de o recesiune a economiei mondiale (19%), de ratele ridicate ale dobânzilor (14%) şi de un conflict internaţional (12%).
Doar 8% dintre investitori sunt îngrijoraţi de inflaţie, iar în ciuda majorării taxelor de către guvern doar 7% consideră că acesta va fi cel mai mare risc extern pentru portofoliile lor, potrivit unui studiu al Retail Investor Beat (RIB) al platformei eToro.
Conform sondajului realizat pe 10.000 de investitori individuali din 13 ţări, peste o cincime (22%) au declarat că privesc starea economiei şi o potenţială recesiune ca fiind cele mai mari riscuri pentru investiţiile lor, în timp ce 13% consideră că inflaţia este cel mai mare risc. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă faţă de acum şase luni, când inflaţia era principala preocupare (20%), iar temerile legate de recesiune se aflau mai jos pe lista îngrijorărilor (13%).
Datele sondajului arată, de asemenea, că, deşi o potenţială recesiune este acum cea mai mare ameninţare percepută pentru portofoliile de investiţii, aceasta nu apasă asupra sentimentului investitorilor în acelaşi mod în care o făcea inflaţia scăpată de sub control în urmă cu şase luni.
Atunci când investitorii individuali au fost întrebaţi cât de încrezători se simt în diferite aspecte ale vieţii în ultimele trei luni, fiecare indicator de încredere a crescut. Astfel, încrederea investitorilor români în investiţiile lor a crescut de la 80% la 82%, în timp ce încrederea în veniturile şi standardele de viaţă a crescut cu 8%, ajungând la 73%.
"Investitorii individuali nu se mai concentrează asupra inflaţiei şi sunt în mod clar optimişti în ceea ce priveşte capacitatea băncilor centrale de a controla creşterea preţurilor fără a majora prea mult ratele dobânzilor. În timp ce îngrijorările s-au mutat acum către recesiunea pe care aceste creşteri ale ratelor dobânzilor ar putea să o provoace, acest lucru nu influenţează sentimentul în aceeaşi măsură în care o făcea inflaţia”, a declarat Ben Laidler, strategul eToro pentru pieţe globale.
Creşterea încrederii legate de investiţii are ca rezultat o abordare mai optimistă în ceea ce priveşte mărimea contribuţiilor la portofoliile de investiţii.
Conform datelor, o treime din respondenţii din cele 13 tări intenţionează să-şi mărească valoarea contribuţiilor obişnuite în următoarele trei luni, acest grup depăşindu-i net pe cei care intenţionează să îşi reducă contribuţiile (7%).
Investitorii români sunt şi mai optimişti, 50% dintre ei declarându-se pregătiţi să îşi majoreze alocările pentru investiţii, în timp ce doar 5% spun că îşi vor diminua contribuţiile.
Pentru investitorii români, cel mai popular sector pentru o viitoare majorare a investitiilor este cel al serviciilor financiare, urmat de cel al tehnologiei, sectorul imobiliar, utilităţi şi energie. Cele mai puţin atractive sectoare sunt cele industriale (maşini, căi ferate, industria aerospaţială), urmate de materiile prime (minerit) şi sănătate (farma şi biotehnologie).
"Tehnologia a revenit în forţă în 2023 şi este din nou în atenţia investitorilor individuali ca fiind cel mai performant sector al anului, cu acţiunile de inteligenţă artificială care şi-au adus cea mai mare contribuţie. Deloc surprinzător, având în vedere riscurile de recesiune, sectoarele industriale şi materiile prime se află pe ultimul loc pe lista investitorilor români în acest moment. Dar aceştia nu se tem să fie împotriva curentului, punând un accent semnificativ pe sectorul imobiliar şi pe cel al utilităţilor, sectoare care au înregistrat recent performanţe scăzute şi care s-ar descurca bine în cazul unei eventuale reduceri anticipate a ratelor dobânzilor.", a comentat Bogdan Maioreanu, analist de piaţă pentru România al eToro.