ZF 24

Spaniolii au monopolizat sportul. Află ce stă în spatele succesului lui Nadal sau al naţionalei de fotbal

Autor: Alexandru Matei

15.09.2010, 12:28 39

Spaniolii au monopolizat sportul. Rafael Nadal a câştigat USOpen, echipa de fotbal a câştigat Campionatul Mondial din Africa deSud, ciclistul Alberto Contador a câştigat Turul Franţei, iarFernando Alonso se află în pole-position pentru a cuceri titlulmondial în Formula 1, scrie cotidianul american de business TheWall Street Journal. Singura "dezamăgire"; echipa masculină debaschet care a terminat campionatul mondial pe locul trei, deşierau campioni en titre.

"Această perioadă este, fără dubii, cea mai măreaţă pentrusportul spaniol", spune Alejandro Blanco, preşedintele ComitetuluiOlimpic Spaniol. "Avem standarde înalte, atleţi performanţi,antrenori şi cluburi bune şi o planificare exemplară", completeazăBlanco.

Ce se află în spatele acestei explozii, după decenii în careperformanţele sportive ale spaniolilor au fost modeste? Răspunsulstă în generaţia de atleţi care au crescut în perioada de boomeconomic din anii '90.

Această generaţie s-a bucurat de o nutriţie mai bună şi de accesla centre sportive moderne, mulţumită în mare parte iniţiativeipublic-private numită Planul de Ajutorare a Sporturilor Olimpice cea fost implementat înainte de Olimpiada ce a avut loc în 1992 laBarcelona.

"Apariţia de centre sportive la nivel local a avut un impactimens", spune Juanma Murua, de la firma de consultanţă sportivăAvento. "Spania nu a avut o cultură sportivă în timpul dictaturii,dar de la jumătatea anilor '80 ţara a investit masiv îninfrastructură pentru toate categoriile sportive."

În paralel, ţara a investit masiv şi în metode de antrenament decalitate şi în centre pentru copii moderne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO