ZF 24

Ce spune fostul premier Victor Ponta despre acuzatiile aduse de Dacian Cioloş: Proiectul de lege pentru Roşia Montană prevedea conditii extrem de bune pentru România. În orice tară normală Ciolos ar fi judecat pentru “subminarea economiei nationale”

Ce spune fostul premier Victor Ponta despre acuzatiile...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2024, 17:33 602
Fostul premier Victor Ponta, care s-a aflat la conducerea Guvernului care a aprobat proiectul de la Roşia Montană, a răspuns joi acuzatiilor aduse de Dacian Cioloş spunând că proiectul de lege pentru “Rosia Montana” prevedea conditii extrem de bune pentru Romania - aproape 350 milioane de Euro / an incasari din redevenţă, taxe si impozite plus toate lucrarile de decontaminare a lacurilor de cianură ramase din perioada comunistă.
 

Controversatul dosar am exploatării miniere de la Roşia Montană a revenit în atentia publică având în vedere că sentinta finală în procesul intentat de canadienii de la Gabriel Resources împotriva statului român urmează să fie anuntată până pe 10 februarie.

Statul român este actionar minoritar în proiectul administrat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în timp ce compania canadiană Gabriel Resources  detine 80%.

Acuzat că din cauza lui România ar putea să piardă procesul şi să fie obligată să plătească despăgubiri de 2 miliarde dolari, fostul premier Dacian Cioloş a comentat subiectul într-o postare pe Facebook, dând vina pe Victor Ponta.

Ce a răspuns Victor Ponta într-o postare pe Facebook:
 
”In 2021 Dacian Ciolos anunta fericit ca, de ziua lui, a primit cadou “Rosia Montana in UNESCO” ; nu a zis daca a primit cadou si de la Soros de ziua lui ! Dar Romania a primit “cadou” de la Ciolos un proiect distrus, un proces pierdut si multe miliarde pierdute! In orice tara normala Ciolos ar fi judecat pentru “subminarea economiei nationale” - dar in Romania il punem pe Ciolacu ( si contribuabilii romani) sa plateasca!
 
Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO/ Cioloş: Nici că se putea un cadou mai nimerit de ziua mea Î AGERPRES • Actualizează lumea.
 
Proiectul “Rosia Montana” a demarat in Romania in anul 2000 - desi a fost dorit de miliardarul George Soros a ajuns la alti oligarhi din lumea Internationala a aurului ! De aici au inceput problemele - si bietii romani o sa plateasca iar “oalele sparte” .
 
PSD a incercat sa salveze situatia . Proiectul de lege pentru “Rosia Montana” prevedea conditii extrem de bune pentru Romania - aproape 350 milioane de Euro / an incasari din redevenţă, taxe si impozite plus toate lucrarile de decontaminare a lacurilor de cianură ramase din perioada comunista. In Parlament PSD a initiat si condus o Comisie Speciala care sa gaseasca solutiile cele mai bune si sa prezinte transparent oamenilor situatia.
 
PNL intitial a sustinut proiectul de lege / dupa care, in Noiembrie 2013 s-au razgandit si au anuntat oficiala ca voteaza impotriva !
https://ziare.com/rosia-montana/proiect/psd-a-pierdut-in-fata-pnl-pp-dd-voteaza-impotriva-proiectului-rosia-montana-1266727?fbclid=IwAR3PSKhi1ZL9Snvp6CSUEFNj_4CxRSY5j2ronDKxppe8ScnYyWLpC6i8_Nw
 
In 2014 candidatul PNL la Prezidenţiale, Klaus Iohannis, a anuntat clar ca este impotriva Proiectului!
Klaus Iohannis: Nu voi accepta proiecte de tip Rosia Montana : Europa FM
 
In 2015 Klaus Iohannis a realizat ca trebuie sa isi schimbe abordarea/ si a spus ca trebuie renegociat. Moment in care “sorosistii” s-au activat la proteste . Si asa a aparut “din joben” Dacian Ciolos - cel mai sigur “vanzator” al Romaniei. Ca sa fie sigur ca “Proiectul” va fi blocat definitiv Guvernul “Ciolos” a cerut inscrierea Zonei “Rosia Montana” !
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/guvernul-ciolos-a-depus-dosarul-rosia-montana-la-unesco-644146?fbclid=IwAR2mtjVAIWrQN7f_nRzaajqZ0BhCUFkBlo8YlQ2yPgiGqP2wm1cuvKVfhmw
 
Guvernele PSD au incercat sa amane “operatiunea” lui Ciolos de la UNESCO - stiind ca acesta inseamna 100% ca pierdem orice proces internaţional cu investitorii. Au reusit pana in 2020 .
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/tudose-despre-procesul-de-arbitraj-privind-rosia-montana-nu-cred-ca-vom-pierde-785285?fbclid=IwAR3Rqt81Wq5BK6Pu4oOvmXJpT1xdqi9-sEmB4Vs-IkjzoQrYEvhabF47wDQ
 
In 2018 chiar s-a discutat in CSAT problema Rosia Montanta - UNESCO - proces cu investitorii CSAT lasă dosarul Roşia Montana în grija Executivului: Guvernul dispune de toate instrumentele pentru a gestiona întregul proces de includere în lista UNESCO - HotNews.ro
 
Dar a venit Guvernul PNL - USR . Si Ciolos a primit “cadou de ziua lui” inscrierea in UNESCO - si Romania a primit cadou de ziua lui Ciolos un proces de miliarde!
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/dacian-ciolos-se-bucura-pentru-cadoul-rosia-montana-in-unesco-in-2016-fostul-premier-s-a-opus-dosarului-pana-in-ultima-zi-in-guvern-1613267fbclid=IwAR1UyaNLU6F_chaiO8M6rujMz7gWqYB32ojJCm901Wa1ECLwQUomGXZ1o4s
 
 
Din 2021 a fost clar ca Romania o sa piarda procesul . Dar Ciolos era recompensat cu functii prin Parlamentul European ; iar Iohannis a “uitat” ce a spus in campania din 2014 si cum a votat PNL - si spune ca e “treaba Guvernului” ( adica a lui Ciolacu )!”

Ce spune Mihai Gotiu, fost senator USR şi unul dintre oamenii politici care au protestat impotriva proiectului Roşia Montană

România ar putea pierde procesul intentat de canadienii de la Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană. Premierul Marcel Ciolacu: Înţeleg că până pe 10 februarie va veni şi o decizie definitivă

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO