ZF 24

Ştiri pe scurt din business international

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Marius Oncu, Vlad Popescu

19.06.2013, 19:39 109

Grupul german de utilităţi E.On a cerut autorităţii de reglementare din domeniu să-i permită suspendarea activităţilor centralelor electrice pe gaze naturale de la Nyiregyhaza şi Debrecen, scrie agenţia de ştiri MTI. Cele două unităţi, care furnizează agent termic şi apă caldă pentru 50.000 de gospodării, ar fi renunţat la licenţa operaţională, scrie site-ul ungar Energiafocus.com. Un purtător de cuvânt al E.On a negat informaţia, dar a precizat că grupul a cerut suspendarea operaţiunilor celor două centrale. El a precizat că grupul a cerut suspendarea activităţii deoarece aceste centrale nu mai sunt rentabile din punct de vedere economic în actualele condiţii de pe piaţă. Reprezentantul E.On a asigurat că oraşele Nyiregyhaza şi Debrecen nu vor rămâne fără apă caldă deoarece acest serviciu poate fi asigurat de boilere dacă echipamentele funcţionează la întreaga capacitate.

Unul dintre principalii distribuitori de medicamente din Ungaria, Hungaropharma, a reziliat contractele cu toate spitalele din ţară deoarece nu mai poate face faţă restanţelor la plată ale acestora, scrie Portofolio.hu, care citează publicaţia Vilaggazdasag. Părţile discută pentru rezolvarea problemei iar compania a ajuns deja la un acord cu unele spitale, potrivit lui Emil Budahazy, reprezentat al managementului Asociaţiei Ungare a Spitalelor. Creanţele celor şapte companii din Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente se situau la 15 miliarde de forinţi (51,1 milioane euro) la sfârşitul lunii martie, conform calculelor Vilaggazdasag.

Premierul polonez Donald Tusk apreciază că partidele politice nu ar mai trebui să fie finanţate din banii statului, scrie Warsaw Business Journal. El va propune modificarea legislaţiei în acest sens. Comentând articolele din presă legate de cheltuielile partidelor, premierul a indicat că „acesta este momentul ideal de a reveni asupra ideii de a interzice subvenţiile din partea statului pentru formaţiunile politice”. Săptămâna trecută Gazeta Wyborczaa trecut în revistă cheltuielile făcute de partide din bani publici. Luni, Newsweek a scris că partidul de guvernământ Platforma Civică a cheltuit sute de mii de zloţi pe îmbrăcăminte şi ţigări în ultimii ani. Potrivit altor publicaţii, partidul de opoziţie Lege şi Justiţie a finanţat diverse structuri media, printre care un post de radio. Majoritatea partidelor de opoziţie şi principalul partener de coaliţie, Partidul polonezilor,  se opun propunerii premierului.

Costurile de finanţare ale Turciei au crescut puternic la prima emisiune de titluri de stat efectuată de la izbucnirea protestelor împotriva guvernului Erdogan, cu mai bine de două săptămâni în urmă, transmite Bloomberg. Trezoreria turcă a atras 742,3 milioane lire turceţti (394,1 milioane dolari) cu scadenţa în august 2014, prin plasamente de titluri cu un randament de 6,76%, faţă de nivelul de 5,07% înregistrat în cadrul unei operaţiuni similare derulată pe 21 mai. Preţul contractelor credit-default swap pe datoriile Turciei, prin care investitorii cumpără asigurare împotriva insolvenţei debitorului, a crescut cu 35 puncte de bază (0,35 puncte procentuale) în luna iunie, înregistrând cea mai nefavorabilă evoluţie în rândul pieţelor din Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. Randamentul titlurilor de stat cu maturitatea la doi ani a crescut marţi cu 57 puncte de bază (0,57 puncte procentuale), după ce premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că va sprijini eforturile forţelor de poliţie şi nu va tolera proteste ilegale, în timp ce poliţia a efectuat razii la zeci de locaţii din Istanbul şi Ankara, arestând persoane suspectate de violenţă.

Rusia a plătit Serbiei şi Slovaciei datorii totale de 2 miliarde de dolari rămase din perioada sovietică, a anunţat Ministerul de Finanţe de la Moscova, citat de agenţia RIA Novosti. Datoriile de 1,7 miliarde de dolari către Slovacia şi 289 milioane de dolari către Serbia au fost asumate de Rusia în contul responsabilităţilor financiare ale statului sovietic faţă de Cehoslovacia şi Iugoslavia. Rusia a achitat datoriile parţial prin livrări de bunuri industriale şi parţial în bani, conform unor acorduri interguvernamentale încheiate cu cele două ţări. Până la sfârşitul acestui an, Rusia intenţionează să achite datorii din perioada sovietică şi către Finlanda, Cehia şi Muntenegru.

Dalian Wanda Group, un dezvoltator imobiliar chinez, va investi un miliard de lire sterline (1,6 miliarde de dolari) într-un producător britanic de iahturi de lux şi în construcţia celui mai înalt complex rezidenţial din Europa, pe un teren din Londra, transmite Bloomberg. Compania, controlată de miliardarul chinez Wang Jianlin, va investi 700 milioane lire sterline pentru construirea unei clădiri de 62 de etaje, unde va funcţiona un hotel şi vor fi disponibile apartamente, pe un teren situat pe malul de sud al Tamisei. Alte 320 milioane lire vor fi plătite pentru preluarea a 92% din acţiunile Sunseeker International, un reputat producător de iahturi, ale cărui ambarcaţiuni au apărut în mai multe filme din seria James Bond, potrivit unui comunicat al grupului chinez, citat de Bloomberg. „Dezvoltatorii chinezi mai mari trebuie să se extindă pe plan internaţional, deoarece operaţiunile locale sunt limitate de legislaţia care îngrădeşte tranzacţiile imobiliare cu spaţii rezidenţiale. Pe deasupra, au suficienţi bani“, comentează un analist chinez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO