ZF 24

Ştiri pe scurt din Europa de Est

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

04.06.2013, 21:57 118

Un producător de utilaje susţine că a cheltuit 10 milioane de zloţi (2,3 milioane euro) pentru mituirea directorilor executivi de la diverse companii miniere din Polonia pentru a-i cumpăra produsele, scrie Warsaw Business Journal. Andrzej J. (ultimul nume nu poate fi publicat din cauza legislaţiei poloneze - n.red.), fost preşedinte la mai multe companii producătoare de utilaje de minerit, a fost arestat în locuinţa sa din Viena săptămâna trecută. La interogatorii, arestatul, care are cetăţenie austriacă şi poloneză, a declarat că în timp ce lucra la Voest-Alpine Technika Gornicza i Tunelowa a cheltuit 10 milioane zloţi pentru a-i mitui pe executivii companiilor miniere. Voest-Alpine Technika Gornicza i Tunelowa este deţinută de grupul suedez Sandvik. În urma informaţiilor obţinute, procurorii au arestat patru directori de companii miniere, dar ei ar putea reprezenta doar vârful aisbergului, scrie Gazeta Wyborcza. Andrzej J. ar fi dezvăluit numele a 40 de persoane implicate în infracţiunile de corupţie. 

Rusia intenţionează să trimită submarine nucleare să patruleze în mările din emisfera sudică pentru prima dată de la destrămarea Uniunii Sovietice, potrivit agenţiei Thomson Reuters, care citează agenţia guvernamentală de ştiri Itar Tass. Acţiunile de patrulare vor începe anul viitor, iar la acestea vor participa submarine din clasa Borei, care pot transporta 16 rachete balistice şi se pot scufunda la adâncimi de 450 de metri. Primul submarin Borei a fost lansat la apă în ianuarie, iar alte două vor fi finalizate spre sfârşitul acestui an. Până în 2018 armata va fi echipată cu opt astfel de vase. O altă agenţie guvernamentală, RT, descrie submarinele ca fiind “aproape lipsite de zgomot în comparaţie cu generaţiile anterioare”. Anunţarea acţiunilor de patrulare coincide cu decizia Moscovei de a dezvolta o forţă navală permanentă în Marea Mediterană, a remarcat Reuters. 

Avocatul Poporului din Bulgaria Konstantin Penchev a propus parlamentului amendamente la Legea Energiei pentru eliminarea „dictaturii” monopolurilor din sectorul de profil, scrie Novinite. În urma unei analize profunde a legislaţiei din sectorul energiei, Comisia pentru Protecţia Concurenţei a concluzionat că Legea Energiei şi ordonanţa privind aprovizionarea cu agent termic contravin regulilor concurenţei şi încalcă drepturile cetăţenilor. Penchev susţine că a atras de mai multe ori atenţia asupra acestei probleme în rapoartele sale anuale şi că nu există urmă de practici concurenţiale în relaţiile dintre compania de utilităţi Toplofikatsiya-Sofia şi clienţi. „Să vorbeşti despre concurenţă la Toplofikatsiya-Sofia este ca şi cum ai vorbi despre libertatea exprimării într-un stat totalitar”, a spus avocatul poporului. El a explicat că relaţiile dintre companie şi clienţi se bezează pe „metode administrativ-totalitariste” care au servit doar interesului de a salva Toplofikatsiya-Sofia de la faliment. Potrivit lui Penchev, statul nu ar trebui să salveze companiile de utilităţi. Proteste masive izbucnite din cauza facturilor prea mari la utilităţi au dus la demisia guvernului anterior, condus de premierul Boiko Borisov.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO