Aşteptările legate de muncă s-au schimbat semnificativ în ultimii 2-3 ani la nivel global, 83% dintre angajaţi declarând că sunt dispuşi în prezent să câştige mai puţin cu condiţia să fie mai fericiţi la job, potrivit unui studiu realizat de HP.
Astfel, analiza arată că angajaţii ar accepta o reducere de 11% a salariului pentru a lucra într-un loc cu o conducere empatică şi care pune preţ pe inteligenţa emoţională şi ar accepta chiar o scădere de 13% pentru a fi într-o companie care le permite să lucreze de unde şi când doresc.
Cercetarea, bazată pe interviuri cu peste 15.600 de respondenţi din diverse sectoare de activitate din 12 ţări, arată că relaţia oamenilor cu munca este într-un punct nevralgic, iar efectele sunt omniprezente.
Doar 27% dintre angajaţii cu muncă de birou spun acum că au o relaţie sănătoasă cu munca, India fiind ţara cu cel mai mare procent, iar Japonia, cu cel mai mic procent.
"Avem o oportunitate uriaşă de a consolida relaţia cu munca în moduri benefice atât pentru oameni, cât şi pentru afaceri. În calitate de lideri, trebuie să respingem întotdeauna falsa alegere între productivitate şi fericire. Cele mai de succes companii se bazează pe culturi care le permit angajaţilor să exceleze în carieră şi, în acelaşi timp, să se dezvolte în afara serviciului.", a comentat Enrique Lores, preşedinte şi CEO HP Inc.
Studiul a analizat peste 50 de aspecte ale relaţiei pe care oamenii o au cu munca, iar HP a dezvoltat Work Relationship Index, un instrument ce va fi urmărit de-a lungul timpului.
Aşteptările angajaţilor în ceea ce priveşte munca s-au schimbat semnificativ, în special în ultimii doi-trei ani, conform răspunsurilor a aproape 60% dintre respondenţi. Mai mult de jumătate (57%) dintre cei chestionaţi au menţionat că şi aşteptările lor privind modul în care sunt trataţi la locul de muncă au crescut.