ZF 24

SUA ar putea lua masuri impotriva UE privind taxele pentru anumite produse electronice

09.01.2008, 15:33 17

Statele Unite analizeaza posibilitatea de a lua masuri impotriva UE, prin intermediul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), in legatura cu taxele pe care Uniunea Europeana le impune anumitor produse eletronice, a declarat reprezentantul american pentru Comert, Susan Schwab, citata de Reuters.

Schwab a afirmat ca SUA discuta si cu alte state, care considera ca tarifele impuse de UE asupra unor produse, precum dispozitivele tip set-top box, reprezinta o incalcare a Acordului privind Tehnologia Informatiei (ITA), intrat in vigoare in 1997.

Acordul solicita celor 70 de membri ai OMC, care genereaza aproximativ 97% din comertul mondial din sectorul tehnologiei, sa elimine taxele pentru produsele IT, cum sunt calculatoarele si componentele acestora.

In schimb, UE a impus sau a amenintat ca va impune taxe pentru unele produse, precum imprimantele multi-functionale, unele monitoare LCD si alte dispozitive, sustinand ca nu incalca normele ITA intrucat aceste articole nu erau inventate in momentul in care a fost negociat acordul.

Potrivit lui Schwab, ITA se refera si la aceste articole, intrucat ele reprezinta versiuni modernizate ale unor produse mai vechi, acoperite de acord. De exemplu, Europa include monitoarele LCD de peste 19 inch in categoria televizoare, care nu sunt reglementate de ITA.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO