ZF 24

Tariceanu: Romania, Ungaria si Polonia vor face front comun impotriva bancilor care speculeaza pe monedele nationale

Tariceanu pregateste cu premierii din Ungaria si Polonia o pozitie impotriva speculatiilor bancare
03.11.2008, 12:31 19

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca va decide impreuna cu premierii Ungariei si Poloniei o pozitie comuna impotriva bancilor care deruleaza operatiuni speculative impotriva monedelor nationale (in cazul Romaniei a leului), asta in vreme ce aceste institutii bancare sunt sustinute cu fonduri publice de alte state. Premierul a spus ca va avea astazi o discutie cu premierul ungar, iar maine cu cel polonez.

"Nu mi se pare normal ca, in anumite tari, bancile sa fie salvate cu bani publici şi, dupa aia, aceleaşi banci sa faca operaţiuni speculative cu moneda romaneasca, cu alte cuvinte ei sa faca operatiunile speculative si profit pe carca contribuabilului roman. Vreau ca impreuna cele trei tari, care toate au fost tinta unor astfel de speculatii, sa articulam o pozitie comua spunand foarte clar acest lucru", a afirmat Tariceanu.

Intr-un interviu pentru ZF comisarul european Leonard Orban a afirmat ca Executivul european va examina in ce masura astfel de practici sunt legale. Comisarul european a spus ca a ridicat aceasta problema in cadrul Colegiului Comisiarilor, pentru ca, a adaugat el, nu este moral ca tari intregi sa sufere pentru ca legislatia europeana este deficitara in aceasta privinta. In urma cu peste doua saptamani guvernatorul BNR Mugur Isarescu a acuzat faptul ca mai multe banci au initiat un atac speculativ asupra leului, iar Consiliul Concurentei a anunat saptamana trecuta ca s-a sesizat din oficiu si a declansat o investigatie privind o posibila intelegere intre banci in aceasta privinta.

 

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO