ZF 24

Telefonul Google ar putea detrona iPhone-ul in topul preferintelor clientilor, anul viitor - analisti

Telefonul Google ar putea detrona iPhone-ul in topul preferintelor clientilor, anul viitor - analisti
15.12.2009, 11:24 78

Lansarea noului dispozitiv al firmei Google, detinatorul celuimai popular motor de cautare din lume, ar putea accentuarivalitatea dintre gigantul web si Apple, producatoruldispozitivelor iPhone si iPod, la inceputul anului viitor, scrieNew York Times.

Google intentioneaza sa vanda propriul smartphone anul viitor,sustin angajatii companiei, generand o miscare strategica pe careApple o va lua ca pe o provocare. Noul dispozitiv cu sistem Androidal lui Google, care a fost oferit angajatilor companiei pentru a fitestat, ar putea influenta piata smartphone-urilor din StateleUnite, unde majoritatea telefoanelor functioneaza exclusiv peretelele furnizorilor care le-au vandut.

Gigantul web, folosindu-se de brand-ul sau, intentioneaza sa vandanoul telefon direct consumatorilor, numai prin comanda online, iarclientii se vor putea abona la orice tip de serviciu de telefoniecompatibil, sustin angajatii firmei.

Introducerea unui dispozitiv Google ar putea fi o miscarestrategica riscanta pentru companie. Pana in acest moment, firmas-a axat pe producerea de software pentru telefoanele partenerilorsi a evitat, in general, producerea de hardware. De asemenea,faptul indica hotararea oficialilor Google de a se face remarcatisi pe o alta piata, in afara de cele actuale precum publicitateasau carti si clipuri online.

Insa analistii au declarat ca nu sunt siguri ca succesul firmeiGoogle, inregistrat pe segmentul online, va avea acelasi efect peproducerea si distribuirea hardware. Multe companii au incercataceasta trecere de la un domeniu la altul, si nu au reusit, ausustinut ei. Microsoft a transformat consola de jocuri Xbox intr-unsucces, insa in momentul in care si-a lasat partenerii deoparte inscopul producerii player-ului Zune, nu a putut rezista in fataiPod-urilor de la Apple.

Succesul noului dispozitiv poate depinde si de pretul pe careGoogle i-l va atribui. Majoritatea americanilor cumpara telefoanecu tot cu un contract de la furnizori, pentru a reduce costurilemai mult. Spre exemplu, iPhone-ul care este cumparat cu 199 dedolari, in realitate costa 550 de dolari de la AT&T, au spusanalistii.
Katie Watson, o purtatoare de cuvant a firmei Google, a refuzat sacomenteze cu privire la planurile companiei. Ea a indicat faptul caGoogle a scris in blogul companiei ca noul dispozitiv este ca un"laborator ambulant" pentru angajatii care doresc sa experimentezenoi aplicatii pe el.

Angajatii companiei, care doresc sa ramana anonimi deoareceplanurile companiei legate de telefon sunt confidentiale, au spusca smartphone-ul Google, denumit Nexus One, este mai subtire decatiPhone-ul, cu un touchscreen putin mai mare si este fabricat deHTC. De asemenea, ei au mai spus ca telefonul poate fi lansat inianuarie.
Angajatii au mai precizat ca noul dispozitiv se va vinde la liber,respectiv clientii vor putea sa-si aleaga furnizorul de servicii detelecomunicatii, si se va baza pe tehnologie GSM, care esteutilizata de AT&T si T-Mobile in Statele Unite, precum si demajoritatea furnizorilor la nivel mondial.
Google a declarat ca nu este interesat de producerea de telefoanemobile si ca firma este interesata doar de partenerii care fabricadispozitive pe care poate rula sitemul de operare Android, pe caregigantul web il ofera gratuit.

In octombrie, Andy Rubin, vice presedintele departamentului deinginerie al platformei Android, din cadrul companiei Google, anegat ideea conform careia Google ar putea concura impotrivapartenerilor si clientilor sai, prin lansarea unui telefon propriu,scrie presa internationala. Analistii sustin ca schimbarea bruscadenota faptul ca Google a inteles ca este necesar un control maimare pe piata pe care activeaza.
"Ei percep telefonul ca fiind urmatoarea oportunitate mare", adeclarat Jeffrey Lindsay, analist al firmei de cercetare Sanford C.Bernstein. "Este un risc prea mare sa efectueze miscarilestrategice prin intermediul partenerilor lor. Google vrea sa aibamai mult control", a adaugat el.
Pe langa acest fapt, analistii sustin ca iPhone-ul perturbacompania, in pofida faptului ca dispozitivul de la Apple oferaclientilor sai servicii Google.
"Ei nu vor sa aiba acces la ideea ca Google este controlat sauinfluentat de un jucator mare precum Apple", a declarat BenSchachter, analist al firmei de cercetare Broadpoint AmTech.

Google vrea sa instige cat mai multi oameni sa utilizeze telefoanecu acces la internet, deoarece compania depinde de publicitateaonline, a carei crestere incetineste pe PC-uri. Pe dispozitivelemobile, utilizarea motorului de cautare Google a crescut cu 30% inultimele sase luni, a spus Schachter. "Este imens, iar majoritateacautarilor sunt efectuate de pe iPhone. Atunci cand se intamplaacest lucru, Apple are o putere de influentare mult mai mare asupracomportamentului utilizatorilor", a adaugat el.
Pana de curand, Google si Apple erau considerati aliati, cu unsingur inamic comun: Microsoft. Companiile "imparteau" doi membriiai comisiei de conducere, Eric E. Schmidt, director general alfirmei Google, si Arthur Levinson, fostul director general alGenentech.
Cu trecerea timpului, cresterea telefoanelor mobile a starnitrivalitati intre cele doua firme. In urma cu un an, Schmidt ainceput sa refuze sa participe la discutii cu privire la iPhone, incadrul intalnirilor comisiei de conducere Apple.

Google si Apple concureaza pe alte segmente, precum distributiaonline a filmelor sau a muzicii, programe de navigare online si, incurand, sisteme de operare. Insa, pe segmentul telefoanelor mobilecele doua companii par a se confrunta intr-un mod mai agresiv. Inutlimele saptamani, Google a lansat un sir de servicii pentrusmartphone-uri pe care ruleaza platforma Android. Printre ele senumara o aplicatie care are rol de GPS, pe care Google o oferagratuit. O aplicatie similara, de la compania TomTom, care oferanavigare prin intermediul satelitilor, costa 99 de dolari pentruiPhone.
"In sfarsit, Apple se va confrunta cu un cuncurent demn de rangulsau", a declarat Ashok Kumar, analist al firmei de cercetareNortheast Securities, care sustinea in urma cu doua luni ca Googlear putea lucra in secret la un dispozitiv mobil.
Natalie Kerris, o purtatoare de cuvant a firmei Apple, a refuzat sacomenteze planurile firmei Google.

Analistii au sustinut ca modalitatea firmei Google de a actionaacum este foarte riscanta, in mare parte din cauza faptului ca arputea indeparta partenerii Android ai companiei, precum Motorolasau Samsung, si furnizori ca Verizon Wireless sau T-Mobile.
Acesti parteneri sunt responsabili de amploarea actuala asistemului de operare Android, au continuat analistii. Ei au lansatmulte dispozitive noi in utlima perioada, inclusiv Motorola Droid,un dispozitiv considerat ca fiind puternic, insa dispozitiveleAndroid sunt depasite in vanzari de catre iPhone, care este deasemenea tinta multor dezvoltatori de aplicatii, au adaugatei.

Compania Google crede ca poate sustine singura platforma Android,ca si concurent solid pentru iPhone, care in acest moment estedisponibil in Statele Unite doar prin intermediul furnizoruluiAT&T, au mai spus analistii. Exclusivitatea dispozitivuluiprodus de Apple se va termina anul viitor daca acordul nu va fireinnoit.
Nu se stie daca Google va incheia acorduri cu alti furnizori pentrua vinde abonamente pentru telefon, sau daca Google va lansadispozitivul doar pentru a creste profitul de pe urma publicitatiionline.
"Daca nu va fi subventionat, atunci ma astept ca impactul sa fiemic", a declarat Charles S. Golvin, analist al firmei de cercetareForrester Research. Golvin a spus ca Nokia a incercat sa vandatelefoane scumpe, nesubventionate in Statele Unite, si nu a avutsucces. "Daca ei aleg sa-l vanda subventionat, atunci impactul arptuea fi foarte, foarte semnificativ", a adaugat el.

Analistii au mai spus ca Google ar putea avea ca tinta pietele dinEuropa si Asia unde telefoanele "la liber" par sa aiba un impactmai mare.
Kumar este de parere ca Google ar putea gasi modalitati de acolabora in continuare cu partenerii sai, in pofida faptului canoul telefon ar putea atrage plangeri din partea lor. "Cat timpGoogle ofera o platforma de pe urma careia furnizorii pot profita,ei vor participa fericiti in continuare. Google ar putea, deasemenea, sa imparta profitul de pe urma publicitatii cufurnizorii", a adaugat el.
Pana la urma, totul depinde de cat de atragator este telefonul, aumai spus analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO