ZF 24

Test Auto ZF: Honda Civic 1,6 i-DTEC, lecţie de economie a combustibilului

Test Auto ZF: Honda Civic 1,6 i-DTEC, lecţie de economie a combustibilului

Test Auto ZF: Honda Civic 1,6 i-DTEC, lecţie de economie a combustibilului

Autor: Bogdan Alecu,

17.06.2013, 17:22 2276

Lipsa unei motorizări diesel de 1,6 litri în segmentul compact poate reprezenta diferenţa între a vinde zeci sau sute şi chiar mii de unităţi anual. În acest caz se înscrie Honda, care cu toate că a lansat noul Civic anul trecut, l-a lansat cu un motor pe benzină de 1,8 litri şi 142 CP şi unul diesel de 2,2 litri de 150 CP. Dacă în clasa mare un motor de 2,2 litri nu reprezintă nicio problemă pentru viitorul posesor, în cel compact a plăti un impozit anual de aproape 800 de lei pentru luxul de a avea sub capotă un motor de peste 2 litri poate fi o problemă. Acum, pentru dieselul de 1,6 litri impozitul anual este de 64 de lei. Ce a însemnat pentru vânzări? În primele patru luni ale acestui an vânzările lui Civic cu noul diesel au reprezentat o treime din vânzări, echivalentul a 21 de maşini din 67.

Cu toate ca este semnificativ mai mic, dieselul de 1,6 se simte aproape la fel de dinamic precum cel de 2,2 litri. Mai mult, motorul fiind mai mic, greutatea pe puntea faţă scade şi implicit caracterul dinamic al maşinii este îmbunătăţit.

Atuul principal este consumul. În modul Eco şi cu un stil prudent, chiar şi în Capitală se poate atinge un consum mediu de sub 5 litri/100 km, iar în afară unul de 4 – 4,5 litri/100 km. Cel mai important este că acest consum redus nu afectează performanţele maşinii iar 1,6 i-DTEC este la fel de distractiv precum 1,8 pe benzină. La acest lucru  contribuie şi cutia de viteze cu şase trepte precisă şi scurtă, fiind exact ce îi trebuia dieselului pentru a fi plăcut de condus indiferent de drum.

Preţul de bază pentru Honda Civic 1.6 i-DTEC este de 18.588 euro cu TVA inclus, valabil pentru versiunea de echipare S. O sumă deosebit de competitivă în domeniul compactelor cu motoare diesel similare ca putere, ceea ce, evident, contribuie din plin la factorul atractivitate al noii versiuni Civic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO