ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

24.08.2009, 18:52 16

1. Pepsi construieste cea mai mare fabrica din Europa in Ilfov. PepsiAmericas, al doilea mare imbuteliator Pepsi-Cola la nivel mondial, va construi in localitatea Dragomiresti, din judetul Ilfov, cea mai mare fabrica din Europa a companiei, printr-o investitie in valoare de 150 de milioane de dolari, productia urmand sa inceapa la 1 septembrie. Constructia va fi realizata pe o suprafata de 30.000 de metri patrati, potrivit unui anunt al companiei. PepsiAmericas va anunta alte informatii privind fabrica din Ilfov intr-un eveniment de presa organizat la 1 septembrie. Unitatea de productie va fi dezvoltata in zona de vest a Capitalei, in zona soselei de centura si a autostrazii Bucuresti-Pitesti.


2. Primele informatii despre emisiunea de eurobonduri: Maturitate intre 5 si 10 ani si valoare de 500 milioane - 1,5 miliarde euro. Emisiunea de euroobligatiuni programata pentru perioada urmatoare va avea o valoare cuprinsa intre 500 de milioane de euro si 1,5 miliarde de euro si o maturitate intre 5 si 10 ani, potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice Bogdan Dragoi. Ministerul Finantelor a primit oferte de participare de la 23 de banci internationale pentru a fi selectate ca intermediari ai emisiunii de euroobligatiuni, care va fi lansata in urmatoarele luni sau la inceputul anului viitor.


3. Bursa a inceput saptamana in forta: SIF-urile au castigat 4,8%, cel mai mare avans din ultimele doua saptamani. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a castigat 4,82% in sedinta de luni, cel mai mare avans din ultimele doua saptamani, pe o piata cu o crestere medie de 2,6%. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii a urcat cu 3,5%, iar sectorul energetic s-a apreciat cu 1,66%.

4. Vanzarile de apartamente noi din Bucuresti au scazut in primul semestru de sase ori, la 515 unitati. Numarul apartamentelor noi vandute in Bucuresti a scazut in primul semestru de aproape sase ori fata de perioada similara a anului trecut, la 515 unitati, in conditiile in care la sfarsitul lunii iunie erau disponibile spre vanzare peste 11.000 de locuinte, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers. Scaderea vanzarilor ar fi fost si mai mare fara aportul a catorva proiecte care, chiar si in aceasta perioada dificila, au reusit sa inregistreze vanzari record - o medie de 10 unitati pe luna-, practicand politici de pret si modalitati de plata atractive", sustin autorii studiului


5. Tigarile se scumpesc cu 40 de bani pe pachet de la 1 septembrie. Un pachet de tigari va fi mai scump cu 40 de bani (4.000 de lei vechi) de la 1 septembrie, odata cu majorarea accizei la tutun cu 7 euro, de la 57euro/1.000 de tigarete la 64 euro/1.000 de tigarete, potrivit reprezentantiilor principalilor producatori din Romania. Vom studia noua structura de acciza si se va aplica o majorare de 30 - 40 de bani", a declarat directorul corporate affairs al JTI Romania, Gilda Lazar. "Cel mai probabil, tigarile se vor scumpi de la 1 septembrie cu 40 de bani pachetul", a spus si Adrian Popa, directorul de corporate & regulatory affairs al producatorului de tigari British American Tobacco Romania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO