ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

08.10.2009, 20:10 17

1. CA al BNR, investit prin vot majoritar deParlament. Cele doua Camere ale Parlamentului au votat,joi, cu voturi 251 "pentru" si 42 "impotriva" noul Consiliu deAdministratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Parlamentul a votat lista celor noua membri in intregulacesteia, asa cum a fost propusa de Comisiile de buget-finante dupaaudierile celor nominalizati de partidele parlamentare.

Cei noua membri ai CA al BNR investiti de Parlament, inclusiv cufunctiile pe care urmeaza sa le detina, sunt Mugur Isarescu -presedinte al CA al BNR si guvernator al BNR, Florin Georgescu -prim-viceguvernator al BNR, membru al CA, Bogdan Olteanu -viceguvernator al BNR, membru al CA, Cristian Popa -viceguvernator, membru al CA, Dinu Marin, Nicolae Danila, VirgilStoenescu, Agnes Nagy si Napoleon Pop - membri ai CA al BNR.

2. Scriitoarea de origine romana Herta Muller a primitpremiul Nobel pentru literatura pe 2009. Premiul Nobelpentru literatura pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origineromana Herta Muller, ale carei scrieri prezinta in mod poetic viatasub dictatura comunista in Romania, a anuntat, joi, comitetulNobel.

Comitetul Nobel a decis sa-i acorde premiul pentru literatura pe2009 scriitoarei germane nascute in Romania Herta Muller, "care, cuconcentratia poeziei si franchetea prozei descrie viata celordeposedati".

Nascuta in judetul Timis din parinti svabi, Herta Muller a urmatstudii de limba germana si literatura romana la Universitatea dinTimisoara.

Muller a parasit Romania impreuna cu sotul ei, nuvelistulRichard Wagner, in 1987, traind pana in acest moment in Berlin.

Herta Muller este a 12-a femeie care a castigat un premiu Nobel,de la acordarea acestora, in 1901.

In valoare de 10 milioane coroane suedeze (aproape un milion deeuro), premiul Nobel este acrodat "persoanei care a realizat ceamai uimitoare lucrare de literatura in directia idealului", asa cuma cerut Alfred Nobel in testamentul sau.

3. Enache Jiru renunta la imputernicirea de a semnacontractul de administrare cu Franklin Templeton pentru FondulProprietatea. Seful comisiei de selectie aadministratorului Fondului Proprietatea (FP), Enache Jiru, arenuntat la imputernicirea acordata de Adunarea Generala aActionarilor Fondului de a semna contractul de administrare cuFranklin Templeton.

Informatia a fost facuta publica de reprezentantii FonduluiProprietatea. Acestia nu au explicat care sunt motivele siimplicatiile deciziei luate de Enache Jiru.

El a fost numit la conducerea comisie de selectie, primindsprijinul PSD, retragerea acestuia venind dupa retragereapartidului de la Guvernare.

4. Somajul continua sa urce: 6,9% inseptembrie. Rata somajului a fost de 6,9% in septembrie,fata de 6,6% in luna august 2009 si 3,9% in aceeasi luna a anului2008, potrivit datelor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei deMunca (ANOFM). Numarul total al somerilor inregistrati inevidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca afost de 625.140 de persoane, din care 276.444 femei.

5. Fondurile mutuale au strans 711 mil. lei de lainvestitori in trimestrul al treilea. Fondurile mutuale auinregistrat in trimestrul al treilea subscrieri nete record de 711mil. lei (167 mil. euro) si au atras 20.000 de investitori noi,potrivit raportarilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri(AAF).

Dupa primele noua luni ale anului, activele fondurilor audepasit 2,5 mld. lei (588 mil. euro), inregistrand o crestere de165% fata de sfarsitul lui 2008.
Cea mai mare crestere au inregistrat-o fondurile monetare, alecaror active au crescut in primele noua luni de la 350 mil.

lei la 1,48 mld. lei, dupa ce au inregistrat subscrieri nete de440 mil. lei doar in trimestrul al treilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO