ZF 24

Trichet: Criteriile pentru trecerea la euro trebuie respectate strict, intr-o maniera sustenabila

01.02.2010, 14:11 21

Statele UE vor putea adopta moneda euro numai daca respecta custrictete criteriile de aderare, neaparat intr-o manierasustenabila, nu doar temporara, a afirmat presedintele BCE,Jean-Claude Trichet, intrebat despre impactul aderarii unor noimembri la zona euro, precum Romania si Bulgaria, informeazaMediafax Business, citand publicatia germanaFOCUS.

Intrebat daca problemele fiscale din zona euro generate desituatii financiare precum cea a Greciei ar creste ca anverguraodata cu introducerea euro in alte state membre, precum Romania siBulgaria, Trichet a aratat ca Banca Centrala Europeana (BCE) varamane "extrem de vigilenta" in ceea ce priveste respectareacriteriilor stricte care guverneaza aderarea la zona euro.

Inainte de a intra in zona euro, un stat membru UE trebuie sarespecte criteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht,respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM II, perioada in carerata cursului de schimb a monedei nationale trebuie sa evoluezeintr-un interval strans, de plus/minus 15% fata de un nivelprestabilit, fara interventia bancii centrale. Aflati care suntcelelalte criterii pentru aderarea la zonaeuro cititi pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO