ZF 24

Vacanţa de Paşte: 18.000 de pasageri au mers la mare cu trenul

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Mirabela Tiron

08.05.2013, 18:31 66

Compania de stat CFR Călători a transportat 18.500 pasageri pe ruta Bucureşti-Constanţa în mini-vacanţa de Paşte, trafic de trei ori şi jumătate mai mare faţă de o perioadă normală, potrivit oficialilor companiei. Ei nu au transmis dacă faţă de sărbătorile pascale de anul trecut este o creştere sau o scădere a traficului.
Date oficiale cu privire la numărul total de turişti care au fost la mare în această perioadă nu există, însă estimările arată 30.000 - 40.000 de români.

Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) nu a transmis nici ieri câte maşini au trecut podul Feteşti-Cernavodă, ZF solicitând această informaţie încă de marţi.

„În perioada 22-29 aprilie, cu cele opt trenuri de rang superior care asigurau legătura cu litoralul, au călătorit 5.152 pasageri (în medie 90 de călători/tren) faţă de peste 18.500 pasageri în perioada 30 aprilie - 6 mai (în medie 189 de călători/tren) care au călătorit cu cele 14 trenuri InterRegio (inclusiv cele suplimentare) pe aceeaşi rută“, au transmis oficialii departamentului de comu­nicare al CFR Călători.

În total, în această minivacanţă de pe 1 Mai până pe 6 mai, CFR Călători a transportat 390.000 de călători, trafic în creştere cu 45% faţă de o perioadă normală din an.

„În zilele de 1, 2, 3 şi 6 mai, multe trenuri au avut un grad de ocupare de peste 100%. Cele mai solicitate trenuri au fost de la şi spre: Moldova (Iaşi/ Suceava), Banat şi Oltenia (Timişoara, Craiova, Pi­teşti), Ardeal, trenurile de la Sibiu şi cele de pe Valea Prahovei“, potrivit oficialilor companiei.

În perioada 29 aprilie - 6 mai anul acesta pe ruta Bucureşti Nord - Constanţa şi retur au circulat suplimentar patru trenuri InterRegio (două dus, două întors), care au parcurs distanţa în 2 ore şi 30 de minute, conform graficelor de circulaţie, citate de CFR Călători. Oficialii companiei au transmis că se stu­diază în continuare posibilitatea de aplicare a unei formule de tarifare low cost, după ce Relu Fenechiu, ministrul transpor­turilor, declarase cu câteva zile în urmă că pasagerii ar putea călători pe ruta Bucureşti-Constanţa cu 10 lei.

Anul acesta a fost instituit management privat la com­pania de stat. Preşedintele consiliului de administraţie al CFR Că­l­ători este Corina Alexandrina Gătej, fost CEO al Uni­lever South Central Europe şi fost consilier prezidenţial. Noul director general al companiei este Valentin Doro­banţu, care a lucrat anterior în companii cum ar fi CFR Infra­structură, dar şi CFR Călători.

Ceilalţi membri din consiliul de ad­mi­nis­traţie sunt: Dana Galben, care a ocupat funcţii de con­ducere la CFR Călători, la Compania de Autostrăzi (CNADNR) şi CFR SA, George Micu şi Claudiu Octavian Dumitrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO