Eveniment

Bilanţul vacanţei de Paşte, în ceaţă

Două trenuri de călători au ajuns în două ore şi jumătate la mare din Bucureşti în perioada 29 mai-6 mai. Foto: Silviu Matei

Două trenuri de călători au ajuns în două ore şi jumătate la mare din Bucureşti în perioada 29 mai-6 mai. Foto: Silviu Matei

Autor: Mirabela Tiron

07.05.2013, 18:43 466

Vacanţa de Paşte din acest an a adus mai mulţi pasageri companiilor aeriene low-cost faţă de sărbătorile pascale de anul trecut şi implicit venituri mai mari.  Blue Air, cu afaceri de 150 de milioane de euro, a avut un grad de ocupare mai mare cu 3,5% în perioada de Paşte faţă de cea aferentă anului trecut pe rutele cu plecare din ţară.

„Numărul românilor care au plecat de Paşte a crescut cu 2,7% în acest an faţă de perioada sărbătorilor de anul trecut“, a spus Mirela Tudorache-Secan, director de marketing al companiei aeriene Blue Air.

Wizz Air nu a dat date, spunând doar că a fost „cea mai aglomerată perioadă„ de când a venit în România în 2006.  Date legate de numărul total de pasageri înregistraţi de Paşte pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare din ţară, nu sunt încă disponibile.

Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti, a transmis însă că în a doua zi de Paşte s-au înregistrat peste 1.200 de comenzi la taxiuri, faţă de 400 de comenzi într-o zi normală înainte de 30 aprilie, în condiţiile în care au funcţionat şi cele două terminale touch-screen.

Ministerul Turismului nu ştie numărul de turişti de pe litoral

Date oficiale cu privire la numărul de turişti care şi-au petrecut vacanţa de Paşte pe litoralul românesc nu există. Oficialii Ministerului IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului nu au transmis un răspuns solicitării ZF cu privire la câţi turişti şi-au petrecut minivacanţa în ţară şi în străinătate. Mai multe cifre au fost înaintate cu privire la numărul de turişti de către diferite instituţii.

„Gradul de ocupare cuprins între 80 şi 95% din hotelurile din staţiunea Mamaia şi din cluburi ne arată cam câţi români au fost pe litoral. Estimăm că circa 40.000 de persoane au fost pe litoralul românesc, faţă de 30.000 de persoane în perioada sărbătorilor pascale în 2012“, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral – Marea Neagră. Ea spune că nu există statistici oficiale cu privire la sumele lăsate de români pe litoral.

Pe de altă parte, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, citat de Mediafax, transmitea că peste 30.000 de turişti au fost în minivacanţa dintre 1 Mai şi Paşte pe litoralul românesc. Pe 1 Mai, pe autostrada Soarelului se formaseră cozi pe 3 kilometri. Şi pe drumul spre litoralul bulgăresc se formaseră  cozi de câţiva kilometri în punctul de trecere a frontierei TF Vama Veche.

CFR Călători nu ştie câte bilete a vândut. Oferta low-cost de 10 lei până la mare, o vorbă în vânt a ministrului Fenechiu

Două trenuri de călători au ajuns în două ore şi jumătate la mare din Bucureşti în perioada 29 mai-6 mai, în condiţiile în care s-au oprit doar la destinaţie, în Constanţa, potrivit unui reprezentant al companiei CFR Călători.

Şi la întoarcere, pasagerii au putut alege între două trenuri InterRegio care au ajuns în Bucureşti în două ore şi jumătate, fără opriri în alte gări de pe traseu.

Preţul unui bilet dus a fost de  58 de lei, potrivit oficialilor companiei. Anterior, ministrul transporturilor Relu Fenechiu afirmase că, la sugestia Alexandrei Gătej, preşedinte al boardului CFR Călători, compania va introduce bilete low-cost pentru litoral de 10 lei, iar trenurile vor face două ore.

Oficialii CFR Călători nu au răspuns solicitării ZF legată de numărul de bilete vândute în perioada Paştelui, comparativ cu cel înregistrat în perioada sărbătorilor pascale (15-17 aprilie) anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO