ZF 24

Vânzările de locuinţe din Portugalia au scăzut cu 22% în primele şase luni ale anului, în urma creşterii ratelor dobânzilor şi a deciziei guvernului de a pune capăt unor stimulente dedicate cumpărătorilor străini

Vânzările de locuinţe din Portugalia au scăzut cu 22%...

Autor: Andrei Şerbănescu

02.11.2023, 12:58 547

Vânzările de locuinţe din Portugalia au scăzut în primele şase luni ale anului, deoarece creşterea ratelor dobânzilor şi decizia guvernului de a pune capăt stimulentelor pentru unii cumpărători străini au afectat piaţa imobiliară, potrivit furnizorului de servicii imobiliare Jones Lang LaSalle, raportează Bloomberg.

Vânzările de locuinţe au scăzut cu 22%, la 68.000 de unităţi în prima jumătate a anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a precizat JLL într-o prezentare făcută joi. În 2022, în Portugalia au fost vândute aproximativ 168.000 de unităţi, cel mai mare volum de vânzări înregistrat vreodată.

Cu toate acestea, nu se aşteaptă ca preţurile proprietăţilor să scadă prea curând, deoarece cererea de locuinţe continuă să depăşească disponibilitatea, potrivit JLL.

„Continuă să existe o lipsă structurală a ofertei pe piaţă", a declarat Joana Fonseca, şefa departamentului de cercetare la JLL, în cadrul unei prezentări de joi, la Lisabona. „Ritmul de sosire pe piaţă a locuinţelor noi continuă să fie cu mult sub volumul cererii".

La începutul acestui an, premierul portughez Antonio Costa a anunţat că va închide programul de „vize de aur” pentru a reduce speculaţiile de pe piaţa imobiliară şi pentru a contribui la încheierea crizei imobiliare din oraşe precum Lisabona, unde preţurile proprietăţilor s-au triplat din 2015. De asemenea, guvernul său socialist va pune capăt, anul viitor, regimului care oferă rate mai mici de impozit pe venit pentru o perioadă de 10 ani persoanelor care se califică în program şi care se mută în ţară.

Ambele programe au ajutat la revigorarea pieţei imobiliare din Portugalia după 2011, în timp ce ţara se străduia să iasă dintr-o recesiune profundă. Deşi aceste programe încă ajută la atragerea cumpărătorilor străini de proprietăţi, aceştia reprezintă acum doar o mică parte din tranzacţiile imobiliare din Portugalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO