ZF 24

Venezuela a sistat livrarile de petrol catre compania americana Exxon Mobil

13.02.2008, 10:16 12

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a hotarat ieri sistarea exporturilor de petrol catre compania americana Exxon Mobil, la doar doua zile dupa ce a amenintat Statele Unite cu oprirea tuturor livrarilor de titei, transmite Reuters.

Neintelegerile au aparut dupa ce Exxon Mobil a blocat vanzarea de active venezuelane in valoare de 12 miliarde dolari, compania americana urmarind obtinerea de compensatii pentru pierderea unor operatiuni, in urma unei masuri de nationalizare dispusa de presedintele Hugo Chavez.

Compania PDVSA, controlata de statul venezuelan, a anuntat ca a intrerupt legaturile comerciale si a oprit furnizarea de titei si produse petroliere catre cea mai mare companie americana.

Venezuela este cel de-al patrulea mare furnizor de petrol al SUA, care este cel mai mare consumator al sau. Circa doua treimi din exporturile Venezuelei sunt destinate Statelor Unite.

Oficialii de la Washington au acordat putina atentie amenintarilor lui Chavez, intrucat analistii au considerat ca este putin probabil ca acesta sa le indeplineasca.

Exxon Mobil a anuntat ca va lua masuri pentru a asigura livrarile catre clientii sai.

Deciziile judecatoresti din mai multe state interzic vanzarea de active PDVSA inainte de stabilirea unor compensatii pentru pierderile suferite de compania americana.

Analistii considera ca si alte companii ar putea urma exemplul Exxon, daca aceasta castiga procesul, estimat sa dureze mai multi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO