ZF 24

Zorzolan: Va fi greu sa pui pe picioare un start-up in retailul de fashion in 2009

21.01.2009, 12:31 62

Dificultatile in obtinrerea unor finantari din partea bancilor, dar si scaderea condumului va determina o reticenta din partea antrerenorilor in a investi in sectorul de fashion, este de parere Vicentiu Zorzolan, administratorul companiei AAV Group, prin care a adus in Romania branduri ca Esprit, Sprinfield sau Cortefiel. "Acces la sursele de finantare nu prea mai ai, iar daca pentru o afacere inceputa este foarte greu sa mai primesti ajutor din partea bancilor, pentru o afacere noua este imposibil. In 2009 retailerii vor fi mai retinuti in a investi in acest sector", declara el.

Zorzolan se pregateste de scaderea consumului: da afara 8% din angajati si ia in calcul inchiderea unor magazine

Criza economica la nivel international va indeparta, de asemenea, orice gand de extindere a brandurilor internationale la nivel local, companiile straine confruntandu-se cu probleme care amana sau chiar anuleaza planurile de dezvoltare in tari ca Romania. "Numele mari, daca nu au venit pana acum nici nu vor mai veni in urmatorii doi ani pentru ca deja au probleme in tari ca Spania, Germania, Italia sau Anglia, care sunt pietele cele mai importante pentru businessul marilor retaileri. Intai isi vor rezolva problemele acolo si apoi vor viza Romania", crede Zorzolan. Exista posibilitatea ca retailerii care si-au anuntat deja intentia de a patrunde in Romania sa renunte la proiectele de aici sau sa isi incetineasca puternic viteza de dezvoltare. In martie, companii ca C&A sau Decathlon vor intra pe piata locala, deschizand primele magazine in Capitala, in centrul comercial Militari Shopping. Decathlon a anuntat anterior ca are un plan de extindere de 40 de magazine in urmatorii zece ani, in timp ce C&A si-a planificat 10 magazine pana in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO