ZF 25 de ani: Antreprenori

ZF 25 de ani. Antreprenor la 25 de ani. Ce îi determină pe tineri să pornească un business în România? „Fac business pentru că e meseria care mi se potriveşte cel mai bine“

04.11.2023, 11:03 Autor: Georgiana Mihalache

Antreprenorii de 25 de ani îşi văd vârsta ca un atuu în lumea de afaceri în care au intrat recent  Energie, perseverenţă, încredere, libertate. Sunt atributele cel mai des invocate de tinerii afacerişti La vârsta la care unii oameni încă îşi caută visul, antreprenorii tineri deja mişcă micile lor universuri, care cuprind angajaţi, clienţi, dar şi un business care se susţine şi răspunde unor nevoi Am identificat 10 antreprenori tineri care au astăzi 25 de ani, aceeaşi vârstă cu Ziarul Financiar, şi am aflat de unde îşi iau energia.

Antreprenorii de 25 de ani. Nu au expe­rienţele de viaţă şi de business ale unui om de afaceri de 45 de ani, dar compensează prin energie şi curaj. În plus, au încredere în ei, în ideea lor şi nu îi sperie munca. În urmă cu 25 de ani, cand primele pagini ale ZF vedeau lumina tiparului, ei se năşteau. Azi, zece antre­prenori de aceeaşi vârstă cu ziarul au povestit cum văd lumea afacerilor şi ce aduc ei la masa „jocului“.

„Fac business pentru că e meseria care mi se potriveşte cel mai bine: imprevizibilă, uneori imposibilă, mă ţine conştientă de realitatea din jurul meu şi conectată la nevoile clienţilor“. Aşa descrie Raluca Hăulică, fondatoarea brandului de încălţămite Alura, motivul pentru care este în afaceri la doar 25 de ani.

Ea adaugă că partea bună din business este că rezultatele muncii se văd imediat, iar deciziile sunt la antreprenori. De aici răsare însă şi o provocare – să înveţi rapid ce trebuie să faci.

Pe mulţi dintre tinerii care au firme îi vedem implicaţi direct în business, chiar în faţa clienţilor, răspund la telefon, fac livrări, se întâlnesc cu cei care le consumă produsele sau serviciile. Astfel, se diferen­ţiază de antreprenorii „cu vechime“, care rar ies din birou.

„Te „loveşti“ zilnic de provocări ce vin din toate sferele: cu echipa, furnizorii, că lucrurile nu se mişcă atât de repede pe cum ţi-ai dori. Am fost nevoită să învăţ foarte multe lucruri din mers, să învăţ să pun întrebările potrivite oamenilor potriviţi, să cer ajutorul şi să îmi gestionez timpul“, a povestit şi Miruna Toanchină, 25 de ani, fondatoarea Rawmantic, o cofetărie raw-vegană.

 

Muncă pentru un vis

O afacere nu se constru­ieşte singură, iar tinerii antreprenori au înţeles deja la 25 de ani că este nevoie de multă muncă pentru a reuşi să îşi vadă ideea cât mai pro­fitabilă, să o ducă la cât mai mulţi oameni.

„Cred în muncă şi cred că fiecare lucru frumos necesită efort şi implicare,

Mereu este paralela între distracţie, nopţi pierdute, social media, seriale şi de cealaltă parte trezit devreme, 15-16 ore muncite pe zi, timp doar pentru carieră. Echilibrul este cheia în orice acţiune a noastră“, a spus şi Sergiu Cojanu, fon­dator BioBoom Box, companie care livrează fructe şi legume de la fermieri la clienţi.

Tot des­pre muncă a vorbit şi Angela Cazan, o antreprenoare de 25 de ani, care s-a alăturat Andreei Cojoc pentru a construi mai solid afacerea cu haine pentru copii Mon Petit Jo.

Ea a pornit pe drumul antreprenoriatului plină de încredere, crezând în businessul pe care l-a ales.

„Am fost mereu gata să muncesc enorm, mai mult decât orice angajat. Acum, la 25 de ani, realizez cât de multe am de învăţat, cât de puţine ştiu şi cât de mult trebuie să muncesc“, a precizat Angela Cazan.

 

Vârsta, „asul“ din mânecă

Curajul este o constantă în rândul tinerilor, iar vârsta şi lipsa de experienţă nu îi împiedică să îşi urmeze visul. Este şi cazul antreprenoarei Anamaria Constantinescu, pentru care obstacolele întâlnite la anumiţi clienţi din cauza vârstei sale de 25 de ani au fost combustibil pentru a dezvolta şi mai mult afacerea Anmar Decor, de draperii şi perdele.

„Cu cât eşti mai tânăr, cu atât ai mai mult timp să greşeşti şi mi se pare un avantaj extraordinar. Ai mai mult timp să înveţi, ai mai multă răbdare. În cazul în care nu eşti tânăr şi vrei să începi o afacere, intri deja cu o maturitate gata dezvoltată, vei avea automat experienţă şi poate vei face mai puţine greşeli“, a explicat Anamaria Constantinescu.

Maria Morar, co-fondatoarea Înmiresmat, un brand de cosmetice, mizează de asemenea pe muncă şi pe determinare de a demonstra a tinerilor.

„Consider că ai o libertate foarte mare de exprimare şi experimentare, dar care vine la pachet cu o responsabilitate şi autoînvăţare obligatorie“, a spus Maria Morar.

 

Raluca Hăulică, fondatoarea Alura, brand de încălţăminte

Cel mai mare avantaj când eşti în business la 25 de ani este că eşti uşor de subestimat, iar atunci când îţi iese, devii o surpriză greu de ignorat. Ar mai fi şi energia şi uneori naivitatea necesară cu care vii la pachet.

Fac business pentru că e meseria care mi se potriveşte cel mai bine: imprevizibilă, uneori imposibilă, mă ţine conştientă de realitatea din jurul meu şi conectată la nevoile clienţilor.

Când toate deciziile sunt la tine, procesul de învăţare este unul extrem de rapid, uneori dureros, însă mereu cu mult folos şi înţelepciune pentru deciziile viitoare.

Vârsta nu contează în business, cred că este doar un mit. Ce contează este să fii un „avid learner”. Să nu te opreşti din învăţare şi să nu crezi niciodată că ai ajuns la linia de finish.

 

Alex Burghelia, cofondator, Flip.ro, platformă online pentru achiziţionarea telefoanelor mobile recondiţionate

Cred ca avantajele principale ale unui tânăr antreprenor sunt atât energia şi dedicarea, cât şi capacitatea de învăţare rapidă şi apetitul de risc ridicat. Pe de altă parte, este provocator faptul că nu deţii toate informaţiile pe care un antreprenor de 45 (spre exemplu) le-a acumulat odată cu trecerea timpului. Însă avantajele şi provocările acestea se compensează şi fac un antreprenor de 25 să fie la fel de bun sau chiar mai bun.

România este o ţară aproape dezvoltată, unde există încă domenii neexploatate la capacitate maximă, competitivitatea nu este foarte ridicată şi oportunităţile pentru a forma echipe de oameni cu calităţi deosebite sunt mari.

Vârsta nu este un criteriu relevant pentru a determina potenţialul antreprenorului. Poţi fi un antreprenor de succes la orice vârstă.

 

Anamaria Constantinescu, Anmar Decor, business de perdele şi draperii

Antreprenoriatul la 25 de ani vine cu mult curaj. Cred că, pe lângă capacitatea de a vedea oportunităţi de business peste tot, de a trece uşor peste situaţiile grele care inevitabil apar atunci când îţi doreşti să dezvolţi afacerea, un antreprenor tânăr trebuie să fie curajos, determinat şi disciplinat.

Pentru mine, paradoxal, uneori provocarea a fost chiar vârsta. Dar lucrul acesta m-a făcut să fiu şi mai puternică, să-mi doresc şi mai mult să dezvolt businessul şi să demonstrez că vârsta e pur şi simplu o preconcepţie, iar în zilele noastre nu mai stă în picioare.

Cu cât eşti mai tânăr, cu atât ai mai mult timp să greşeşti şi mi se pare un avantaj extraordinar. Ai mai mult timp să înveţi, ai mai multă răbdare. În cazul în care nu eşti tânăr şi vrei să începi o afacere, intri deja cu o maturitate gata dezvoltată, vei avea automat experienţă şi poate vei face mai puţine greşeli.

 

Miruna Toanchină, 25 de ani, fondator, Rawmantic, cofetărie raw-vegană

Te „loveşti” zilnic de provocări ce vin din toate sferele: cu echipa, furnizorii, că lucrurile nu se mişcă atât de repede pe cum ţi-ai dori. Am fost nevoită să învăţ foarte multe lucruri din mers, să învăţ să pun întrebările potrivite oamenilor potriviţi, să cer ajutorul şi să îmi gestionez timpul.

Avem foarte multe nişe de business neexplorate, industrii în care trendurile globale nu au ajuns încă. Există mult loc de inovaţie, mai ales în domeniul de HoReCa în care am ales eu să activez. Nu mi-am dorit să plec în străinătate deoarece vreau să contribui la dezvoltarea României, merităm să fim şi noi cunoscuţi pentru lucrurile pe care le facem bine.

Eu am ales să îmi văd vârsta drept un atu: am foarte multă energie, pasiune, drive, spirit de problem solving. Cred mult în colaborarea dintre tinerii antreprenori, la început de drum, cu cei experimentaţi, care au avut norocul să testeze foarte multe ipoteze, modele de business, din experienţa cărora putem beneficia şi învăţa cum să facem lucrurile mai bine.

 

Angela Cazan, asociată, Mon Petit Jo

Când am intrat pe acest drum nu ştiam la ce să mă aştept, eram visătoare şi plină de încredere ca pot face orice. Am fost mereu gata să muncesc enorm, mai mult decât orice angajat. Acum, la 25 de ani, realizez cât de multe am de învăţat, cât de puţine ştiu şi cât de mult trebuie să muncesc.

Cea mai mare provocare la 25 de ani vine atunci când trebuie să coordonezi oameni, să reuşeşti să pui în armonie un tânăr de 20 de ani cu o doamnă de 50 de ani şi toţi să te asculte în acelaşi timp. Este foarte important să ai capacitatea de a privi din afara problemei, sa ai acel ochi critic care se detaşează emoţional de „copil” şi îl priveşte strict ca pe o afacere. 

Consider că este importantă vârsta in business. Vârsta tinereţii este de ajutor, deoarece există în tine o forţă de muncă nelimitată, îţi găseşti motivarea în orice mică realizare şi poţi visa mult, ai curaj să îţi asumi riscuri, capacitatea de a te readapta in fata situaţiilor critice.

 

Sergiu Cojanu, fondator, BioBoom Box, companie care livrează fructe şi legume de la fermieri la clienţi

Cred în muncă şi cred că fiecare lucru frumos necesită efort şi implicare, dar şi câştigarea încrederii în ceea ce faci, cu riscurile pe care ţi le asumi gradual.

Seriozitatea, perseverenţa, punctualitatea şi organizarea se reflectă în toate ariile vieţii, ceea ce eu cred că este, de fapt, avantajul suprem al antreprenoriatului.

Mereu este paralelă între distracţie, nopţi pierdute, social media, seriale şi de cealaltă parte trezit devreme, 15-16 ore muncite pe zi, timp doar pentru carieră. Echilibrul este cheia în orice acţiune a noastră.

Faptul că pot livra sănătate prin serviciile şi produsele pe care le ofer este minunat. Vreau să dau înapoi ce mi s-a dat.

Părerea mea este că business facem toată viaţa. Vârsta e irelevantă, dar talentul şi munca nu.

 

Andreea Pavel, fondatoare, Napoca Nutrition, cabinet de nutriţie

Consider că a fi antreprenor înseamnă să îţi ieşi din zona de confort pentru a-ţi urma pasiunea sau un vis pentru care depui foarte multă muncă, timp, poate şi lacrimi, faci sacrificii, dar în care ai încredere şi speranţe că se va îndeplini.

Foarte important este să îţi menţii standardele ridicate, să îţi păstrezi integritatea, să ai încredere în tine şi să nu te opreşti din a învăţa.

Consider că unul dintre cele mai mari avantaje în a fi antreprenor este faptul că te poţi dezvolta continuu. Totodată, programul flexibil mi-a permis să continui să mă dezvolt pe partea profesională, prin studii şi cursuri de specializare.

Faptul că nutriţia şi dietetica reprezintă un domeniu cât de cât nou în România, care în ultimii ani a început să ia amploare, alături de spiritul antreprenorial insuflat de părinţii mei m-a făcut să o iau pe această cale. Orice sprijin, cât de mic, orice vorbă bună sau încurajare sunt mereu de ajutor.

 

Silviu Cojanu, fondator, yourluxurycandles.ro, brand de lumânări parfumate de lux

Să fii antreprenor la 25 de ani înseamnă să ai un minim bagaj informaţional despre piaţă şi să îţi doreşti să aduci un plus. Avantajele privind vârsta cred eu că ţi le creezi prin muncă şi dedicare. Provocările pe care le am în momentul de faţă ar fi găsirea echilibrului între gestionarea stresului de zi cu zi şi starea de creaţie.

Sunt 100% român şi îmi doresc să le ofer celor din jurul meu o soluţie mai bună prin ceea ce fac în domeniile care activez. Totodată, consider că România este un loc foarte bun şi va deveni unul şi mai bun pentru business.

Consider că vârsta e mai puţin relevantă nu doar în business, ci şi în viaţă. Fă ceea ce simţi să faci, aducând un plus valoare ţie şi celor din jur.

 

Maria Morar, cofondatoare, Înmiresmat, brand de cosmetice

Antreprenoriatul la vârsta de 25 de ani înseamnă multă muncă, necesitate de afirmare şi demonstrare pentru a putea fi considerat egal cu un antreprenor cu experienţă, dar ai nevoie şi de multă stăpânire de sine pentru a putea face asta în realitate.

Cred că avem mai multă energie pentru a pune în practică toate ideile, multă creativitate, dar pe de altă parte există şi puţină naivitate, dorind să facem lucrurile perfect şi aliniat în idealul pe care l-am gândit. Şi câteodată realitatea vine şi îţi demonstrează că nu este chiar aşa.

Consider că ai o libertate foarte mare de exprimare şi experimentare, dar care vine la pachet cu o responsabilitate şi autoînvăţare obligatorie.

 

Vlad Ciulei, fondatorul Vlad Ciulei Finance, business în domeniul educaţiei financiare

Mi-a plăcut întotdeauna să risc şi de multe ori nu m-am regăsit în cercurile mele, iar la 18 ani am decis să plec din ţară, la facultate în Olanda. La 20 de ani mi-am luat inima în dinţi şi am pornit pe drumul antreprenoriatului. Nimic nu mi-a ieşit din prima, dar ce am învăţat este că trebuie să nu te laşi de la nişte mici obstacole.

Sa fii antreprenor de tânăr înseamnă să îţi sacrifici perioada în care cei mai mulţi se distrează ca să îţi construieşti atât viitorul tău, cât şi pe al oamenilor din jurul tău.

În cazul meu, cea mai mare provocare a fost să iau decizia de a reveni în ţară. Misiunea de a contribui la educaţia financiară a României a fost mai mare de atât.

Cred că dacă mergi pe acest drum de tânăr, reuşeşti să fii mai adaptabil, dar în acelaşi timp îţi lipseşte experienţa de viaţă pe care o poţi compensa prin prezenţa unui mentor.