ZF 25 de ani: Executivi

ZF 25 de ani. Cei care mişcă banii, episodul 2. „Atunci când am venit eu în Londra, erau unu, poate doi români în câte o bancă de investiţii de calibru sau fond. Acum este deja o listă frumoasă.“ Care sunt unii dintre cei mai cunoscuţi români cu cariere financiare globale stabiliţi la Londra sau New York?

10.09.2023, 12:42 Autor: Roxana Petrescu

În urma feedbackurilor primite după publicarea articolului de săptămâna trecută, în care ZF a prezentat o listă cu 20 de executivi români stabiliţi în Londra sau New York şi care acum fac parte, prin carierele lor, din elita financiară a lumii, în ediţia de azi prezentăm alţi 25 de executivi cu parcursuri profesionale impresionante. Acesta nu este un clasament, ci un demers făcut de Ziarul Financiar, la aniversarea a 25 de ani, de a intra în contact cu cât mai mulţi executivi români care şi-au construit pe plan extern CV-uri remarcabile.

„Atunci când am venit eu în Londra, erau unu, poate doi români în câte o bancă de investiţii de calibru sau fond. Acum este deja o listă frumoasă“, spune unul dintre cei 25 de execu­tivi prezentanţi azi de Ziarul Financiar. Din datele culese până acum, cei mai mulţi dintre ei şi-au făcut cariere la Londra, du­blate de studii la unele dintre cele mai pres­tigioase instituţii de învăţământ, dar unii dintre ei au trecut Oceanul, fiind activi în New York.

Andrei Braşoveanu, de exemplu, este partener în cadrul Accel, fond de investiţi ame­rican care a sprijint dez­voltarea a mai bine de 300 de companii printre care se numără Facebook şi Dropbox, dar şi UiPath, singurul unicorn româ­nesc înfiinţat de Daniel Dines. „Andrei a condus investiţiile Accel în Checkly, Conduktor, Ermetic, Genesis, Humio (preluat de CrowdStrike), Komodor, Lightdash, Lighthouse, Nansen, Rasa, Raycast, Rows, Sky Mavis, Sorare, Tenderly şi Tessian. De asemenea, a lucrat îndeaproape cu Celonis, Instana, Monzo, Personio, and UiPath“, se arată pe site-ul de prezentare al Accel. Potrivit datelor publice de pe profilul său de LinkedIn, Andrei Braşoveanu face parte din echipa Accel de peste 10 ani. Ca studii, are un MBA obţinut la Harvard Business School.

În New York, Lucian Tira este director executiv în cadrul HPS Investment Partners, companie globală de investiţii care în iulie anul acesta administra fonduri de peste 100 de miliarde de dolari. „Înainte de a se alătura echipei HPS în 2016, Lucian Tira a avut funcţia de asociat în echipa de situaţii speciale şi oportunităţi corporate în cadrul Carlyle Group din New York. Anterior, a lucrat timp de doi ani în cadrul grupului de restructurare al Lazard în Chicago“, se arată într-o prezentare de pe site-ul HPS. La rândul său, Lucian Tira deţine un MBA de la Harvard Business School.

Manuel Costescu a revenit la J.P. Morgan (Londra), ocupând funcţia de director general, după ce lucrase tot în cadrul colosului financiar în perioada 2010-2016. Costescu a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei timp de un an în perioada guvernului Cioloş. În mandatul său a fost responsabil pentru InvestRomânia, agenţie guver­namentală care oferă sprijin şi consiliere pentru investitorii străini din România.

Mihai Dănilă, stabilit şi el în Londra, ocupă funcţia de senior investment manager în cadrul Adu Dhabi Growth Fund (ADG), fond de investiţii suveran lansat în 2021. Morgan Stanley, Goldman Sachs şi BlackRock se află de asemenea printre foştii săi angajatori. Ca studii, Mihai Dănilă are un MBA obţinut la INSEAD.

Ioana Chivu este un alt executiv român stabilit acum la Londra, unde ocupă funcţia de director executiv la Goldman Sachs. Anterior a lucrat însă pentru toţi greii din zona de investiţii, în CV-ul ei regăsindu-se experienţe la Morgan Stanley sau J.P. Morgan. Pe lista de studii se află London School of Economics and Political Science.

Printre cei care au făcut parte din „episodul“ anterior al executivilor români din domeniul financiar se numără Luciana Lixandru, partener al Sequoia Capital, fond de investiţii care la nivelul anului 2022 avea sub administrare un portofoliu de active de 85 de miliarde de dolari. Irina Haivas, partener în cadrul Atomico, este un alt nume în finanţele City-ului londonez, şi a fost prezentată săptămâna trecută în cadrul proiectului ZF 25 de ani. Atomico este un fond de investiţii cu accent pe fondatori care are sub administrare în acest moment capitaluri de 5 miliarde de dolari.

Din vara anului 2018, Irina Haivas este partener în cadrul fondului. Alina Piciorea, director global markets sales, structured solutions, CEEMEA (Central & Eastern Europe, Middle East and Africa) în cadrul Nomura International a completat lista mult mai feminină publicată de ZF săptămâna trecută. Stabilită în Londra, face parte din echipa Nomura de peste 10 ani de zile. Ceea ce se remarcă în evoluţia acestor executivi este că în cele mai multe cazuri biletul a fost doar dus, spre Londra sau New York.

 

Oamenii care mişcă banii

Lista unora dintre cei mai cunoscuţi executivi din domeniul financiar, cei mai mulţi activi în Londra şi New York