♦ În City şi pe Wall Street, cele mai mari centre financiare ale lumii, există un club select de executivi români care prin pasiunea lor au creat poveşti globale de succes. Aceştia sunt doar 20 dintre ei, aleşi de Ziarul Financiar pentru un nou episod al campaniei ZF 25 de ani.
Nu sunt în lumina reflectoarelor, cei mai mulţi dintre ei fiind plecaţi din România încă din vremea studenţiei, dar impactul lor în business se resimte inclusiv pe plan local. Parteneri ai unor fonduri de investiţii globale, economişti-şefi, manageri de portofolii şi traderi români fac azi parte din elita financiară a centrelor care mişcă banii lumii: Londra şi New York. ZF a ales 20 dintre aceştia, dar desigur lista este mai mare.
Luciana Lixandru, partener al Sequoia Capital, este un astfel de nume. „Mereu sunt întrebată dacă aş vrea să îmi fac propria companie, dar mă simt norocoasă să fiu partenera fondatorilor de companii şi sper să pot face acest lucru pentru următoarele decenii“, spune Luciana Lixandru, cea care din toamna lui 2020 a devenenit partener al Sequoia Capital, fond de investiţii care la nivelul anului 2022 avea sub administrare un portofoliu de active de 85 de miliarde de dolari. Declaraţiile fac parte dintr-un interviu de prezentare disponibil pe site-ul Sequoia.
„Am crescut într-un oraş mic din România (Buzău) şi nu călătoream mult. Imaginea mea despre SUA venea din lecturi şi din serialele la care mă uitam. Dar dintr-un motiv sau altul, aveam ideea aceasta, că doream să merg la studii acolo.“ Şi aşa a fost, iar ceea ce a urmat după a construit o carieră globală. „După absolvire, am fost destul de norocoasă să primesc un telefon de la un recruiter din partea unei firme de investiţii. Zona de tech a fost dragoste la prima vedere pentru mine, mi-a fost foarte, foarte clar că asta vreau să fac pentru tot restul vieţii. M-am alăturat echipei Accel în 2011 şi am avut privilegiul de a deveni partenerul unor companii precum UiPath (primul şi singurul unicorn românesc, fondat de Daniel Dines) care au ajutat definirea ecosistemului de startupuri din Europa.“ Spune că în perioada Accel niciodată nu s-a gândit la un alt angajator, dar mereu îi spunea soţului: „Dacă va suna vreodata Sequoia, îmi sunt datoare mie însămi să am o conversaţie cu ei“. Iar acel telefon a venit, deschizând pentru Luciana Lixandru o cu totul altă geografie de business. „A fost o oportunitate cu care te întâlneşti o dată în viaţă.“ Din 2020, Luciana Lixandru este partener al Sequoia Capital, cu focus pe Europa, spunând că în acest moment pasiunea sa este identificarea afacerilor promiţătoare în etapa de seed, atunci când doar echipa contează.
„Nu este o chestie care ţine de CV, am lucrat cu fondatori extrem de diverşi. Dar mereu este o scânteie care mă entuziasmează, unică pentru fiecare fondator. Uneori este curiozitatea lor, îmi place la nebunie atunci când îi pun în legătură cu cineva şi mai târziu aud că au avut o mie de întrebări. Uneori mă entuziasmează faptul că mă provoacă. Investitorii de multe ori întreabă dacă un fondator ascultă, dar în mod sincer, un fondator care spune prea des DA mă pune pe gânduri“, mai spune Luciana Lixandru în interviul său de prezentare de pe site-ul Sequoia.
Năcută în Galaţi, cu pasiuni care variază de la artă la chimie, Roxana Mirică a devenit în 2020 partener în cadrul Apax Partners, firmă de investiţii cu sediul la Londra, cu o tradiţie de peste 50 de ani, care de-a lungul acestei istorii a reuşit să ridice capitaluri de peste 65 de miliarde de dolari. După o carieră de 9 ani în cadrul Barclays, Roxana Mirică face pasul, în 2017, spre Apax, unde a ocupat funcţia de director al pieţelor de capital pentru Europa. În 2020, devine partenerul fondului de investiţii. Ceea ce este însă interesant la profilul Roxanei Mirică este faptul că pasiunea pentru finanţe a fost dezvoltată pe parcursul carierei, în adolescenţă fiind atrasă de pian şi având studii de chimie la Dartmouth College din SUA, vizând o carieră în biotehnologie, potrivit datelor publice.
Irina Haivas, partener în cadrul Atomico, este un alt nume în finanţele City-ului londonez. Atomico este un fond de investiţii, cu accent pe fondatori, care are sub administrare în acest moment capitaluri de 5 miliarde de dolari. Din vara anului 2018, Irina Haivas este partener în cadrul fondului. Dar cariera ei a început de la pasiunea pentru medicină. „Am ales medicina pentru că era dificilă şi pentru că era umană. Medicina m-a învăţat empatia, rezistenţa, cum să-mi ascult instinctele, dar mi-a adus şi confortul de a lucra cu ambiguităţ şi necunoscute, toate acestea fiind acum extrem de relevante în cariera mea de investiţii“, spune Irina Haivas într-un interviu de prezentare de pe site-ul Atomico. Venită din România spune că mereu a avut mentalitatea de luptătoare pe care trebuie să o ai într-un teritoriu necunoscut.
„Nu lua niciodată succesul ca pe un dat, ridică mereu ştacheta, împinge visul mai departe şi învaţă mereu“, mai spune ea. Este axată pe investiţii în tehnologie de avangardă, care pot genera shift-uri semnificative sau care pot avea un caracter transformaţional asupra modelelor de business existente. „Este esenţial ca eu să cred în fondatori ca indivizi. Aceşti fondatori au poveşti unice care le alimentează pasiunile, o înţelegere profundă a probemelor pe care le rezolvă şi dorinţa neobosită de a construi lumea pe care şi-o doresc. Ma simt norocoasă pnetru că îmi petrec zilele uitându-mă de fapt în viitor“, mai spune Irina Haivas. Până acum a lucrat în 10 ţări, a călătorit în 50 de state şi vorbeşte engleza, româna, germana, franceza şi italiana. „Cei mai buni fondatori au în ADN-ul lor acel ceva care îi face să treacă de bariere care pentru alţii par de netrecut. Fii propriul tău erou. Creează nişte magie“, mai este un sfat pe care Irina Haivas îl dă în interviul de pe site-ul Atomico.
Alina Piciorea, director global markets sales, structured solutions, CEEMEA (Central & Eastern Europe, Middle East and Africa) în cadrul Nomura International completează acest careu de aşi feminin made in Ro. Stabilită în Londra, face parte din echipa Nomura de peste 10 ani de zile.
„După un drum la Londra şi 10 interviuri mai târziu, am primit ofterta de la Nomura şi am cumpărat primul meu bilet de avion fară retur. La 1 martie (2013) am început la ei. A fost combinaţia perfectă de noroc, pregatire şi curaj care m-a catapultat în centrul financiar al Europei“, spunea Alina Piciorea într-un interviu acordat ZF în 2018. De atunci, Alina Piciorea este stabilită în Londra, gândul unei reveniri nefiind acum „bancabil“, la fel ca în multe alte cazuri de expaţi români de succes.
Cei mai buni fondatori au în ADN-ul lor acel ceva care îi face să treacă de bariere care pentru alţii par de netrecut. Fii propriul tău erou. Creează nişte magie
Luciana Lixandru, partener, Sequoia Capital: După absolvire, am fost destul de norocoasă să primesc un telefon de la un recruiter din partea unei firme de investiţii. Zona de tech a fost dragoste la prima vedere pentru mine, mi-a fost foarte, foarte clar că asta vreau să fac pentru tot restul vieţii mele.
Alina Piciorea, director global markets sales, structured solutions, CEEMEA (Central & Eastern Europe, Middle East and Africa), Nomura International (ZF, 2018): După un drum la Londra şi 10 interviuri mai târziu, am primit ofterta de la Nomura şi am cumpărat primul meu bilet de avion fară retur. La 1 martie (2013) am început la ei. A fost combinaţia perfectă de noroc, pregătire şi curaj care m-a catapultat în centrul financiar al Europei.
Născută în Galaţi, cu pasiuni care variază de la artă la chimie, Roxana Mirică a devenit în 2020 partener în cadrul Apax Partners, firmă de investiţii cu sediul la Londra, cu o tradiţie de peste 50 de ani, care de-a lungul acestei istorii a reuşit să ridice capitaluri de peste 65 de miliarde de dolari.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE