ZF 25 de ani: Executivi

Radu Hanga, preşedintele consiliului de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti

ZF 25 de ani. Radu Hanga, preşedintele consiliului de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti: Orice treaptă urcată pe o scară duce spre altă treaptă şi putem deveni mai buni doar prin accelerarea ritmului, altfel rămânem în urmă

16.11.2023, 00:05

♦ Ziarul Financiar publică de astăzi câteva dintre mesajele primite de la cei mai importanţi manageri din businessul românesc în cadrul campaniei ZF 25 de ani. Mesajele lor le găsiţi în suplimentul aniversar ZF 25 de ani, care va apărea mâine împreună cu ediţia tipărită din ZF.

„În 2021, Bursa de Valori Bucureşti a adoptat un nou motto, «Viitorul este al celor care investesc în el» şi asta se aplică în orice moment, atât celor care eram la începutul pieţei de capital în România, al celor care au dus bursa la nivelul record care este acum în 2023 şi se va aplica şi în viitor. Orice treaptă urcată pe o scară duce spre altă treaptă şi putem deveni mai buni doar prin accelerarea ritmului, altfel rămânem în urmă. Piaţa de capital din România a cunoscut o evoluţie extraordinară în ultimii cinci ani, a ajuns un punct de reper în economia României, datorită muncii depuse în anii anteriori. În aceşti cinci ani, pe măsură ce bursa devenea din ce în ce mai vizibilă, noi continuam munca pentru accelerarea dezvoltării şi sunt convins că peste zece ani de acum încolo, şi voi, cei care citiţi aceste rânduri în 2033, veţi continua munca noastră şi a celor de dinaintea noastră, cu aceeaşi pasiune şi dedicare, iar piaţa de capital din România va fi cu mult peste nivelul la care este acum“.

Vă amintiţi de un titlu din ZF, o imagine, un editorial, o sursă de inspiraţie care să fi contat în vreun fel pentru dumneavoastră în aceşti 25 de ani?

Acum 5 ani apărea în Ziarul Financiar informaţia că doi antreprenori de succes din România, Dragoş Pavăl şi Adrian Pavăl, cumpără 23% dintr-o altă companie de succes listată la bursă, producătorul de aluminiu Alro. Acesta era titlul articolului. Imediat după titlu, primul paragraf trecea în revistă suma, deloc neglijabilă, în milioane de lei pe care cei doi antreprenori o deţineau la momentul respectiv în investiţiile lor în companii listate la bursă. Când am citit articolul am înţeles că avem nevoie la Bursa de Valori Bucureşti de o abordare, de un mesaj care să ajungă şi la micii investitori şi acest mesaj ar trebui să transmită că bursa este pentru toată lumea, că bursa este un loc unde poţi investi câteva mii de euro sau câteva milioane de euro. Ne dorim să popularizăm investiţia la bursă în rândul publicului din România şi Ziarul Financiar ne ajută să ne facem auziţi“.

Prima ediţie a Ziarului Financiar a văzut lumina zilei în noiembrie 1998. Prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a avut loc tot în luna noiembrie, cu 3 ani mai devreme însă, în 1995.  A trecut un sfert de secol de când bursa locală şi Ziarul Financiar sunt o voce puternică în economia României şi şi-au pus amprenta asupra lucrurilor care au contat din punct de vedere financiar, economic în ultimii 20 de ani.

Bursa de Valori Bucureşti s-a dezvoltat foarte mult, de la redeschiderea sa acum 28 de ani, de la 9 companii listate în anul 1995 am ajuns la peste 300 de companii listate astăzi din domenii de activitate diverse cu o valoare de piaţă de peste 55 miliarde de euro. În ultimii 5 ani, au fost derulate aproape 180 de runde de finanţare, în valoare de peste 10,8 miliarde euro şi suntem încrezători că tot mai mulţi antreprenori locali vor găsi în noi partenerul ideal pentru finanţarea afacerilor proprii. Activităţile continue de dezvoltare şi modernizare ale bursei şi performanţa companiilor listate ne-au adus statutul de piaţă emergentă în anul 2019. De anul acesta avem la bursă Hidroelectrica, un moment istoric atât din perspectiva dimensiunii companiei, cel mai mare producător de energie electrică din România, dar şi a valorii IPO-ului. Astfel, vedem că bursa a devenit unul dintre principalele canale de finanţare a companiilor româneşti.

Presa a avut un rol important pe tot parcursul acestei transformări a Bursei de Valori Bucureşti. Ziarul Financiar este un lider al presei financiare din România şi un partener al antreprenorilor români care au dezvoltat afaceri de succes, unele dintre ele listate astăzi la Bursa de Valori Bucureşti. Ziarul Financiar a fost şi este un partener al bursei şi al pieţei de capitalprin promovarea continuă a succesului antreprenorilor români, dar şi prin promovarea ideii de educaţie financiară şi a investiţiilor la bursă.

Următorii 10 ani vor fi cu siguranţă cel puţin la fel de dinamici ca ultimii 20. Bineînţeles, provocările prezentului ne obligă să fim vigilienţi, dispuşi să ne adaptăm nevoilor pieţei, astfel încât să ne putem transforma şi vedea oportunităţile din orice situaşie de criză sau incertitudine, aşa cum fac de cele mai multe ori investitorii la bursă. Noi, Bursa de Valori Bucureşti, vom fi aproape de antreprenorii din România, de statul român şi de oricine are nevoie de finanţare pentru a-şi duce companiile la nivelul următor.