ZF 25 de ani: Executivi

ZF 25 de ani. Mihai Marcu, preşedinte şi CEO al MedLife: Pariul în businessul medical va fi câştigat de cei care vor înţelege cum va arăta pacientul peste 10 ani: bătrân, informat şi mobil

07.12.2023, 00:05 Autor: Georgiana Mihalache

♦ MedLife a încheiat primele nouă luni din an cu afaceri de 1,6 mld. lei, în creştere cu 23% ♦ Peste 2,8 milioane de vizite a înregistrat grupul în perioada ianuarie-septembrie 2023, iar în spitale a trecut pragul de 100.000 de pacienţi în perioada menţionată ♦ Ce urmează în viitorul deceniu pentru operatorul privat?

Viitorul în sănătatea privată este al celor care vor gestiona cel mai bine pacientul mult mai bine informat, dar şi cu probleme de sănătate specifice vârstei, susţine Mihai Marcu, CEO şi preşedintele MedLife, cel mai mare operator pri­vat de pe piaţa locală. El a răspuns întrebărilor cu prilejul aniversării ZF de 25 de ani şi a făcut un exerci­ţiu de imaginaţie, privind spre urmă­torii zece ani în business şi în piaţă.

„Pariul în businessul medical va fi câştigat de cei care vor înţelege cum va arăta pacientul peste 10 ani: bă­trân, informat şi mobil. Un alt pariu va fi să investim în dronele care ne vor trans­porta probele de sânge, în device-uri­le care ne vor monitoriza sănătatea şi în chirurgia asistată robotic a viitoru­lui“, a transmis Mihai Marcu.

De altfel, MedLife a anunţat la începutul lui noiembrie 2023 că va transporta cu dronele probele bio­lo­gice pe un traseu de 120 de kilometri între Oradea şi Arad prin care va înjumătăţi timpul de livrare faţă de transportul terestru. Acest traseu cu dronele este realizat în mai puţin de o oră şi reprezintă o premieră pentru piaţa privată românească, chiar şi pentru cea din Europa Centrală şi de Est, potrivit companiei.

„Principala companie în care activez, MedLife, am convingerea că va fi un jucător regional cu o cifră de afaceri substanţial peste 1 mld. euro, în continuare liderul serviciilor medi­cale din România şi, de ce nu, din Balcani. Îmi place să cred că poate deveni un reper medical de calitate, cu mulţi roboţi care fac operaţii şi primesc pacienţi, dar şi cu medici cu har, empatici cu pacienţii şi la care să mergi cu încredere“, a continuat Mihai Marcu.

El a precizat că MedLife va ră­mâ­ne o companie listată, având deja şapte ani prezenţă la bursa de la Bu­cureşti şi, chiar dacă inteligenţa arti­ficială va face parte din sănătatea de peste un deceniu, empatia şi contac­tul cu medicul nu vor putea fi înlocuite.

„Pe mine următorul deceniu – n.red.) mă va găsi încă implicat în MedLife, cel puţin la nivel de membru de board, probabil cu o activitate executiveă limitată. Mă văd căutând tot felul de investiţii năstruşnice în domenii precum turism, food şi în zone de tehnologie. Mă văd activând în continuare în zona de antreprenoriat social, în dezvoltarea tinerilor antreprenori, în educaţie“, a concluzionat reprezentantul MedLife.

Grupul MedLife, cel mai mare operator privat de sănătate, a raportat afaceri de 1,6 miliarde lei în primele nouă luni din 2023, în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de companie pe bursă. Operatorul medical a anunţat că are o abordare mai prudentă în zona de achiziţii, dar că acţionează în funcţie de tendinţele de pe piaţă.

MedLife are o capitalizare de 2,1 miliarde de lei. Printre acţionarii companiei sunt fondurile de pensii private Pilon II cu 36%, Mihai Marcu (14,7%), Cristescu Mihaela Gabriela (14%), Nicolae Marcu (10,4%).