ZF 25 de ani: Supliment aniversar

Dana Ciriperu, redactor-şef ajunct al ZF: „Fabrica” din spatele unei idei

17.11.2023, 00:07

ZF 25 de ani este despre oameni.

Despre o echipă senzaţională de jurnalişti.

Despre prima, a doua şi deja a treia generaţie de antreprenori ai României.

Despre manageri care în 1998, când s-a lansat ziarul, erau adolescenţi, proaspăt absolvenţi de facultate, angajaţi în întreprinderi de stat.

Împreună aţi dezvoltat o ţară.

V-am provocat din nou în acest an să scriem un mesaj pentru cei care vin din urmă, pentru tinerii din ţară şi din afara ei, pentru viitor.

Şi ce mesaj a ieşit! Doar să vă acordaţi răgaz să îl citiţi. Merită!

În spatele celor 48 de pagini pe care le răsfoiţi astăzi se află mica noastră fabrică de idei. Roxana a venit cu propunerea unui “message in a bottle”, cu ideea de a privi spre viitor. Pe linia de producţie ne-am aşezat apoi fiecare: Alexandra, Alina, Claudia, Mircea, Edi, Bogdan, Liviu, Cristina, Flori, Mădălina, Mirabela, Miruna, Georgiana, Ramona, Roxana, Sece.

La “controlul calităţii” au fost Ovidiu şi Dana, designul şi ambalarea merg de câţiva ani la Cami. De marketing, ca de fiecare dată, se ocupă Cristina şi Oana.

De la fiecare dintre ei învăţ mereu câte ceva nou şi le mulţumesc. Interacţiunea din “fabrică” naşte idei, dezbateri, comentarii. Rămânem în priză, ancoraţi, atenţi.

La aniversarea de 25 de ani a Ziarului Financiar, cu unii dintre noi trecuţi de 40 de ani, cu alţii mai tineri decât ziarul, îmi dau seama cât de valoroasă este această echipă din “fabrică”.

Şi mă întorc la oameni, la modul în care poţi construi şi dezvolta dacă ai cu cine.

Voi construiţi, dezvoltaţi, creaţi pentru că aţi ştiut, printre multe altele, să formaţi echipe.

Din echipele pe care le-aţi construit, unii s-au desprins şi au devenit antreprenori la rândul lor. Au creat afaceri de la zero. Dezvoltă o ţară.

Sunt astăzi în România peste 800.000 de companii, majoritatea microîntreprinderi. Firme mici sunt cam 50.000, mijlocii vreo 8.000, iar firmele mari sunt 2.000. Împreună sunt un ecosistem, iar în ultimii ani vedem din ce în ce mai des că relaţiile din acest ecosistem funcţionează.

Iar în tot acest ecosistem resursa de bază şi cea mai valoroasă este cea umană. Dacă suntem atenţi la ea, vom continua să dezvoltăm o ţară.

ZF 25 de ani este despre oameni.

 

Ce v-am întrebat?

Œ Cum vă pregătiţi pentru următorii zece ani?

 Cum vedeţi evoluţia sectorului de activitate din care faceţi parte în următorii zece ani?

Ž Vă amintiţi de un titlu din ZF, o imagine, un editorial, o sursă de inspiraţie care să fi contat în vreun fel pentru dumneavoastră în aceşti 25 de ani?

 În final, cum va arăta România în următorii zece ani? Vă invităm să scriem un „message in a bottle”, un mesaj pe care o nouă generaţie îl va citi şi după care se va ghida în următorul deceniu.

Citiţi în paginile 4-17 şi 40-48 ce ne-aţi răspuns.

Dana Ciriperu este redactor-şef ajunct al ZF