ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Adrian Petcu, Serv Class Irigaţii: Fermierii ar investi în sisteme de irigaţii, dar îi sperie cadrul legal, pentru că ei deţin 10-30% din terenurile pe care le lucrează, majoritatea fiind luate în arendă

11.06.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Antreprenorul consideră că agricultorii au nevoie, pentru început, de un consultant juridic, care să gândească un contract echitabil între arendaşi şi proprietarii de teren, pentru că „în momentul în care fermierii gândesc o investiţie majoră, văd o barieră în faptul că trebuie să renegocieze poate 100 de contracte“.

Fermierii românii dau o impor­tanţă mai mare investiţiilor în sisteme de irigaţii, mai ales după anul agricol 2020, când seceta pedologică a redus la jumătate pro­duc­ţia agri­co­lă, în lipsa apei. Însă, deşi se sim­te o creş­tere a ce­re­rii, aceas­ta este încă se­zo­nie­ră, consi­de­ră Adrian Petcu, ge­neral ma­nager al Serv Class Iriga­ţii, mem­bră a grupului Serv Class, com­panie ce distribuie bran­dul Lindsay în România şi este im­por­tator autorizat al siste­me­lor de iri­gaţii Zimmatic pentru România.

„Lecţia pe care am învăţat-o cu toţii din seceta de anul trecut este că mulţi fermieri, prin lipsa de irigaţii, îşi joacă existenţa în industrie. (...) Fer­mie­rii, începând cu cei de la 100-200 de hectare şi terminând cu cei foarte mari, nu mai sunt speriaţi de investiţii, căci investesc sute de mii de euro în trac­toare sau în combine. Iar la siste­mele de irigaţii impactul în productivitate îl vezi ime­diat. La porumb dis­cutăm de o dublare a pro­ducţiei şi la păioase discu­tăm de un spor de produc­ti­vitate de 20-30%“, a spus Adrian Petcu în cadrul emisiunii ZF Agro­po­wer, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Microsoft.

Petcu menţionează că o fermă de 300-400 de hectare, după doi ani de secetă severă, intră în faliment.

„Toţi care activăm în această piaţă cu­noaş­tem ferme de la 100 de hecta­re până la 2.000 de hectare ieşite la vânzare. Nu e vorba doar de secetă, ci şi de management.“

România se află între cei mai ma­ri cultivatori şi producători de cereale din Uniunea Europeană, excepţie fi­ind anul 2020, când a pierdut primul loc la porumb, din cauza secetei.

De alt­fel, în anul agricol 2019-2020, Ro­mâ­nia a avut un randament de 3,9 t/ha la grâu, iar Franţa a avut un ran­dament de 7,3 t/ha, conform datelor Clubului Fermierilor Români, care citează un raport al Strategy Grains, companie de statistică şi cercetare de piaţă pentru culturile agricole. 

„În ceea ce priveşte investiţiile în sisteme de irigaţii, pe fermieri îi sperie cadrul legal, pentru că fermierii nu deţin 100% terenurile pe care le lucrează, ei deţin 10-30% din terenuri, celelalte sunt luate în arendă şi astfel, fermierii percep această investiţie ca fiind pe proprietatea lor. Ei trebuie să fie siguri că legal nu se întâmplă nimic şi au nevoie de un consultant pe zona de legal să facă un astfel de contract pentru început. În momentul în care gândesc o investiţie majoră, ei văd o barieră în faptul că trebuie să renegocieze poate 100 de contracte“, explică Adrian Petcu.

Aceasta adaugă că în afară de investiţiile în propriile sisteme de irigaţii, fermierii au la dispoziţie infrastructura clasică pentru irigaţii sau tehnica prin foraj, dar pentru cea din urmă este un cadru legislativ neclar şi induce o teamă în rândul fermierilor. „În sistemul bancar există soluţii pentru investiţii şi noi le folosim eficient.“

„Băncile şi companiile de leasing sunt încă un pic prudente, discutăm cu ei să le demonstrăm că investiţiile în irigaţii sunt cea mai sigură investiţie, pentru că în 2020, când au avut expunere pe diverse culturi, fermierii au cerut amânarea ratelor, şi dacă ar fi avut sisteme de irigaţii, ar fi fost mai mic numărul lor şi ar fi redus riscul de portofoliu al băncilor. În plus, noi acordăm subvenţionarea pe dobândă şi vorbim de dobânzi de 0,9-2,6% pe an la credite în euro, pe care alte domenii nici nu le visează“, a adăugat Adrian Petcu.

Compania Serv Class a avut o cifră de afaceri de 98 de milioane de lei în 2020, un profit de 3,5 milioane de lei şi un număr de 74 de angajaţi, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny