ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Bursa de Valori poate deveni o sursă de finanţare recurentă pentru sectorul agroalimentar: „Investitorii se uită cu mare atenţie şi cu mare interes la aceste companii“

02.03.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Bursa de la Bucureşti, care în ultimul an a atras companii din sectorul agricol precum Norofert şi Holde Agri Invest, fiind primele astfel de societăţi listate din acest sector, ar putea deveni o sursă de finanţare recurentă, mai ales în contextul în care există interes ridicat din partea investitorilor, au fost primele concluzii ale emisiunii ZF Agropower, ediţia 1 martie 2021.

„Decizia de listare este pe termen lung, dar în ultimii ani am realizat că sunt din ce în ce mai multe companii care se uită spre această alternativă de finanţare. Este o alternativă care oferă instrumente de la acţiuni la obligaţiuni atât în moneda naţională, leu, cât şi în euro. Este o alternativă care poate deveni recurentă“, spune Daniela Secară, director general BT Capital Partners.

CEO-ul BT Capital Partners a adăugat că în prezent discută cu un număr mare de companii pentru listarea la Bursă, cu unele având discuţii de mult timp, atât pentru sistemul alternativ de finanţare, prin emisiuni de obligaţiuni şi acţiuni, cât şi pentru piaţa principală. Daniela Secară menţionează că este important ca firmele româneşti să înţeleagă ce presupune o listare, fie de acţiuni, fie de obligaţiuni, dar mai ales ce presupune viaţa de companie listată.

Principalele aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere un antreprenor atunci când se gândeşte la listare, pe lângă situaţiile financiare prin care trebuie să demonstreze că are nevoie de capital pentru investiţii, sunt şi planurile de viitor pe care le prezintă investitorilor.

„Bursa înseamnă şi încredere. Investitorii vin către companiile care pot să argumenteze şi să demonstreze că pot duce la îndeplinire obiectivele pe care şi le-au pus. (...) Este loc la Bursă de companii din toate sectoarele, dar sectorul agroalimentar este unul la care investitorii, atât cei de retail, cât şi cei instituţionali, se uită cu mare atenţie şi cu mare intres. Bursa noastră are nevoie de companii noi pentru dezvoltare“, explică Daniela Secară.

Vlad Popescu, CEO al producătorului de îngrăşăminte ecologice Norofert, afirmă că Bursa le-a adus rezultate mai bune în companie şi i-a ajutat să accelereze procesul de dezvoltare. În 2019, compania a ieşit pe Bursă cu un plasament privat, în urma căruia a strâns 1,5 milioane de euro pentru dezvoltarea facilităţilor de producţie, echipei de vânzări şi capitalizarea firmei. Acţiunile NRF s-au listat în martie 2020 iar în prezent compania a ajuns la o valoare de piaţă de 189 mil. lei.

„N-am ales noi Bursa, ne-a ales Bursa pe noi. Nu ne trecea prin cap să ne listăm, şi chiar aveam discuţii cu un fond de investiţii, dar acum cred că este cea mai bună decizie pe care am luat-o. Finanţarăile prin instru­mentele pieţei de capital sunt mult mai sim­ple şi îţi permit o dezvoltare accelerată“, a precizat Popescu.

De altfel, Adrian Cocan, manager al brandului Lăptăria cu Caimac, susţine că listarea de obligaţiuni în noiembrie 2020 a ajutat la creşterea veniturilor aduse de fabrica de lactate, de la 550.000 de euro în 2018 la aproape 10 milioane de euro anul trecut. „În ianuarie şi februarie 2021 vedem o creştere de peste 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.“

El spune că s-a îndreptat către Bursă, căci modelul băncilor este cu cicluri repe­titive şi investiţia în noua fabrică de lactate, în valoare de 9 milioane de euro, este susţinută acum din obligaţiuni. „Înainte să te gândeşti la bursă, trebuie să ai creştere în companie şi un bilanţ curat.“

Liviu Zagan, acţionar Holde Agri Invest, companie ce are activităţi în cultura mare, şi este listată la bursa de la Bucureşti, susţine că pe bursă sunt avantaje şi dezavantaje. „Mie îmi place expunerea suplimentară, vizibilitatea, dar bursa te obligă la un plus de rigoare. Provocarea este cum să combini regulile cu spiritul antreprenorial pentru dinamică.“

Eugen Comendant, Chief Operating Officer în cadrul Purcari Winery, cel mai mare exportator de vin din Republica Moldova, companie listată de trei ani la bursă crede că prima întrebare pe care ar trebui să şi-o pună un antreprenor este: „care este motivul pentru care ies la bursă?“.

El crede că dacă o companie vrea să-şi creeze o nouă sursă de capital, trebuie să evalueze listarea la bursă sau să se gândească cum poate suplini altfel această necesitate de capital. „Când compania e deja listată la bursă, atenţia pe rezultate e mult mai mare, deoarece investitorii aşteaptă un randament sporit“, menţionează el.

„O oportunitate pe care bursa a adus-o pentru Purcari este opţiunea sau abilitatea de a accesa capital în viitor. Fiind deja listaţi la bursa de valori, o opţiune pentru a aduce valoare în companie, ar fi, de exemplu, achiziţionarea unei companii. Este o opţiune pe care orice companie care vrea să facă acest pas trebuie să o cântărească foarte bine. Costul capitalului pe bursă este mai mare decât costul unei datorii“, a afirmat Comendant.

 

Daniela Secară

director general BT Capital Partners

► Listarea la bursă presupune, în primul rând, transformarea companiei în SA din SRL, în cazul în care este constituită astfel. În al doilea rând, situaţiile financiare sunt importante. Dacă vorbim despe piaţa reglementată este necesar să discutăm despre o viabilitate pe 3 ani, nu neapărat despre un sistem alternativ de tranzacţionare, dar sunt intermediari, printre care şi noi, care solicită acest lucru. Vedem colaborarea cu aceste companii ca proiect pe termen lung, ca ei să obţină finanţări din piaţa de capital pe termen lung.

► E important ca firmele să înţeleagă ce presupune o listare, fie de acţiuni, fie de obligaţiuni, dar mai ales ce presupune viaţa de companie listată. Principalele aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere un antreprenor atunci când se gândeşte la listare, pe lângă situaţiile financiare prin care trebuie să demonstreze că are nevoie de capital, pe care îl solicită în principal investitorilor pentru investiţii, sunt şi la planurile de viitor pe care le prezintă investitorul. Bursa înseamnă încredere. Investitorii vin către companiile care pot să argumenteze şi să demonstreze că pot duce la îndeplinire obiectivele pe care şi le-au pus.

► Discutăm cu un număr mare de companii pentru listare, dar cu unele avem discuţii de mult timp. Discutăm atât pentru sistemul alternativ de finanţare, emisiuni de obligaţiuni şi acţiuni, cât şi companii pentru piaţa reglementată.

► Există multe temeri în rândul antreprenorilor în momentul în care îşi pun întrebări despre această alternativă de finanţare. De altfel, în rândul antreprenorilor români este frica de a nu putea lua decizii la fel de repede ca anterior listării. 

 

Vlad Popescu,

CEO Norofert

► Am început tot procesul în 2019, cu un plasament privat, de 1,5 milioane de euro, cu care ne-am dezvoltat facilităţile de producţie, echipa de vânzări şi am capitalizat firma să putem avea o creştere accelerată. 

► N-am ales noi Bursa, ne-a ales Bursa pe noi. Nu ne trecea prin cap să ne listăm, şi chiar aveam discuţii cu un fond de investiţii pentru finanţare, dar acum cred că listarea este cea mai bună decizie pe care am luat-o. Finanţările prin instrumentele pieţei de capital sunt mult mai simple şi îţi permit o dezvoltare accelerată.

► În 2021 continuăm investiţiile şi vorbim despre două investiţii majore, prima este o linie nouă şi de mare capacitate de îngrăşăminte de sol, de la care avem aşteptări foarte mari şi a doua este extinderea liniei de producţie de microorganisme pentru agricultura ecologică.

 

 

Adrian Cocan,

manager Lăptăria cu Caimac

► Înainte să te gândeşti la bursă, trebuie să ai creştere în companie şi un bilanţ curat. Noi am listat doar obligaţiuni şi în această primăvară ne gândim să listăm şi acţiuni, dar este un proces de durată. Am avut primele conversaţii despre listare în toamna anului 2018 şi abia în noiembrie 2020 am ajuns la Bursă. 

► În ianuarie şi februarie 2021 vedem o creştere de peste 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.

► Am avut opţiunea de a ne finanţa un fond de investiţii, dar am ales bursa, pentru că avem un plan pe termen lung. Când am început proiectul fabricii am făcut un plan pe 15 ani. Ne-am îndreptat către bursă, căci modelul băncilor este cu cicluri repetitive. Investiţia în noua noastră fabrică, de 9 milioane de euro, e susţinută din obligaţiuni. 

► Marii jucători de pe piaţa lactatelor exploatează piaţa, dar nu contribuie la dezvoltarea locală a fermelor şi am ajuns să importăm 55% din tot laptele folosit în România.

 

Eugen Comendant,

chief operating officer, Purcari Winery

► Listarea la bursă este o direcţie de generare cash. Diferenţa dintre generarea cash-ului prin emisiune de acţiuni şi prin datorii este că cash-ul prin emisiunea de acţiuni rămâne în companie. Investitorii îşi crează randamentul prin dividendele pe care le primesc sau prin vinderea acţiunilor.

► Prima întrebare pe care ar trebui să şi-o pună un antreprenor înainte de listare este: care este motivul pentru care ies la bursă?

► Dacă vrea să-şi creeze o nouă sursă de capital, trebuie să evalueze bine listarea la bursă sau să se gândească cum poate suplini altfel această necesitate de capital. 

► O oportunitate pe care bursa a adus-o pentru Purcari este opţiunea sau abilitatea de a accesa capital în viitor. Fiind deja listaţi la bursa de valori, o opţiune pentru a aduce valoare în companie, ar fi, de exemplu, achiziţionarea unei companii. Este o opţiune pe care orice companie care vrea să facă acest pas trebuie să o cântărească foarte bine. Costul capitalului pe bursă este mai mare decât costul unei datorii.

 

Liviu Zagan,

acţionar Holde Agri Invest

► Pentru noi listarea la Bursă a fost de la început în planul companiei, chiar le-am promis acţionarilor iniţiali că vom lista compania în 3 ani. Proiectul Holde e făcut de la zero şi vrea să se dezvolte cu capital atras de la Bursă prin private equity şi am atras 5 milioane de euro. O creştere accelerată pe sectorul pe care activăm noi necesită mult capital.

► Pe bursă sunt avantaje şi dezavantaje. Mie îmi place expunerea suplimentară, vizibilitatea, dar te obligă la un plus de rigoare.

► Există o provocare cum să combini regulile, rigorile şi să păstrezi spiritul antreprenorial şi dinamica conmpaniei.

► Anul acesta facem achiziţii şi îi îndemnăm pe cei care au ajuns la un moment în care nu mai pot continua (au ajuns la o vârstă înaintată sau vor să folosească capitalul să investească în altceva) să ne propune un schimb de acţiuni. Noi, să fim eficienţi, ne uităm la ferme de 2.000 – 3.000 de hectare.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny