ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Adrian Mocanu, acţionar, Moc Profruct: Avem un proiect cu finanţare europeană pentru vânzarea fructelor direct către consumator. Suntem prea mici pentru a vinde în marile lanţuri de magazine şi prea mari pentru pieţe

17.08.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Familia Mocanu din judeţul Timiş, care deţine livezi de cireşi, peri şi caişi ce se întind pe 15 hectare în localitatea Victor Vlad Delamarina, unul dintre cele mai mari bazine pomicole din ţară, a luat fonduri europene pentru a vinde produsele direct către consumator cu ajutorul unei rulote, pentru că producţia de fructe din acest an era prea mare pentru valorificarea în pieţe şi prea mică pentru valorificarea în supermar­keturi.

„Avem un proiect mai micuţ, cu finanţare europeană, pentru vânzarea directă a fructelor către consumator. Suntem prea mici pentru a vinde în marile lanţuri de magazine şi prea mari pentru a vinde către pieţe la doi-trei an­grosişti. Am mai găsit parteneri şi putem ajunge astfel direct la consumatori. Îi dăm drumul când începe recoltatul perelor, avem şi o rulotă“, a spus Adrian Mocanu, acţionar al Moc Profruct, în cadrul emi­siunii ZF Agropower.

Com­pania va începe vânzarea în judeţul Timiş, iar pe măsură ce producţia va creşte, se va adresa retailului şi exportului.

Pe cele 15 hectare, com­pania are plantaţii intensive, iar numărul de pomi este de aproape 40.000, o astfel de unitate fiind considerată foarte puternică în Olanda, susţine Adrian Mocanu. Producţia de pere din acest an va fi de 5 tone/hectar, ceea ce este foarte bine pentru al treilea an de producţie, iar anul viitor va începe recolta comercială, a mai menţionat antreprenorul.

„Nu am avut probleme cu seceta în livezile noastre, pentru că avem montat sistem de fertilizare şi irigare şi cât timp ai apă la dispoziţie, nu ai probleme. Pentru noi anul acesta problemele au fost cu ploile, exact invers. Le-am avut de la începutul anului până la sfârşitul lunii mai, în zona Victor Vlad Delamarina. În mai aveam 400 de litri/mp spre deosebire de zona Variaş, care avea 40 de litri/mp“, a afirmat Mocanu.

El completează că anul acesta este secetă, dar pe zone şi mai mult în zona de câmpie.

Însă, cine şi-a făcut sistem irigaţii, nu ar trebui să aibă probleme şi ar trebui să fie din ce în ce mai bine anii viitori, în contextul schimbărilor climatice, consideră Adrian Mocanu. „Scăderile de producţie pentru cei fără irigaţii sunt de 20-30% sau chiar mai mult, dar depinde în ce perioadă a avut loc înflorirea, ce tip de pomi au avut, ce tip de soiuri.“

Adrian Mocanu este un fermier cu experienţă de peste 20 de ani în cultivarea de cereale şi s-a reorientat către pomicultură în ultimii cinci ani şi acesta consideră că fără irigaţii este greu să faci business. „Anterior aveam o firmă în producţia vegetală împreună cu un asociat şi ne puneam problema ori investim într-un sistem de irigaţii ori ne oprim, pentru că agricultură la loterie nu prea mai merge. Atunci am vândut şi cu partea mea, împreună cu fiica mea ne-am orientat către pomicultură“, a explicat el. Investiţia în pomicultură a fost de 1,3 milioane de euro, cu co-finanţare europeană.

Anul asta, Moc Profruct finalizează primul proiect de sistem de irigaţii cu panouri fotovoltaice, anul trecut folosind generator pentru irigaţii, care costa 800-1.000 de lei/zi. „Anul acesta avem panouri fotovoltaice şi nu mai avem aceste costuri. Investiţiile sunt uriaşe şi le va fi foarte greu celor din sectorul vegetal să se pună pe picioare cu irigaţiile. În schimb, cei care avem livezi dacă ne asociem şi luăm fonduri europene şi guvernamentale pentru sisteme de irigaţii şi pentru a monta panouri fotovoltaice, le putem face cu investiţii mai mici pentru fiecare şi ar fi o direcţie foarte bună pentru România“, consideră Mocanu.

El adaugă că sunt puţini fermieri în pomicultură care au irigaţii cu panouri fotovoltaice şi sistem antigrindină. Moc profruct este în procedura de licitaţie pentru un sistem antigrindina acum.

„Ne mai gândim la un proiect, am depus documentaţia pentru a obţine fonduri europene, e eligibil, dar nu e finanţabil, pentru procesare. Din experienţa cu zona vegetală şi lipsa irigaţiilor, ştiu că în pomicultură dacă nu închidem lanţul de la producţie la produs final o să avem probleme. Procesarea este foarte importantă şi încercăm să o acoperim. Sperăm că vor menţine banii pentru pomicultură în noul Plan Naţional Strategic“, a mai spus Mocanu.

Moc Profruct a avut o cifră de afaceri de 220.000 de lei în 2021, dublu faţă de anul precedent, arată datele publice  

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny