ZF Agrobusiness

ZF AGROPOWER. Călin Popescu, Viva Fish, furnizor de peşte din Marea Neagră: investim într-o unitate de sortare şi ambalare a peştelui în 23 August. Fără fonduri europene este imposibil să faci agricultură

27.03.2023, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Călin Popescu, un antre­prenor cu o experienţă de peste 15 ani în industria ali­men­tară şi care a pariat în urmă cu un an pe o nouă linie de business - Viva Fish care comer­cializează peşte de cap­tură din Marea Neagră , spune că va investi în echiparea unei uni­tăţi de producţie din 23 August (jud. Constanţa) pentru a putea ambala şi congelata peştele.

„Ne gândim să accesăm fonduri europene. Fără fon­duri europene este imposibil să faci agricultură în general. Cine spune că investeşte 2,5 milioa­ne de euro într-o unitate de pro­ducţie pentru sortare, am­balare şi speră să recupereze acei bani într-un timp rezo­nabil se înşeală amarnic“, a spus antreprenorul în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

Călin Popescu explică nevoia de a investi într-o astfel de unitate de producţie prin fap­tul că sunt anumite pe­rioade în care pescarii reuşesc să pescuiască foarte mult şi pentru a-i susţine trebuie să cumpere această cantitate de peşte şi să îl stocheze. El adaugă că România ar trebui să se concen­treze pe creşterea capacităţii de pescuit la Marea Neară şi pe profesionalizarea pescarilor astfel încât în magazine să găsim mai mult peşte românesc.

„Lucrurile acestea se pot face plin implicarea auto­rităţilor. Sunt colegi care au au luat fonduri europene pe piscicultură, dar ştiu că este o legislaţie stufoasă.“

„Ar trebui să fie proceduri simplificate pentru atragerea de bani europeni. Nu sunt nici specialişti să-i îndrume pe pescari. Pescarii sunt oameni simpli, ei au nevoie de sprijin, să le arate cum să obţină echipamente mai performante. Enevoie de o echipă mică în cadrul Ministerului Agriculturii care să-i ajute pe pescari să acceseze fonduri europene. Iar cursurile pentru pescari ar trebui să se facă mai temeinic“, a explicat el.

Fondatorul Viva Prod Solutions (Viva Fish) spune că în alte ţări finanţarea se obţine mult mai uşor, iar companiile din sectorul peştelui au mai mult sprijin.

„Facem producţie din pasiune. E aproape imposibil să faci producţie fără să ai alte businessuri din care să finanţezi ceea ce produci pentru că având în vedere creşterile preţurilor la utilităţi, motorină din ultimul an. Aceste costuri trebuia să le punem în preţ“, a spus Călin Popescu.

Principalii clienţi ai Viva Fish sunt din comerţul modern, iar Călin Popescu spune că românii îşi doresc mai mult peşte de captură de Marea Neagră.

„Retailerii au înţeles asta şi trebuia doar să aducă cineva peştele. Noi având deja partea de logistică pusă la punct, dar ne-am lovit de probleme, de continuitate în livrări. E posibil ca pescadorul să meargă în larg şi să nu prindă nimic. Sunt multe provocări, multe riscuri, de aceea trebuie să fie şi mai scump pentru că sunt costuri mari de pescuit“. El adaugă faptul că nu prea mai sunt pescadoare româneşti şi de aceea nu există constanţă în livrări. Viva Prod Solutions a avut o cifră de afaceri de 2,1 milioane de lei în 2021, dublă faţă de anul precedent, condatelor de la Ministerul de Finanţe.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny