ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Cum a reuşit cooperativa Kalinka din judeţul Tulcea să se dezvolte şi să livreze către marile magazine? „Până acum am luat fonduri europene de peste 20 mil. euro“

05.09.2023, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Kalinka Eco Farm Cooperativa Agricolă are şase membri fondatori care cultivă în total o suprafaţă de 250-300 de hectare în zona localităţii Sarichioi (judeţul Tulcea).

Alina Filip, asociat în cadrul Transmeteorit, o fermă din Sarichioi (judeţul Tulcea) care este şi membră a Kalinka Eco Farm Cooperativă Agricolă, spune că asocierea este esenţială pentru legumicultori dacă aceştia vor să se dezvolte şi să intre în marile lanţuri de magazine.

„Fermele din cooperativă au culturi etapizate. Avem prima cultură de morcov, sfeclă, pătrunjel, păstârnac, ţelină, iar la cultura a doua avem în principal cultura de morcov şi sfeclă roşie ca să avem continuitate atât la recoltat, cât şi la livrat. Împreună cu membrii cooperativei am reuşit în luna aprilie să încheiem un parteneriat cu Profi şi de atunci livrăm către magazinele lor“, a spus Alina Filip în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Membrii cooperativei Kalinka cultivă o suprafaţă totată de 250-300 de hectare. Transmeteorit este unul dintre membri şi a ajuns deja la a treia generaţie. Povestea fermei a început în urmă cu 24 de ani, atunci când tatăl Alinei Filip a pus primul hectar de ceapă. Ulterior, ferma s-a dezvoltat, iar astăzi sunt implicaţi în afacere atât părinţii Alinei, cât şi sora ei şi copiii lor. De altfel, compania a dezvoltat şi propriul brand - Generaţii. Alina Filip spune că asocierea este cheia reducerii deficitului comercial în agrobusiness, în condiţiile în care doar importurile de legume se ridică anual la peste 500 de milioane de euro.

„Odată ce îţi faci o cooperativă, automat poţi să negociezi preţurile de la achiziţia de inputuri, seminţe şi de tot ce ţine pentru a produce rădăcinoase. În plus, costul de producţie este mai mic şi poţi intra şi în supermarketuri. Dacă eu aş cultiva de exemplu doar cinci hectare de morcov, nu voi putea să merg niciodată către supermarketuri pentru că ele au nevoie de volume şi livrare constantă, tot timpul anului“, a mai spus antreprenoarea.

În plus, ea menţionează că dacă un fermier cultivă de exemplu morcov, altul sfeclă şi un altul păstârnac, atunci poţi livra un volum mai mare de marfă, iar preţurile pot fi negociate. Cooperativa Kalinka mai produce, pe lângă rădăcinoase, şi păstăioase, roşii, castraveţi, vinete, ardei, gogoşari, dar are şi cultură mare.

„Toată gama de produse este trimisă atât către partenerii noştri locali din judeţul Tulcea, cât şi către marile supermarketuri. Noi lucrăm în prezent în exclusivitate cu magazinele Profi“.

Alina Filip a vorbit în cadrul ZF Agropower şi despre cum au ajutat fondurile europene dezvoltarea fermei şi a cooperativei. Localitatea Sarichioi este cunoscută ca unul dintre cele mai importante bazine legumicole din ţară, însă mulţi fermieri din zonă încă vând produsele la marginea şoselei şi, în cel mai bun caz, în piaţă.

„Am implementat diferite proiecte, de la achiziţia de utilaje agricole până la înfiinţarea unui depozit de legume cu o capacitate de 2.500 de tone şi o linie modernă de condiţionat, spălat şi ambalat rădăcinoase. Am apelat şi la credite bineînţeles. (...) Cred că până acum am luat peste 20 de milioane de euro din fonduri europene pentru proiectele pe care le-am implementat“, a menţionat ea.

În total, cooperativa Kalinka are trei depozite cu temperatură controlată, cu o capacitate totală de 6.000 de tone. Două dintre acestea au fost construite cu ajutorul fondurilor europene. Anul acesta, compania a luat fonduri pentru promovare şi marketing. Printre provocările cu care se confruntă fermele din Sarichioi se numără deficitul de personal, dar şi precipitaţiile.

„Faptul că avem un sistem de irigaţii funcţional ne ajută foarte mult să avem o constantă şi o siguranţă în tot ce ţine de cultivarea legumelor. În comuna Sarichioi este cel mai vechi şi cel mai longeviv sistem de irigaţii, există o staţie de pompare de apă din lacul Razim şi duce apa prin sistemul de irigaţii către fermieri pe câmp. În cadrul fermei am achiziţionat pivoţi de irigaţii, tamburi, microaspersie pentru a putea creşte eficienţa“.

Alina Filip, care conduce o companie cu o cifră de afaceri de peste 9 milioane de lei în 2022, explică faptul că fermierii asociaţiei nu se gândesc deocamdată la creşterea suprafeţelor cultivate pentru că acest lucru ar implica achiziţia de noi terenuri. Însă antreprenorii se concentrează mai departe pe producţie, procesare şi distribuire, iar pe termen lung aşteaptă implicarea noii generaţii de antreprenori.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny