ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Estimările pentru noua recoltă de rapiţă: 1,56 mil. tone, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. „Cine a cultivat rapiţă în acest an a tras băţul cel lung. Avem preţuri de peste 800 euro/tonă în portul Constanţa“

31.05.2022, 00:07 Autor: Florentina Niţu

Producţia de rapiţă din acest an, ce urmează a fi recoltată în aproximativ două săptămâni, este estimată la 1,56 milioane de tone, ajungând la cel mai ridicat nivel după anul 2018. Mai mult, preţurile pentru această cultură sunt la un nivel istoric, de peste 800 euro/tonă în portul Constanţa şi astfel, rapiţa devine „regina balului“ în agrobusiness în anul agricol 2021-2022.

„Am avut foarte mari îndoieli în ceea ce priveşte cultura de rapiţă, din cauza faptului că a fost plantată în toamna anului 2021, fără precipitaţii, şi cifrele iniţiale indicau o producţie mai mică decât anul trecut. Am plecat de la o suprafaţă cultivată cu rapiţă de 417.000 de hectare şi estimarea noastră a fost că vor ieşi din iarnă 390.000 de hectare, pentru că am văzut că pe timpul iernii nu a plouat, însă apoi au venit ploile şi prima noastră estimare a fost că vom avea o producţie de 1,36 milioane de tone de rapiţă. La mijlocul lunii mai, raportul USDA (departamentul de agricultură al SUA – n.red.) ne-a indicat o producţie de 1,56 milioane de tone şi asta înseamnă o prognoză de producţie foarte bună dacă ne raportăm la suprafaţa cultivată“, a spus analistul pe piaţa cerealelor Cezar Gheorghe, fondator Romanian Agri Column, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect al ZF susţinut de Banca Transilvania.

Anul trecut, producţia de rapiţă a României a fost de 1,3 milioane de tone, de pe o suprafaţă similară. Cezar Gheorghe susţine că randamentul la hectar din România este foarte mare în acest an, în contextul în care Franţa şi Germania au fost „declasate“ din cauza secetei persistente. Seceta din vest a redus şi prognoza pentru producţia de rapiţă din UE din acest an, care este de 17,67 milioane de tone, conform ultimelor estimări, faţă de 18,5 milioane de tone, după estimările iniţiale. „Fermierii care au ales cultura de rapiţă în detrimentul celei de floarea-soarelui sau care au cultivat rapiţă în acest an luat lozul câştigător, practic, au tras băţul lung. Rapiţa are un preţ maxim istoric înainte de recoltare.“

„Acum valorează minimum 810 euro/tonă în portul Constanţa şi având în vedere investiţia şi faptul că îngrăşămintele din toamnă au fost cumpărate la un preţ rezonabil, iar rapiţa nu este o cultură în care să investeşti mult ulterior, cheltuiala versus venit per hectar aduce o profitabilitate maximă fermierilor faţă de celelalte culturi în acest an“, a afirmat Ionuţ Lungoci, preşedinte al Cooperativei Agricole Dobrogea Sud din Constanţa, care reuneşte cultivatori de cereale din judeţ ce acoperă o suprafaţă de aproximativ 20.000 de hectare.

La nivel cantitativ, la rapiţă, producţia este peste medie, susţine fermierul, care estimează recolte de circa 3 tone/hectar, cel puţin în judeţul Constanţa. De asemenea, Vasile Datcu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Brăila estimează o producţie de 3-3,5 tone/hectar pentru zona sa.

„Rapiţa este profitabilă pentru fermieri. Dacă facem un calcul simplu, preţul înfiinţării unui hectar de rapiţă este de 6.500-6.00 lei (1.200-1.300 euro) cu toate costurile incluse şi la o producţie de 3 tone/hectar avem un venit de 2.400-2.500 de euro, ne gândim că 1.200-2.300 de euro investiţi se întorc în contul fermierilor“, a precizat Cezar Gheorghe.

Totuşi, Ionuţ Calincu, manager pentru comerţul cu cereale în cadrul grupului Rodbun, menţionează că anul acesta este atipic şi există riscul unei fluctuaţii foarte mari, ce poate însemna o pierdere importantă.

„Dacă în anii trecuţi cine a aşteptat cu vânzarea producţiei a câştigat, anul acesta nu ştiu în ce măsură s-ar putea întâmpla acest lucru. La un preţ de peste 800 euro/tonă la rapiţă şi peste 400 euro/tonă la grâu, ai un risc de 200 euro/tonă la rapiţă, care poate să scadă sau să crească şi la grâu de minimum 100 euro/tonă. Nu mai contează atât de mult piaţa cerealelor, ci piaţa financiară globală. La Rodbun, pentru că există riscul unei fluctuaţii mari, vom încerca să-l dinimuăm şi să vindem mai des, să nu ne asumăm poziţii riscante“, a spus Ionuţ Calincu.

 

Cezar Gheorghe, fondator, Romanian Agri Column: 

Preţul rapiţei a crescut, pentru că nu a fost suficientă rapiţă în lume anul trecut. UE produce 18 mil. tone rapiţă, Canada produce 20 mil. tone, Rusia şi Ucraina produc împreună 5,8 mil. tone şi Australia 4,7 mil. tone, iar aceştia sunt cei mai importanţi producători şi în Canada, producţia a fost redusă cu 8 milioane de tone anul trecut.

 

Ionuţ Calincu, manager trading cu cereale, Rodbun:

Avem puţină rapiţă în fermele Rodbun, în sud. Pentru Rodbun cred că o să fie o producţie bună la rapiţă în acest an şi cred că din punct de vedere economic o să avem un rezultat bun, pentru că am investit foarte mult în cultură şi în irigaţii.

 

Vasile Datcu, preşedinte, Asociaţia Producătorilor Agricoli din Brăila: 

Anul acesta nu ştim ce se va întâmpla cu transportul cerealelor, căci şi dacă duci marfa în portul Constanţa şi se umplu silozurile cu marfă din Ucraina, te întrebi unde o mai pui? Este primul an cu provocări noi şi surprinzătoare şi nu poţi face evaluări de situaţie.

 

Ionuţ Lungoci, preşedinte, Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud:

Rapiţa a fost o carte câştigătoare în acest an şi nu mă mir să ajungă la preţul de 1.000 euro/tonă până în decembrie, cum s-a şi întâmplat în martie. 2022 este un an în care ne putem capitaliza, dacă vom face corect toate mişcările de pe tabla de şah.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny