ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Familia Marin a deschis în urmă cu un an ferma de găini Cuibarul din Periş după o investiţie de 80.000 de euro

11.10.2023, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

„Am ales rasa Hy-Line Brown pentru că are o productivitate ridicată şi un consum redus de furaje.“

Roxana şi Marius Marin şi-au dorit să valorifice un teren al familiei din Periş (jud. Ilfov) şi să producă ceva sănătos pentru ei şi copii şi s-au decis să înfiinţeze o fermă de găini ouătoare în sistem free range (creştere liberă – n. red.).

„Am căutat o rasă care să ne ofere şi o productivitate ridicată, dar în acelaşi timp să se acomodeze la variaţiile de temperatură şi de umiditate. Fiind o găină crescută în sistem free-range, este mult mai expusă decât o găină crescută în interior, în cuşti, unde temperaturile sunt controlate şi atunci am mers către un hibrid Hy-Line Brown. Are o productivitate ridicată, undeva la 93-94% ca şi vârf de ouat. În plus, are un consum redus de furaj, undeva la 115-120g pe cap de pasăre. De ase­menea, are un randament mare, de peste 350 de ouă pe an“ a povestit Marius Marin, fondatorul Agrirox Periş SRL (Cuibarul.ro) în cadrul emisiunii de business ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania. În prezent, activitatea fermei se desfăşoară pe o suprafaţă de 5.000 de mp, aproximativ 3.500 mp fiind disponibile pentru găini.

„Noi avem 1.000 de găini. Din păcate, nici nu putem să creştem efectivul mai mult fiindcă atât ne permite terenul conform normelor, o găină trebuie să aibă în exterior 4m pentru ea şi atunci suntem limitaţi oarecum în prezent de suprafaţa terenului“.

Antreprenorul spune că legislaţia este destul de stufoasă şi crede că lucrurile ar trebui să fie simplificate pentru fermele mici şi fie adaptată la sistemul free-range.

„Ca un exemplu de la DSV, mi se spunea că toată suprafaţa trebuie să fie acoperită pentru a respecta normele de biosecuritate şi eu întrebam ok, cum ai putea să creşti o pasăre în sistem liber cu suprafaţă acoperită? Nu ar mai exista codul 1, dar din păcate aşa scrie prin legi. Au rămas aşa şi nu se fac proiecte pentru a se adapta legile pentru ferme micuţe”. Marius Marin spune că şi piaţa de desfacere a fost o provocare, mai ales la început. În plus, în perioada sărbătorilor producţia nu a fost suficientă pentru a acoperi cerere, iar după perioada sărbătorilor apare o scădere bruscă de comenzi şi atunci o provocare a fost valorificarea acestora. Ouăle din ferma Cuibarul se pot găsi pe site-ul propriu, dar şi în câteva băcănii din Bucureşti, dar şi pe pagina Romo- de la producător direct la consumator, o platformă care adună mai mulţi producători de alimente.

Antreprenorul spune că deşi au avut terenul disponibil, a trebuit să investească în împrejmuirea lor, în hală, în alei de acces, echipamente, într-un centru de sortare, marcare şi ambalare şi astfel au depăşit investiţia bugetată iniţial.

„Ne gândeam iniţial că investiţia va fi undeva la 50.000 de euro, dar am ajuns să investim 80.000 de euro. Este o investiţie pe care sperăm să o recuperăm în 5-8 ani din economii şi împrumuturi“ a precizat antreprenorul. Familia Marins speră ca în viitor să ajungă la 3.000-4.000 de păsări şi ca urmare a creşterii producţiei să intre în marile magazine.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny