♦ Sectorul creşterii porcinelor este deficitar din cauza pestei porcine africane, astfel că există un gol în piaţă de 70-80% din consumul intern de carne ♦ Xenia şi Edvin Veron s-au alăturat părinţilor lor în fermă în 2015, care aveau experienţă în zootehnie de un deceniu. Ulterior, tinerii au mai cumpărat o fermă veche, pe care au renovat-o şi o vor popula în luna martie a acestui an. Acesta are o capacitate de 800 de scroafe şi prin noul proiect depus pentru fonduri europene, vor mări capacitatea cu încă 500 de scroafe şi vor produce 25.000-30.000 de purcei anual.
După ce au obţinut fonduri europene în valoare de aproximativ 1 milion de euro pentru o fermă de reproducţie a porcinelor, Xenia şi Edvin Veron, au depus un nou proiect, în valoare de 3 mil. euro, pentru extindere. Astfel, producţia anuală de purcei a fermei acestora din Satu Mare este estimată să atingă între 25.000 şi 30.000 capete, pentru care au deja contracte pe următorii 10 ani, deoarece sectorul se confruntă cu o deficienţă uriaşă din cauza pestei porcine africane.
„Avem în plan să dezvoltăm partea zootehnică. Văd un potenţial crescut de dezvoltare în acest sector. Este o lipsă destul de mare pe piaţa românească. (...) Deci, creşterea sectorului este necesară şi este şi profitabilă în următorii 5-10 ani“, a spus Xenia Veron, cofondator al Mastfoder, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.
Afirmaţia sa vine în contextul în care pesta porcină africană, prezentă din iulie 2017 în România, a dus la scăderea cu circa 30% a efectivelor de porcine la nivel naţional, până la 3 milioane de capete, şi la creşterea importurilor de carne de porc până la aproape 1 miliard de euro, având un deficit de 70-80% din consum. Astfel, familia Veron a văzut oportunitatea de a investi mai mult în sector. „Creşterea va fi tot timpul din producţie, nu din importuri“, a subliniat Xenia Veron.
Părinţii Xeniei şi ai lui Edvin Veron deţin compania Mastvet, care are o fermă de 450 de scroafe, folosite pentru reproducţie, dar şi îngraşă porci, pe care îi dau apoi către abatoare şi procesatori din zonă. Aceasta a fost înfiinţată în 2005, iar tinerii s-au alăturat în 2015.
„Am învăţat totul de la zero, pentru că a fost nou. Deşi părinţii aveau deja de 10 ani ferma când am venit eu efectiv, anterior îi veneam foarte rar acasă, de două-trei ori pe an, într-o scurtă vizită şi plecam. Este mult de muncă, necesită foarte multă atenţia, dar acum pot spune că este frumos. Am avut o ambiţie foarte mare când am venit aici şi lucram şi 20 de ore pe zi să învăţ şi să nu poată niciun angajat sau altcineva să îmi spună ceva ce nu ştiu sau ceva ce poate să mă ia prin surprindere“, a povestit tânăra, care a studiat management hotelier şi spune că niciunul dintre membrii familiei nu are studii în domeniu.
Apoi, Xenia şi Ervin Veron au cumpărat o fermă veche în localitatea Săcăşeni, aproape de ferma părinţilor lor, pe care au renovat-o şi au dezvoltat-o cu ajutorul fondurilor europene. Mai mult, ei au preluat aproape în totalitate şi responsabilităţile din ferma părinţilor.
„Suntem aproape în stadiu final cu ferma. Preconizăm să o populăm în martie cu prima jumătate din cantitatea de sprofiţe, adică 400, şi la două luni după va veni următorul lot, încă 400. Acuma suntem la ultimele finisaje, cu amenajările de teren şi cu racordarea la utilităţi, iar în mare parte şi tehnologia este montată“, a explicat Xenia Veron.
Proiectul prevedea şi realizarea unei fabrici de nutreţuri combinate (FNC) şi a unor silozuri, dar din cauza creşterii costurilor de construcţie, au renunţat temporat la ele. „De la un cost de 300-400.000 euro la momentul studiului de fezabilitate şi până în momentul când urma să facem licitaţia pentru construcţie au crescut cam cu 60-70% preţurile şi am rămas doar cu partea de fermă de reproducţie“, a menţionat tânăra.
Investiţia în FNC rămâne în plan, deoarece, mare parte a furajelor pe care le consumă animalele le cumpără din Ungaria, adică din import, în România, cel puţin în zona de nord, fiind „o problemă în ceea ce priveşte constanţa calităţii“. Însă, este un plan pe termen lung, momentan concentrându-se pe partea zootehnică.
„Vom depune un alt proiect pentru a accesa fonduri europene pentru ferma veche, a părinţilor, care funcţionează din 2005 tot pe reproducţie, creştere şi îngrăşare. Depunem un proiect de peste 3 milioane de euro pentru a mări capacitatea“, a spus Xenia Veron.
Ea a completat că vor realiza două hale noi, una de maternitate şi una de tineret, ceea ce înseamnă că vor avea 500 de scloafe în plus. „Astfel, o să producem undeva între 25.000 şi 30.000 de purcei pe an. Cerere pentru ei există, avem contractaţi pe următorii 10 ani cei 25.000 de purcei pe care îi vom produce anual.“
Creşterea porcilor e profitabilă?
„Afacerea este 100% profitabilă, dar depinde şi de tendinţa pieţei, de bursă. Anul 2023 a fost foarte profitabil pentru fermele de porci. Sunt 2-3 ani buni, 2-3 ani mai puţin buni, căci roata se învârte, dar nu poţi să excelezi într-un domeniu permanent şi continuu, că atunci toată lumea ar face acest lucru“, a spus Xenia Veron.
Preţurile cărnii au scăzut în ianuarie puţin faţă de luna decembrie 2023, care este un trend normal, dar încă este profitabil să creşti porci, a completat ea. „Nu au scăzut sub costul de producţie şi pot să spun că suntem destul de norocoşi, pentru că pe o rază de 200 km, în judeţele Satu Mare, Bihor şi Maramureş, avem mai multe abatoare şi mai multe posibilităţi de valorificare, atât pentru porc gras, cât şi pentru purcel.“
Când este retabilă o fermă?
„Fermele mai mari sunt mai rentabile, în sensul că dacă tu deţii doar 500 de porci şi un ciclu de îngrăşare durează circa trei luni sau trei luni jumate vei abatoriza trei camioane din cei 500 de porci, adică destul de puţin. Dacă ai un flux continuu şi abatorizezi constant câte un camion pe săptămână, două-trei, cum firmele mai mari, normal că puterea ta este mai mare.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE