ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Gabriel Stanciu, cooperativa Braicoop: Implementăm un proiect de monitorizare a 2.000 de hectare printr-un sistem IT, nou pentru România, dar învechit în Spania, Israel sau Australia

18.05.2023, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Cooperativa agricolă Braicoop implementează în acest an un sistem de monito­rizare printr-un sistem infor­matic a culturilor de cereale, a spus Gabriel Stanciu, preşe­dintele formei asociative, în care sunt 56 de membri care cultivă cereale şi plante olea­ginoase pe o suprafaţă 18.300 de hectare în jude­ţele Brăila, Galaţi şi Buzău.

„Avem un sistem de irigaţii prin picurare supra­te­rană pe 8.000 de hectare şi toată suprafaţa este supra­ve­gheată de un sistem IT şi putem vedea nivelul apei din sol şi necesarul de apă al plantei. Pentru anul 2023 im­plementăm un nou sistem IT, pe 2.000 de hectare, va fi un test. Acesta o să ne indice când este nevoie de apă şi câtă apă, dacă este exces de umiditate, care este necesarul de fertili­zanţi şi care este categoria de fertilizanţi pe care trebuie să o aplicăm în timpul vegetaţiei“, a afirmat Gabriel Stanciu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. Cu alte cuvinte, fermierii vor ştii mereu evoluţia culturilor de cereale, fără să meargă în câmp, ci doar printr-o apli­caţie instalată pe telefon. Tot pe ecranul acestuia vor fi afişate mesaje care să indice când porumbul, de exemplu, are nevoie de apă şi ce cantitate ori dacă sunt necesari fertilizanţi dintr-o anumită categorie pe parcursul vege­taţiei.

„Prin proiectul de monitorizare ale celor 2.000 de hectare prin satelit încercăm să vedem dacă aplicarea lui va fi rentabilă şi va uşura munca fermierului, astfel încât dintr-un simplu click să vadă ce se întâmplă într-o parcelă. Sistemul va monitoriza între 5 şi 7 de treceri, 24 de ore din 24, fiind complex, nou şi revoluţionar pentru România, dar în Israel, Spania sau Australia este învechit“, a mai spus Stanciu.

El a adăugat că în aceste state lucrurile au evoluat mai repede, deoarece autorităţile şi fermierii au investit treptat, de foarte multă vreme, coerent, cu plan de business fezabil pe termen scurt, mediu şi lung şi rezultatele sunt evidente.

De altfel, costurile sistemelor de irigaţii sunt foarte mari, astfel că este necesară o implicare pe măsură din parte autorităţilor şi a fermierilor pentru ca planta să primească câtă apă are nevoie, când are nevoie pentru a ajunge la randamentele propuse, ca urmare a investiţiilor însemnate.

„Interesul nostru este să avem apă cât ne trebuie, când ne trebuie şi unde ne trebuie. La stat, programul este 08:00-16:00, dar noi trbeuie să fim activi şi ziua, şi noaptea”, a subliniat Gabriel Stanciu.

Gabriel Stanciu a completat că randamentul irigatului picurare este cel mai bun şi cultura de porumb poate ajunge la o producţie de 20 t/h, dar nu cu orice costuri şi nu în orice condiţii. „O astfel de producţie are nevoie de o genetică performantă, un efort financiar extrem de susţinut, o tehnologie foarte avansată şi sisteme de monitorizare foarte bine dezvoltate. Sunt fermieri care chiar şi cu irigatul prin picurare au făcut o producţie de 7 tone/hectar. Pentru a obţine 20 tone/hectar costurile sunt între 12.000-15.000 lei, adică merg spre 3.000 euro/hectar.”

Fermierul a mai spus că pentru un sistem de irigaţii prin picurare supraterană valoarea investiţiei ajunge la 600-700 de euro/hectar pentru primul an, iar apoi, în următorii ani, este de 350 de euro/hectar.

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny