ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ionuţ Calincu, Rodbun: Nu mai contează atât de mult piaţa cerealelor, ci piaţa financiară globală. Noi, pentru că există riscul unei fluctuaţii mari, vom încerca să vindem mai des

06.06.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Fluctuaţia mare de pe piaţa cerealelor în contextul unor preţuri record poate însemna şi pierderi importante, astfel că Rodbun a creat un sistem prin care să vândă mai des, pentru a-şi diminua acest risc, a spus Ionuţ Calincu, manager pentru comerţul cu cereale în cadrul grupului Rodbun.

„Anul acesta este atipic şi există riscul unei fluctuaţii foarte mari, ce poate însemna o pierdere importantă. Dacă în anii trecuţi cine a aşteptat cu vânzarea producţiei a câştigat, anul acesta nu ştiu în ce măsură s-ar putea întâmpla acest lucru. La un preţ de peste 800 euro/tonă la rapiţă şi peste 400 euro/tonă la grâu, ai un risc de 200 euro/tonă la rapiţă, care poate să scadă sau să crească şi la grâu de minimum 100 euro/tonă. Nu mai contează atât de mult piaţa cerealelor, ci piaţa financiară globală. La Rodbun, pentru că există riscul unei fluctuaţii mari, vom încerca să-l dinimuăm şi să vindem mai des, să nu ne asumăm poziţii riscante“, a spus Ionuţ Calincu, prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Grupul Rodbun, pus pe picioare în urmă cu două decenii de Daniel Muntean şi Alexandru Iancu, admi­nistrează direct aproximativ 3.000 de hectare şi prin contracte de management depăşeşte 10.000 de hectare şi operează un lanţ de 40 de magazine agricole destinate micului fermier tradiţional sub brandul Fitofarmacia RodBun.

„Avem puţină rapiţă în fermele Rodbun, în sud. Pentru Rodbun cred că o să fie o producţie bună la rapiţă în acest an şi cred că din punct de vedere economic o să avem un rezultat bun, pentru că am investit foarte mult în cultură şi în irigaţii“, a explicat Calincu. El susţine că 2022 este un an interesant pentru că sunt preţuri record la grâu, orz şi rapiţă, care nu au mai fost atinse niciodată, nici pentru recolta veche, nici pentru recolta nouă şi cine va avea logistica va avea şi succes în a vinde eficient în acest an.

„Portul Constanţa o să simtă presiune din mai multe părti. O să ajungă marfă şi din Ucraina, sute de mii de tone lunar, dar cea mai mare presiune ar putea să fie din vestul României. Ar putea să înceapă să vină marfa spre portul Constanţa, chiar dacă până acum marfa din Timiş, Arad sau Oradea mergea spre vestul Europei, pentru că anul acesta foarte multă marfă o să plece din Ucraina prin Polonia şi prin Ungaria spre vestul Europei. Astfel, marfa de la noi din vest ar putea să vină spre Constanţa şi asta să pună o presiune şi mai mare pe logistica noastră. Cred că anul acesta marfa noastră o sa intre în concurenţă cu marfa din Ucraina“, a mai spus Calincu.

Grupul Rodbun a înregistrat o creştere cu 56% a cifrei de afaceri în 2021 faţă de 2020, când avea afaceri nete de aproape 410 mil. lei, potrivit datelor oferite de platforma de informaţii financiare Confidas. Astfel, Rodbun a ajuns la afaceri de circa 640 mil. lei.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny