Cooperativa Agricolă Bioprod ColibaÅŸi, care reuÂneÅŸte 400 de fermieri din Giurgiu ÅŸi din bazinele leguÂmicole din judeÅ£ele învecinate, lucrează 700 de hectare de teren unde cultivă legume pe care le trimite mai departe căÂtre patru mari reÅ£ele de magaÂzine. Doar cooperaÂtiva lucreaÂză în ferma proprie 400 de hectare, iar anul viitor se va extinde cu încă 200 de hectare.
„Datorită faptului că ne-am asociat ÅŸi reunit tot mai mulÅ£i fermieri, am oferit ÅŸi o siguranţă ÅŸi am dat dovadă de seriozitate pentru retaileri că putem livra legume la moÂmentul cerut de consumatpor“, a spus Irinel Crăciun, manager tehnic în cadrul Cooperativei Agricole Bioprod ColibaÅŸi în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susÅ£inut de Banca Transilvania. Membrii cooperativei cultivă ceapă, cartofi, rădăcinoase, castraveÅ£i, tomate, vinete, dovlecei, verdeÅ£uri doar pe sol, în câmp ÅŸi în spaÅ£ii protejate. Cooperativa a luat naÅŸtere în 2017, iar în 2018 a semnat primul contract cu un retailer mare.
Cooperativa deÅ£ine în prezent un depozit frigorific unde sortează, ambalează ÅŸi depozitează legumele pe termen scurt până când pleacă spre retaileri. SuprafaÅ£a depoÂzitului este de 2.500 mp.
„Anul acesta am mai finalizat o construcţie dedicată în special pentru depozitarea cepei. Astfel, putem să o depozităm pe termen mai lung astfel încât în perioada de iarnă să nu mai ducem lipsă de acest articol. Depozitul are o suprafaţă de 6.500mp. Irinel Crăciun spune că această cooperativă a investit în sisteme de irigaţii, dar şi în noi tehnologii inclusiv în semănători profesionale ghidate prin GPS.
Cât despre perioadele în care există supraproducţie, Irinel Crăciun spune că în principiu se dicută cu retailerii cu care colaborează pentru a face promoţii astfel încă legumele să fie mai atractive pentru consumatori.
„Avem nevoie de susţinerea statului pe partea de procesare pentru că noi producătorii de legume nu avem cum să valorificăm categoria a doua ca şi calitate. Asta ne lipseşte în România. Şi i-aş sfătui pe ceilalţi producători să se asocieze pentru că acesta este viitorul. Nu mai putem să producem când vrem, ce vrem“, a spus managerul, care adaugă că businessul Casa de Comerţ Unirea ar trebui să aibă dublu rol, atât de comerţ, cât şi de procesare. Irinel Crăciun adaugă că în prezent fermierii nu au alte soluţii pentru a valorica legumele de calitatea a doua pentru că în general consumatorii aleg după forma şi aspectul legumelor atunci când merg la cumpărături în marile magazine.
„Din păcate nu suntem atât de dezvoltaţi ca şi agricultură cum sunt ţările ca Germania, Spania, Italia. Da, mai avem, mai avem destul de mult de parcurs până ajungem acolo“.
Cooperativa Agricolă Bioprod Colibaşi livrează legumele în toată ţara şi se pregăteşte să iasă şi la export.
„Sunt pieţe destul de mari de desfacere. Nu cred că turcii şi polonezii ne-au acaparat cu totul. Încă mai avem de lucru la mentalitate a producătorilor, aceea de a înţelege că fiecare trebuie să cultive într-un mod organizat, astfel încât în orice perioada anului eu nici să nu duc lipsă de un anumit articol. Degeaba ne îngrămădim să producem în luna iunie şi în luna iulie mai produc doar 5% din necesar. Aici e problema“.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE