ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Mihai Moraru, un antreprenor cu expertiză în distribuţia de inputuri agricole, a investit peste 6 milioane de euro într-un centru de cercetare agricolă la Buzău

05.12.2023, 00:07 Autor: Florentina Niţu

Mihai Moraru, founder & owner, Agro-EST Muntenia: „Acest proiect a fost aprobat pentru finanţare de Banca Europeană de Investiţii în 2020, în iunie, după care am început partea de autorizare şi statul român ne-a autorizat după doi ani şi două luni, în august anul trecut, şi nouă ne expira finanţarea în decembrie. După patru luni am terminat construcţia cu tot, mai puţin partea de finisaje de interior.“

Agro-Est Muntenia, compa­nie fondată de Mihai Moraru împreună cu soţia sa în urmă cu 15 ani, a evoluat de la distribuţia de inputuri agricole la construirea unui centru de cercetare agricolă de ultimă generaţie în Europa Centrală şi de Est, o investiţie de peste 6 mil. euro, aflată în judeţul Buzău.

„În 2020, am pornit la drum, care a fost lung, cu gândul de a investi într-o unitate de producţie, pe care am finalizat-o după un chin prelungit – suntem la partea de autorizare pentru o parte din finanţare, pe care am obţinut-o printr-un program european - şi de a investi într-un centru de cercetare agricolă, care e legat de fabrică şi are două părţi: una de a dezvoltate de produse pe linii noi şi una pentru servicii în ferme, cum ar fi să aflăm de ce  elemente nutriţionale are nevoie o plantă într-un anumit moment“, a spus Mihai Moraru, founder & owner, Agro-EST Muntenia, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Compania a fost înfiinţată in anul 2009, în localitatea Cioranca din Buzău, şi a devenit un distribuitor important pe piaţa de inputuri agricole, oferind produse de protecţie pentru plante, îngrăşăminte, fertilizanţi, tratamente pentru seminţe, biostimulatori şi adjuvanţi. De asemenea, are şi o fermă pe care o gestionează şi produce îngrăşăminte, dar şi testează anumite produse de producţie a plantelor, seminţe produse şi pentru nutriţia anima­lelor. Apoi, s-au concentrat pe dezvoltarea unui centru de cercetare agricolă.

„Acest proiect a fost aprobat pentru finanţare de Banca Europeană de Investiţii în 2020, în iunie, după care am început partea de autorizare şi statul român ne-a autorizat după doi ani şi două luni, în august anul trecut, şi nouă ne expira finanţarea în decembrie. După patru luni am terminat construcţia cu tot mai, puţin partea de finisaje de interior“, a explicat el.

Însă, dincolo de lentoarea autorităţilor, el a subliniat că României îi lipseşte capitalul necesar pentru investiţii în cercetare şi dezvoltare pentru a construi mai multe astfel de centre, căci investiţiile sunt uriaşe. De exemplu, spunea el, un singur echipament într-un laborator poate costa între 200.000 şi 400.000 de euro. „Aceste sume sunt semnificative, iar mulţi antreprenori evită astfel de proiecte. Preferă să achiziţioneze produse de la companii străine, deoarece este mai simplu, iar astfel, lucrurile rămân la acelaşi nivel - ei sunt simpli distribuitori“, a întărit el.

În ceea ce priveşte investiţia efectivă, doar construcţia centrului Agro-Est Muntenia de lângă Buzău a fost în jurul sumei de 1,6 mil. euro, dar încă nu a fost echipat complet, unele echipamente având termene de livrare de 8 sau 12 luni, iar preţurile se schimbă la fiecare două sau trei luni, potrivit antreprenorului. „Am experi­men­tat această situaţie şi spunem că este o provocare.“ „Investiţia totală se ridică la peste 4 mil. euro, fără echipamente, şi mai avem încă de adus echipamente în cele două secţii noi, de producţie şi cercetare. Probabil că se va duce la peste 6 milioane de euro“, a subliniat Moraru.

În prezent, compania face produse de nutriţie pentru animale după reţetele proprii, care erau dezvoltate anterior de producătorii din Europa. Ea dispune de materii prime din propria fermă şi din zonă. „Probabil că începând cu 15 ianuarie, după sărbători, vom începe să depunem dosarele pe care le avem pentru autorizarea noilor produse, în jur de 20.“

Clienţii companiei nu sunt exclusiv din România; încă de la început, potrivit antre­prenorului, concentrându-se pe export, în special în domeniul seminţelor. Ei se adre­sează fermierilor care adoptă tehnologii avansate şi caută soluţii inovatoare care să nu fie analizate doar din perspectiva preţului. „Nu jucăm acolo şi nici nu vom juca acolo, aşa că îmi place să zic, unde se cară apă - ci vom fi în prima ligă.“

„Vreau să exportăm în Bulgaria, în Serbia, în Ungaria, în Ucraina şi în Cehia din primăvara anului şi să continuăm după aceea să fim peste tot. Vrem să deschidem anumite pieţe, să le să consolidăm şi să ajungem în piaţa americană“, a precizat el.

Agro-EST Muntenia a avut o creştere anuală constantă de cel puţin 20%, însă în acest an dificil, din cauza prăbuşirii preţurilor cerealelor şi a condiţiilor meteo neprielnice care au împiedicat fermierii să îşi planteze culturile, se observă o situaţie în care s-au acumulat săptămâni în care fermierii nu au reuşit să facă plăţile furnizorilor.

„Businessul nostru nu va scădea cum o vor face cele ale foarte multor jucători din piaţă în 2023, cu 30-40%, ci, în cel mai rău caz, vom fi la nivel egal cu ce am făcut anul trecut, ceea ce e totuşi bine dar partea bună, pentru că avem creştere pe categoriile care ne interesează chiar şi într-un an dificil. Ci­fra de afaceri este estimată undeva la 40 de milioane de euro“, a mai spus Moraru.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny