ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Nicu Vasile, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România: Situatia este dramatică privind piaţa forţei de muncă din agricultură, pentru că sunt mai multe locuri de muncă decât candidaţi

13.06.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Găsirea de forţă de muncă, atât calificată, cât şi necalificată, rămâne una dintre principalele provocări din agricultură, numărul posturilor disponbile fiind mai mare decât numărul candidaţilor. Însă, fermierii speră ca noua lege prin care se prevede un salariu minim brut de 3.000 de lei să remedieze situaţia.

„Situatia este dramatică privind piaţa forţei de muncă din agricultură, pentru că sunt mai multe  locuri de muncă decât candidaţi. Trebuie să facem o strategie. Noi ne lăudăm că exportăm materie primă şi totuşi nu facem nimic ca tinerii să rămână în ţară“, a spus Nicu Vasile, preşedinte al Ligii Asociaţiilor Producă­torilor Agricoli din România.

În prezent, în agricultură sunt aproximativ 100.000 de angajaţi, conform datelor de la INS. Recent, nivelul salariului minim garantat în industria alimentară şi agricultură a crescut la 3.000 lei brut/lună, iar astfel fermierii speră să acopere o parte din deficit.

Preşedintele LAPAR mai spune că politica statului este minoră ca viziune şi deşi au crescut cu 160% salariile în zece ani în acest domeniu, profitabilitatea a scăzut, pe lângă aceasta, agenţii economici au şi alte provocări.

„Legat de specializarea din facultăţi, nu se mai găsesc studenţi de calitate şi nu se monitorizează dacă lucrează în domeniu odată ce obţin diploma de studii“, susţine Nicu Vasile. Din datele ZF, nu există un coeficint al inserţiei utile de pe piaţa muncii, fiind greu de contorizat.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny