ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Sorin Petcu, Ferma Animalelor: Am început cu 2.000 mp în urmă cu zece ani. Acum avem 4-4,5 ha, după investiţii de 1,5 – 2 mil. euro

25.11.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Agroindustriala Pantelimon a avut o cifră de afaceri de 10,5 milioane de lei în 2021, în creştere cu 35% faţă de anul anterior.

Ferma Animalelor, înfiinţată în urmă cu zece ani, a pornit de la ideea de a le oferi părinţilor şi copiilor din oraş, în principal din Bucureşti, posibilitatea de a interacţiona cu animalele, mai ales cu cele domestice, într-un mediu cât mai natural, îşi aminteşte Sorin Petcu, co-fondator al businessului. Împreună cu sora şi cumnatul său, el şi-a propus să duc la un alt nivel businessul zootehnic deţinut de tatăl său, care la acel moment avea o fermă de aproximativ 600 de vaci.

„Sora şi cumnatul meu au vizitat mai multe ferme pentru copii din străinătate, unde au văzut că acolo sistemul de învăţământ interacţionează mult cu aceste ferme de animale (copiii mergeau în anumite zile să vadă animalele – n. red.). Astfel, ne-a venit ideea cu Ferma Animalelor şi am hotărât să construim şase ţarcuri. Am început cu un buget redus şi cu o suprafaţă relativ mică, de aproximativ 2.000 mp, în urmă cu zece ani“, a spus Sorin Petcu, cofondator al Fermei Animalelor, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

Acum, Ferma Animalelor este o afacere de familie, care aparţine familiilor Petcu şi Manea.

Aceasta se află în comuna Pantelimon, aproape de Bucureşti, şi face parte din grupul Agroindustriala Pantelimon format din Ferma Pantelimon, Ferma Animalelor, Ferma de Lapte şi Făbricuţa de Lactate.

„După ce am deschis Ferma Animalelor, am început să împărţim pliante şi datorită faptului că businessul era inedit a avut o creştere bună de la un an la altul. (...) Crescând relativ repede businessul, a trebuit să ţinem pasul cu extinderea locaţiei, ca să nu fie aglomerată şi cred că am investit până acum 1,5 – 2 milioane de euro“, a menţionat Petcu.

Ferma Animalelor s-a mărit de 20 de ori într-un deceniu, dar Petcu a adăugat că nu-şi doresc să mai crească foarte mult, pentru că vor să rămână aproape de clienţi. „Acum, ferma are 4-4,5 ha şi ne dorim să mai diversificăm activităţile pe aproximativ 3-4.000 mp în următorii ani”, a precizat el.

În prezent, profilul clienţilor care merg la Ferma Animalelor este împărţit în trei categorii: şcoli, familii cu copii şi persoane care îşi organizează ziua de naştere sau onomastica acolo, compania având şi un restaurant. „Bugetul de intrare pentru o familie este de 50-60 de lei.“

După Ferma Animalelor, familiile Petcu şi Manea au făcut Făbricuţa de Lactate, din necesitatea de a îmbunătăţi cash flow-ul, dar şi din dorinţa de a oferi produse lactate la un preţ corect, a afirmat Petcu. „La Făbricuţa de Lactate avem o capacitate de procesare de 3.000 de litri de lapte pe zi, dacă lucrăm în două schimburi, dar nu dorim să creştem mai mult. Avem un produs de nişă, sănătos şi dorim să răspundă nevoilor clienţilor care înţeleg acest lucru”, a completat Sorin Petcu.

Mai mult, el spune că o creştere ar presupune şi găsirea unor noi angajaţi, iar lipsa forţei de muncă este o reală problemă în acest sector. De altfel, Petcu susţine că în ultimii ani a observat că nivelul de pregătire al forţei de muncă este mult mai scăzut decât acum un deceniu şi pentru anumite activităţi au fost nevoiţi să aducă forţă de muncă din străinătate. „Noi avem peste 80 de angjaţi şi avem nevoie de oameni calificaţi sau de oameni care doresc să înveţe şi să se califice chiar şi la locul de muncă”, a subliniat el.

Agroindustriala Pantelimon a avut o cifră de afaceri de 10,5 milioane de lei în 2021, în creştere cu 35% faţă de anul anterior, şi un profit de 0,7 milioane de lei, arată datele publice.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny