ZF Agrobusiness

ZF AGROPOWER. Virgil Corbea, manager al Totagro, companie care cultivă circa 4.500 ha în Giurgiu: Irigăm 40% din suprafaţă şi ne extindem. La finalul anului viitor vom iriga 2.500 ha

23.12.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Virgil Corbea, manager al Totagro, companie care cultivă circa 4.500 de hectare cu cereale în Giurgiu, îşi pro­pune să a­jungă la o suprafaţă irigată de 2.500 de hectare până la finalul anului viitor, potrivit decla­raţiei făcute de acesta în cadrul e­misiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

„Irigăm 40% din suprafaţă şi ne extin­dem în continuare. Am contractat echipa­mentele pentru sezonul viitor, pe care le vom monta începând din toamna anului curent până în primăvara anului viitor. (...) Targetul nostru este să ajungem la 2.500 de hectare irigate până la finalul anului viitor, cu ajutorul pivoţilor. Ne oprim momentan la această suprafaţă, pentru că nu mai avem terenuri suficient de mari pe care să instalăm pivoţi. Însă, pe lângă achiziţia de trenuri, am început să facem schimburi cu vecinii noştri, pentru a comasa suprafeţele“, a spus Virgil Corbea, manager al Totagro.

El a afirmat că diferenţele sunt uriaşe între culturile irigate şi cele neirigate. „La cultura de porumb, spre exemplu, au fost diferenţe de la 6 tone/hectare în zone neiri­gate până la 14-15 tone/hectare în zonele irigate.“ Corbea a afirmat că folosesc în mare parte, instalaţii de irigat de tip pivot fix. El spune că a constatat că e mai im­portantă spe­cificaţia tehnică a instalaţiei, decât producă­torul şi cred că fermierul trebuie să-şi facă temele şi să aleagă ce are nevoie. „Cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, este norma de udare, adică cantitatea de apă pe care o aplicăm pe teren.“

„Avem trei ani de la începerea proiec­tului şi sperăm ca anul acesta să avem pri­me­le instalaţii funcţionale. Am achiziţionat echipamentele când erau la preţuri foarte bune, poate chiar la 70% din preţul de a­cum sau chiar mai puţin. Costurile la înce­put au fost de 1.500-1.800 de euro/hectar, din punctul meu foarte bune, pentru că am instalat un sistem eficient şi am putut iriga suprafeţe mari şi am redus costurile. Acum costurile sunt de peste 2.000 de euro/hec­tar“, a precizat Corbea.

Acesta a mai adăugat că au o relaţie bună cu Agricover, care le-a finanţat proiectul de irigaţii, „pentru că am început în forţă şi am realizat în primul an 60% din proiect“.

Totagro, companie înfiiţată în 1998, a avut o cifră de afaceri de 33,6 milioane de lei, în creştere cu 40% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Profitul de anul trecut a fost de 8 milioane de lei, de trei ori mai mare decât în 2020. La nivelul grupului de societăţi lucrează o suprafaţă de aproximativ 4.500 de hectare.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny