ZF Deschiderea de astăzi

Adrian Anghel, OTP AM: În momentul de faţă îmi plac acţiunile româneşti, care nu au avut niciodată evaluări mai bune, fiind tranzacţionate la indicatori foarte interesanţi

01.03.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Potenţiale dividende distribuite acţionarilor, pe radarul investitorilor instituţionali.

În ediţia din 28 februarie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Adrian Anghel, deputy CEO al administratorului de active OTP Asset Management, care a discutat despre potenţialul activelor locale, evoluţia instrumentelor cu venit fix şi factorii care au condus la dinamica pozitivă a burselor la început de an, cât şi la încetinirea din ultima perioadă.

„Cred că investitorii în acţiuni au de câştigat acum, întrucât cotaţiile actuale sunt interesante. Statistic, nu prea avem doi ani consecutivi de pierdere şi dacă în 2022 am închis în minus pe pieţele internaţionale, 2023 ar trebui să arate mai bine în măsura în care şi inflaţia se potoleşte. Acţiunile româ­neşti îmi plac în mod deosebit şi le găsesc inte­resante, deci 2023 arată binişor“, consideră repre­zentantul OTP.

El argumentează că majoritatea băncilor majore de investiţii au recomandat sectorul de fixed income pentru prima parte a lui 2023, fiind vizate de asemenea aproape toate pieţele de acţiuni, cu excepţia burselor din Statele Unite, considerate în continuare scumpe.

În ceea ce priveşte rezultatele companiilor româneşti şi structura principalilor indici locali, Adrian Anghel argumentează că investitorii îşi pot îndrepta atenţia către companii mature, care au performat peste aşteptări.

„Ne putem aştepta la randamente interesante ale dividendelor. Cred că nu am avut niciodată evaluări mai bune pentru acţiunile româneşti, acestea se tranzacţionează la indicatori foarte interesanţi, ceea ce le face de dorit inclusiv pentru investitorii instituţionali. De aceea mă aştept ca 2023 să fie anul acţiunilor româneşti şi nu ar trebuie să ne mire, întrucât companiile locale au performat neaşteptat de bine“, continuă directorul general adjunct al OTP AM.

 

Alte declaraţii:

Au început să curgă raportările financiare din SUA, care nu sunt la atât de rele şi au dat un pic de entuziasm investitorilor.

în plus, reintrarea Chinei în piaţă este un factor care nu trebuie uitat. Banca chineză încă stimulează creditarea şi, prin urmare, se introduce lichiditate în piaţă. împreună cu Banca Japoniei, cele două reuşesc să aducă lichiditate per ansamblu în sistemul bancar la nivel global, ceea ce se vede în pieţele de capital importante, explicând parţial revenirea de anul acesta.

Un alt motiv este faptul că foarte mulţi investitori, mai ales instituţionali, erau subexpuşi pe acţiuni şi, când piaţa a început să crească, au început să o urmărească pentru a se expune şi au dus la creşterea cotaţiilor. Dar cam atât – să nu uităm că economia încă încetineşte. Cred că este un moment de respiro bine justificat pentru a vedea ce se întâmplă mai departe cu datele macro. Ultimele date privind preţurile din America n-au fost grozave, arătând în continuare o inflaţie persistentă.

Asta te face să te întrebi dacă 5,25% este cea mai mare dobândă pe care o putem vedea sau poate chiar ne apropiem de 6%, ceea ce pune pe pioneze cea mai mare economie a lumii şi poate chiar şi restul economiilor. Ce mişcă acţiunile în prima parte a anului este că investitorii încă sunt într-un mediu incert.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent