ZF Deschiderea de astăzi

Bursă. ETF-ul croat cu acţiuni româneşti, randament de 16,7% de la listare, faţă de 16,1% pe ETF-ul românesc şi 17,1% pentru BET

11.10.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

Cu 16,7% s-a apreciat InterCapital BET-TRN UCITS ETF, fond tran­zacţionat pe Bursa de la Zagreb, de la listarea din 31 mai încoace, de la circa 10 euro la 11,65 euro pe unitate, con­form datelor agregate de ZF de la Zagrebačka Burza.

ETF-ul este gestionat de InterCapital Asset Management, cel mai mare administrator independent de investiţii din Croaţia, cu active de circa 400 mil. euro în Europa de Sud şi de Est şi prezenţă de peste 10 ani pe piaţa din România. Evoluţia fondului care replică structura indicelui BET  vine în vreme ce, la Bursa de Valori Bucureşti, benchmark-ul afişează un randament de 17,1%, la circa 14.000 de puncte, iar BET-TR, care include şi dividendele atribuite investitori, s-a apreciat cu 20%. ETF-ul BET Patria-TradeVille a urcat cu 16,1% în acelaşi interval de timp, la 21,84 lei pe unitate. Totodată, CROBEX – indicele principal al pieţei croate de capital – a urcat cu 7,2%. Lansarea ETF-ului din Croaţia a fost confirmată de Ivan Kurtovic, CEO al InterCapital, în cadrul unui summit despre piaţa de capital orga­nizat de ZF în luna martie a acestui an. El a declarat atunci că fondul va fi listat inclusiv în Slovenia, pe Bursa de la Ljubljana, cât şi la BVB.

„Existând şi acest eveniment im­por­tant de listare în perioada de lan­sare a ETF-ului (IPO Hidroelectrica – n. red.), investitorii au înţeles cât de subevaluată este piaţa românească, a declarat Ivan Kurtovic în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„De ceva timp, investitorii croaţi duc lipsă de povesti atractive de creştere. Astfel, în iunie, ETF-ul a fost a doua sau a treia cea mai tranzacţionată acţiune pe bursa croată.“

Activele fondului ajung la 6,1 milioane de euro. Prin comparaţie, activele însumau 6,5 milioane de euro la o lună şi jumătate de la listare, deci aproape de startul mult aşteptatei listări a Hidroelectrica, indicând astfel o scădere de 6,2%. Totuşi, trendul rămâne unul de creştere de la debut, când activele ajungeau la aproximativ cinci milioane de euro.

CROBEX se tranzacţionează anul acesta în creştere cu 21,6%, aproape de dinamica înregistrată de BET, respectiv 22,8%. Ambele pieţe se încadrează cu mult peste dinamica de 3% la nivel european, reflectată în indicele Stoxx 600.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent