ZF Deschiderea de astăzi

Deschiderea de Astăzi. Cum se pot face bani pe Bursă chiar şi când toate acţiunile scad. Cristian Meştereagă, broker, BRK Financial Group: Q&A despre produsele structurate de la Bucureşti şi care de multe ori sunt mai lichide decât acţiuni din BET. Atenţie însă la riscuri!

12.09.2022, 00:06 Autor: Liviu Popescu

Cei care pariază pe certificate „long“, adică mizează că Bursa va creşte, sunt pe plus l La fel şi cei care pariază „short“, respectiv pe o scădere a burselor Însă dinamica produselor structurate este multiplicată faţă de dinamica activului suport, precum Dow Jones, cupru, aur, acţiuni.

Cei cu sânge rece pentru care o creştere de 2-3% într-o singură zi la Bursa de Vaori Bucureşti este insuficientă se pot orienta spre produse structurate, adică acele instrumente financiare mai degrabă speculative şi care sunt de două feluri: „long“, adică preţul creşte când activul suport, precum Dow Jones, mărfuri, creşte, sau „short“ – preţul creşte când activul scade. Cu alte cuvinte sunt instrumente cu un grad ridicat de risc şi care pot fluctua într-o singură zi chiar şi cu 30-40%. Şi totuşi de multe ori lichiditatea pe aceste produse este chiar şi peste companii din structura indicelui principal BET.

„Produsele structurate sunt de două feluri: long şi short. Produsele long benefi­ciază de o apreciere a cotaţiei când activul suport creşte. Deci produsele structurate pe suport Dow Jones cu litera L la final (long –n. red.) cresc atunci când Dow Jones creşte. Produsele short beneficiază de creşterea cotaţiei atunci când activul suport scade“, spune Cristian Meştereagă, broker la BRK Financial Group, societate de brokeraj care are cele mai multe produse structurate la Bursa locală.

„Deci atunci când Dow Jones scade vom vedea o creştere pe Broker Cluj Dow Jones TS (BRKDWTS – adică produs derivat pe short)”.

Cât costă tranzacţionarea acestor instrumente şi cui sunt adresate? “Variaţia produselor structurate poate să fie foarte diversă. Înainte ca un investitor să achiziţioneze un produs structurat trebuie să verifice pe site-ul BVB. Fiecare emisiune are un multiplicator al preţului, mai bine spus al numărului de contracte pe care produsul structurat îi oferă expunere. Astfel sunt produse structurate o expunere pe o mie de contracte Dow Jones, asta înseamnă că o variaţie de 0,1 puncte procentuale înseamnă o variaţie de 1.000 pe produsul structurat”.

De exemplu vineri după-amiază lichiditatea pe produsele strucutate listate la Bucureşti era de 1 mil. lei cele mai tranzacţionate fiind pe termen lung, precum BRKTL4 cu 150.000 de lei şi o apreciere de 10%. “Costurile efective sunt toate introduse în preţul acţiunii. Deci investitor în momentul când achiziţionează un produs structural nu trebuie să aştepte la alte costuri extra preţului pe care l-au plătit”, spune Cristian Meştereagă. Emisiunea integrală, cu explicaţiile pentru multiplicatorii acestor produse, poate fi urmărită pe ZF.ro, pagina de facebook şi canalul de youtube ale ZF.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent