ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Claudiu Cazacu, XTB România, despre distribuirea de dividende de 3 miliarde de lei: O parte din bani se vor întoarce în piaţă, o veste bună în contextul lipsei de lichiditate

07.06.2022, 08:26 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Investitorii, cu ochii şi pe titlurile de stat.

Săptămâna actuală marchează distri­buirea de dividende în valoare de 3 miliarde de lei către investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti, startul fiind dat chiar în ziua de luni de către OMV-Petrom (SNP), unicul producător de petrol şi gaze din România, care şi-a remunerat investitorii cu 1,9 mi­liarde de lei. „Ploaia de bani“ de săptămâna aceasta urmează, de asemenea, la grupul francez BRD – Groupe Société Générale (BRD) şi compania de distribuţie şi logistică Aquila (AQ).

„Cred că banii se vor distribui în mai multe feluri şi alocarea va arăta diferit faţă de perioada prepandemică pentru că avem în continuare o serie de semne de întrebare. O parte din bani se vor întoarce, o veste bună pentru o piaţă care are nevoie de mai multă lichiditate. Am văzut şi în afară nişte minime ale anului pe lichiditate“, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România, invitat în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 6 iunie. Analistul consideră că o reîntoarcere în piaţă este bine-venită, fapt ce urmează să se reflecte asupra respectivilor emitenţi, cât şi asupra altor companii prezente pe piaţa locală de capital. Totodată, o parte din bani vor fi puşi la adăpost în titluri de stat.

„Vedem un sentiment de aşteptare, în care investitorii vor să primească mai multe date macro, să vadă dacă economiile pot evita o încetinire pronunţată, vorbindu-se mult de recesiune în ultima perioadă“, adaugă Claudiu Cazacu.

Între timp, scumpirile de anul acesta, reflectate invers proporţional asupra preţurilor obligaţiunilor, au generat scăderi considerabile asupra preţurilor titlurilor de stat listate la BVB .

„Este semn de maturizare, n-aş spune chiar maturitate, în sensul în care se răspunde. Piaţa secundară răspunde la veşti, nu rămâne blocată. Creşte astfel lichiditatea şi cred că, deşi este încă departe de ce ar trebui să fie, este un semn bun, vorbind de perspectivele pieţei în sine şi nu al valorii pieţelor. În ceea ce priveşte trendurile şi tendinţele, cred că este natural ca piaţa secundară să urmeze ceea ce se întâmplă cu dobânzile în creştere, altfel rămânea suspendată în negare.“

Reprezentantul XTB argumentează că persoanele care vând în prezent îşi asumă potenţialele serii de pierderi, însă pot lua în considerare, între timp, un raport yield-to-maturity (randament până la maturitate) mai consistent, citând în acest sens estimările conform cărora inflaţia se apropie uşor de apogeu.

„Este posibil, dar s-ar putea în acelaşi timp să nu fim la vârf. Deja vedem ROBOR la 6%, deci dacă titlurile de stat continuă să crească, atunci ne putem imagina ce se va întâmpla şi cu dobânzile în economia reală şi cât va gestiona micul întreprinzător, nu doar micul debitor care şi-a cumpărat un apartament. Există o serie de businessuri care au nevoie de capital şi lucrurile arată cu totul altfel la dobânzi de 6%-7% faţă de 1%-2%-3%. Din păcate, nu sunt 100% sigur că acesta este vârful pe dobânzi“, spune Claudiu Cazacu.

 

Alte declaraţii:

Îmi atrage atenţia un spread în creştere între titlurile de stat ale Italiei şi cele ale Germaniei. N-aş spune că este o situaţie de preocupare iminentă, dar este ceva ce poate atrage atenţia în condiţiile în care BCE urmează să întărească politica monetară şi avem un climat emoţional un pic diferit în Europa faţă de SUA deoarece avem costurile cu energia şi influenţele conflictului din Ucraina.

Asta ar putea să genereze anumite trepidaţii, însă în formă incipientă, ele putându-se sau nu materializa. Mă gândesc la faptul că, în 2011 şi 2012, atunci când situaţia finanţelor publice în Grecia era deosebit de delicată, această divergenţă între randamentele unor state definite generic drept nordul vs. sudul Europei a creat un stres vizavi de construcţia monetară europeană în ansamblu.

Nu aş vrea să sugerez că aşa ceva se va întâmpla şi acum, vreau să spun că este un indicator de urmărit.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent