ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Fondul de pensii al Allianz Ţiriac lichidează deţinerea de 18 mil. lei la SIF Oltenia şi vinde din Banca Transilvania, BRD şi FP. Cumpără însă acţiuni Petrom de 38 mil. lei în T1/2022

30.06.2022, 17:30 Autor: Liviu Popescu

♦ AZT Viitorul Tău este al doilea cel mai mare fond Pilon II din România, după NN Pensii, cu active de circa 19 mld. lei şi un număr de aproximativ 1,7 milioane de participanţi

Allianz Ţiriac Pensii Private, adminis­trator al fondului de pensii private Pilon II AZT Viitorul Tău, a lichidat pe parcursul primului trimestru din 2022 deţinerea de aproape 18 mil. lei pe care o avea la SIF Oltenia şi a mai vândut din acţiuni Banca Transilvania, BRD şi Fondul Proprietatea.

Pe de altă parte, al doilea cel mai mare fond Pilon II din România după NN Pensii, şi-a majorat numărul de acţiuni la OMV Petrom cu aproape 7%, în urma unor tranzacţii calculate de Ziarul Financiar la aproximativ 38 milioane de lei pe baza preţului mediu pentru o acţiune SNP din T1/2022.

Astfel, AZT Viitorul Tău a ajuns la o deţinere de 2,24% din Petrom la martie 2022 comparativ cu 2% la decembrie 2021, arată calculele realizate de Ziarul Financiar din cel mai recent raport trimestrial publicat de administrator. Aceasta a fost singura achiziţie de acţiuni de la Bursa de la Bucureşti pe care AZT a realizat-o în T1/2022. Ca şi vânzări, ZF a identificat lichidiarea la SIF Oltenia, minus 1% ca număr de acţiuni TLV, minus 6% la BRD şi minus 7% la Fondul Proprietatea.

La final de martie 2022 AZT Viitorul Tău avea investiţii în 15 companii listate la Bursa de la Bucureşti, în valoare totală de 4,2 mld. lei. Spre comparaţie la decembrie 2021 investiţiile în 16 companii (plus SIF Oltenia) se ridicau la 4,4 mld. lei.

Pe de altă parte, în plasamente listate pe burse externe, fondul avea 117 mil. lei în acţiunile companiei de IT Capgemini din Franţa, 50 mil. lei la Delhaize, proprietarul Mega Image în România şi 170 mil. lei la olandezii de la CTP. În România CTP este cel mai mare dezvoltator de parcuri industriale. Acestea erau singurele plasamente străine în acţiuni ale AZT.

Ponderea investiţiilor în acţiuni la martie 2022 era de 22,8% comparativ cu 23,8% în urmă cu trei luni, arată datele din raport. Cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cele de la mai 2022, arată active de circa 19 mld. lei şi un număr de aproximativ 1,7 milioane de participanţi pentru AZT Viitorul Tău.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent